Προδρόμου: Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή, αλλά μένει για πάντα μαζί μας


Το ΥΠΠΑΝ θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά του

Ο Υπουργός Παιδείας Προδρόμου Προδρόμου έκανε την ακόλουθη γραπτή δήλωση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη:

Φεύγει μια από τις μεγαλύτερες μορφές του σύγχρονου Ελληνισμού. Μένει όμως για πάντα το τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού μας. Κορυφαία μορφή του μουσικού και καλλιτεχνικού στερεώματος, ο Μίκης δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η μουσική, είναι η έμπνευση, αλλά είναι και η δημόσια δράση που ανέπτυξε διατρέχοντας όλο τον εικοστό και μέρος του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η μορφή του Μίκη Θεοδωράκη ταυτίζεται με και σφραγίζει τον αντιδικτατορικό αγώνα, αφού μέσα από το έργο και τη δράση του αναδείχτηκε σε κορυφαίο αγωνιστή της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, με το έργο και τη ζωή του ολόκληρη υπερασπίστηκε το ιδεώδες της δικαιοσύνης μέσα στην κοινωνία, έδωσε φωνή στον απλό άνθρωπο και στους αδικημένους και πάντα προσπαθούσε να συνδέσει τον ταπεινό και καταφρονημένο κόσμο με τον ιδεατό κόσμο της τέχνης και της ελευθερίας. Ανεκτίμητης αξίας είναι ακόμα η συμβολή του στην εξοικείωση του κοινού με τις μεγάλες μορφές και στιγμές της ποίησής μας. Με το έργο του συνδύασε όσο κανένας άλλος τη μουσική, την ποίηση, τον κινηματογράφο και τα ευγενή ιδεώδη και τις πανανθρώπινες αξίες. Εξάλλου, η αίγλη και η λάμψη του ξεπερνούν τα σύνορα του ελληνισμού, αφού πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ταυτίζουν την αναφορά στην Ελλάδα με το έργο και το πρόσωπό του.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζω βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Το πολύπλευρο εμπνευσμένο έργο και η προσφορά του είναι πράγματι ανεκτίμητα και παραμένουν ες αεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού και ανάδειξης της ευγένειας στην ψυχή του ανθρώπου.

Αλλά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη που έχει η Κύπρος στον Μίκη Θεοδωράκη,  αφού για τρία τέταρτα του αιώνα κράτησε μια μοναδική σχέση αγάπης, έγνοιας και αφοσίωσης στο νησί μας και στον Κυπριακό Ελληνισμό. Το «χρυσοπράσινο φύλλο» του παραμένει για πολλούς ανθρώπους συνώνυμο της Κύπρου, ενώ η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται, αφού η πρώτη εκτέλεση του «Άξιον Εστί» ακούστηκε από τη συχνότητα του κρατικού ραδιοσταθμού της το 1964, ενώ και τόσες άλλες στιγμές συνέδεσαν τον μεγάλο μουσουργό και αγωνιστή με την πορεία του τόπου μας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά του. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη συνέχεια.

Με τη σημερινή ανακοίνωση εκφράζουμε συλλυπητήρια στους οικείους του, στον λαό της Ελλάδας, αλλά και στην Ελληνική Κυβέρνηση, ενστερνιζόμενοι το πνεύμα του εθνικού τριήμερου πένθους που έχει κηρυχθεί».  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


392