5 ερωταπαντήσεις Προδρόμου για Γαβριήλ: Μπορεί ένας καλλιτέχνης, διευθυντής σχολείου;


«Να μην συγχύζουμε την ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης με την ιδιότητα ενός αξιωματούχου, διευθυντή σχολείου. Ουδέποτε θα κρίναμε ένα καλλιτέχνη για το έργο του. Εδώ μιλάμε για ένα διευθυντή σχολείου και δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση». 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ΕπιτροπήςΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, η οποία είχε ως αντικείμενο συζήτησης την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας στα σχολεία και τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής συζητήθηκε σήμερα το θέμα του διευθυντή σχολείου/καλλιτέχνη και θα πρέπει ακόμα και τώρα να διευκρινιστεί, επειδή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, η ισχύς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να είμαστε και ακριβείς.

Μιλάμε για ένα καλλιτέχνη, ο οποίος έχει κριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας; Όχι, ουδέποτε θα κρίναμε ένα καλλιτέχνη για το έργο του. Εδώ μιλάμε για ένα διευθυντή σχολείου και δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση.

Βεβαίως, όλοι οι καλλιτέχνες έχουν το απόλυτο δικαίωμα ακόμα και να δημιουργούν έργα τέχνης που να προσβάλλουν ή να θίγουν, αυτό είναι όμως ένα άλλο θέμα.

Τα ερωτήματα είναι απλά: 

-   Μπορεί ένας καλλιτέχνης να δημιουργεί, ακόμα και με τρόπο που να θίγει ή και να προσβάλλει πρόσωπα ή θεσμούς;

Βεβαίως μπορεί.

-   Μπορεί ένας διευθυντής σχολείου να είναι ερασιτέχνης καλλιτέχνης, να ασκεί δηλαδή καλλιτεχνική δραστηριότητα αλλά όχι ως κύρια δραστηριότητά του και επάγγελμα;

Ναι, μπορεί.

-   Θα πρέπει ένας διευθυντής σχολείου να τηρεί τους Κανονισμούς σχετικά με τη θέση του και τη λειτουργία του σχολείου, καθώς και τα όσα προβλέπονται στα Σχέδια Υπηρεσίας;

Ναι, θα πρέπει.

-   Θα πρέπει και ένας διευθυντής σχολείου, που τυγχάνει να είναι και ερασιτέχνης καλλιτέχνης, να τηρεί τους Κανονισμούς;

Ναι, θα πρέπει, εφ’ όσον είναι πρώτα διευθυντής και μετά ερασιτέχνης καλλιτέχνης. Θα πρέπει εφ’ όσον από τη στιγμή που διεκδίκησε και πέτυχε να είναι διευθυντής γνωρίζει ότι θα υπηρετεί με βάση τους Κανονισμούς και τα Σχέδια Υπηρεσίας της θέσης που διεκδίκησε.

-          Μπορεί ένας διευθυντής σχολείου, εξασκώντας τέχνη ως ερασιτέχνης να θίγει ή και να προσβάλλει πρόσωπα και θεσμούς;

Δεν μπορεί. Από τη στιγμή που παραβιάζει Κανονισμούς και υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ιδιότητα του Διευθυντή, δεν μπορεί ούτε και επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας να θίγει και να προσβάλλει πρόσωπα και θεσμούς. 

Στην Επιτροπή άρχισα καταθέτοντας την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι υπάρχει παραβίαση Κανονισμών, λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις διαμαρτυρίες, αλλά ταυτόχρονα και τις άλλες διαμαρτυρίες και καταγγελίες, από τις οποίες είχε ξεκινήσει η όλη υπόθεση, σε μια προσπάθεια μετριασμού, είχε κρίνει ότι θα ήταν προτιμότερο να τερματιστεί η πειθαρχική διαδικασία για να αποφευχθούν εντάσεις και αντιδικίες.

Έθεσα αυτό ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, θεωρώντας ότι θα μπορούσε το θέμα να θεωρηθεί ότι είχε λήξει. Η Επιτροπή όμως ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση. Πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε σε οποιαδήποτε στιγμή την ελευθερία των καλλιτεχνών, την απόλυτη ελευθερία να δημιουργούν που κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να περιορίσει, αλλά να μην συγχύζουμε την ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης με την ιδιότητα ενός αξιωματούχου, διευθυντή σχολείου. Και τα δύο μπορούν να συντρέχουν με τη σωστή όμως προσέγγιση και την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει ο καθένας μας», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Προδρόμου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ερωτηθείς κατά πόσον έλαβε το Υπουργείο επιστολή για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε: «Αυτό έχει συμβεί πριν από αρκετούς μήνες. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάποιοι είχαν θέσει αυτό το θέμα ταυτόσημα με τις διαμαρτυρίες και τους ισχυρισμούς που είχαμε στην Κύπρο. Αυτή η επιστολή έχει απαντηθεί με τη λογική την οποία έχουμε εκθέσει πάρα πολλές φορές: Ότι δεν πρόκειται για ένα καλλιτέχνη, πρόκειται για ένα διευθυντή σχολείου, υπάρχουν Κανονισμοί, υπάρχουν Σχέδια Υπηρεσίας και αν κάποιοι επιθυμούν να κάνουν πρόταση για παράδειγμα να καταργηθούν οι Κανονισμοί, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

Γενικά όμως δεν έχω ακούσει μια τέτοια πρόταση που να λέει ότι να καταργηθεί ο Κανονισμός που προνοεί ότι ο διευθυντής σχολείου πρέπει να συνεργάζεται με τις Τοπικές Αρχές, με την Πολιτεία, με την Αστυνομία, σε περιπτώσεις που δυστυχώς μπορεί να υπάρξουν έκτροπα, όπως ήταν π.χ. η περίπτωση που σε κάποιο σχολείο μας, πετούσαν νεκρά ζώα στον αέρα, εκεί θέλαμε συνεργασία με την Αστυνομία. Άρα λοιπόν πρέπει να αποφασίσουμε αυτός ο Κανονισμός πρέπει να υπάρχει ή να τον καταργήσουμε; Να καταργηθεί ο Κανονισμός που λέει ότι ο διευθυντής συνεργάζεται με την Εκκλησία, τις πολιτικές, δημοτικές και αστυνομικές Αρχές; Πιστεύω όμως ότι το θέμα θα έπρεπε να λήξει με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».




Comments (1)

  1. Γεώργιος Κ. Μύαρης, GEORGIOS MYARIS:
    Oct 07, 2021 at 05:32 PM

    Κύριε Υπουργέ, κατανοώ και σέβομαι την ιστορία και τις απόψεις σας! Εσείς μπορείτε να σεβαστείτε τις δικές μου; Φρονώ, ως Έλλην πολίτης, τα ακριβώς ΑΝΤΙΘΕΤΑ από όσα διά λόγους υπηρεσιακούς και ιδεολογικούς διακινείτε στα μμε το τελευταίο διάστημα. Συμπαραστάθηκα σε πολλούς καλλιτέχνες και διανοούμενους στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο, οι οποίοι και υπέστησαν εδώ και δεκαετίες το "χάδι" της εκμαυλισμένης πολιτικής εξουσίας. Καιρός να με "καλέσετε σε απολογία". Και μην ελπίζετε ότι θα κλίνω τον τράχηλον!
    Καλέστε με σε "απολογία¨" , διότι τυγχάνω διοικητικό στέλεχος της Μ.Ε. Κύπρου [Β.Δ. Α΄, Παιδαγωγικός σύμβουλος Λυκείου]!
    Να είστε πάντα καλά!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2123