Αρχίζει το Σάββατο το Ψηφιακό Σχολείο 2021-2022


Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη, από το σπίτι, με πρόγραμμα που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεταξύ των ωρών 11:00 και 13:00.

 Το Ψηφιακό Σχολείο του Σαββάτου παρουσίασε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Μιλώντας στην παρουσίαση ανέφερε:

Πρόκειται για μια καινοτομία που ξεκίνησε από την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά αυτές τις μέρες, το ερχόμενο Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, αρχίζει το φετινό πρόγραμμα. Η παρακολούθηση είναι βεβαίως ελεύθερη, από το σπίτι, με πρόγραμμα που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεταξύ των ωρών 11:00 και 13:00.

Η ιδέα ξεκίνησε από την εμπειρία της εξοικείωσης του σχολείου με την ψηφιακή τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Βασίζεται στο δίκτυο στο οποίο έχουν πλέον ενταχθεί όλα τα σχολεία, όλοι και όλες οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί μας, με περισσότερους από 100 χιλιάδες ενεργούς λογαριασμούς χρηστών.

Σκοπός είναι να παρέχουμε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα με θεματολογία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αναπτύσσει γνώσεις και δεξιότητες πέραν των πλαισίων του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου.

Αξιοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέσα από μια λογική που ξεπερνά τη στενά διδακτική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, βίντεο, στατιστικά δεδομένα ή ευρήματα ερευνών και μια φιλικότερη, ίσως και παιγνιώδους λογικής, επικοινωνία. Στόχος να δοθούν τα μέσα και τα ερεθίσματα, ούτως ώστε τα παιδιά και οι νέοι μας να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες, έχοντας πρόσβαση και σε χρήσιμες πληροφορίες για καίριας σημασίας κοινωνικά θέματα.

Οι παρουσιάσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί καλύπτουν μια μεθοδολογία που αφορά στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στην Ψυχο-συναισθηματική Ενδυνάμωση των Παιδιών απέναντι στην Εμπειρία της Πανδημίας, σε ενημέρωση σχετικά με την ίδια την Πανδημία και τα Μέτρα Υγειονομικής Προστασίας και σε θέματα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Παράλληλα, προστίθενται και ιδιαίτερες ενότητες, όπως ενημέρωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό και τον Νομικό Γραμματισμό.

Υπάρχει η προοπτική να προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός και άλλων ενοτήτων που θα αφορούν την ενημέρωση για Προστασία από Εξαρτησιογόνες Ουσίες, την Ενσυναίσθηση σχετικά με την Αναπηρία και τα Άτομα με Αναπηρία, τον Χρηματοοικονομικό Γραμματισμό, την Οδική Ασφάλεια, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, τις Διατροφικές Συνήθειες, κ.ο.κ.

Στο επόμενο διάστημα θα κοινοποιηθεί και θα γνωστοποιηθεί περισσότερο αυτό το πρόγραμμα μέσα στα σχολεία από τους/τις εκπαιδευτικούς που θα απευθυνθούν στους μαθητές και μαθήτριες, αλλά και μέσω των γονέων.

Η φιλοδοξία είναι να αναπτυχθούν σταδιακά ξεχωριστά προγράμματα με παρουσιάσεις που θα απευθύνονται στις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης (οι δύο κύκλοι του Δημοτικού Σχολείου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο/Τεχνικές Σχολές), αλλά και με προοπτική να αναπτυχθούν και ειδικές παρουσιάσεις για γονείς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος το ΥΠΠΑΝ, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συνεργάζεται με άλλους δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια, επαγγελματικούς ή άλλους εξωτερικούς φορείς, αντλώντας γνώσεις, τεχνογνωσία και εμπειρίες που ενδυναμώνουν τη σχολική κοινότητα.  

Ξεχωριστές δυνατότητες δίνει το ότι οι παρουσιάσεις αυτές θα είναι στη συνέχεια μόνιμα διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ (elearning.schools.ac.cy/index.php/el/meno-spiti-ucy/category/65-diadiktyaka-mathimata-psifiako-scholeio) και μπορεί να έχουν διάφορες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και αξιοποίηση για την κανονική διδασκαλία στα σχολεία ή και για εργασίες που μπορεί να αναλάβουν οι μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.

Το πρόγραμμα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, από τις 13 Νοεμβρίου 2021, φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα:

Ημερομηνία

Περιγραφή/Θέμα

Συμμετέχοντες

Εισηγητές

    Σύνδεσμος

13/11/21

Πώς προστατεύομαι από τους αόρατους εχθρούς;

Μαθητές

Γυμνασίου & Λυκείου / ΤΕΣΕΚ

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Παιδιατρικής Ευρωπ. Πανεπιστήμιο Κύπρου EUC, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας. Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής για COVID-19

https://bit.ly/pi-ps01

27/11/21

Διαδίκτυο: «Χρήσιμες συμβουλές για εφήβους»

Μαθητές

Λυκείου / ΤΕΣΕΚ

Μάριος Πλουτάρχου, Υπεύθυνος Διαλέξεων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο-CYTA

https://bit.ly/pi-ps02

11/12/21

Η ψυχο-κοινωνική διάσταση της Πανδημίας

Μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου

Καθηγητής Κ. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

https://bit.ly/pi-ps03

15/01/22

Άγχος, ενσυναίσθηση, σχολική/διαδικτυακή βία και ποιότητα ζωής

Μαθητές Δημοτικού
(Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη), Γυμνασίου & Λυκείου

Δρ Κώστας Φάντης, Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου

https://bit.ly/pi-ps04

29/01/22

Σχολικός εκφοβισμός

Μαθητές Στ’ Δημοτικού& Α’-Β’ Γυμνασίου

Παρατηρητήριο για τη Βία στα Σχολεία-Π.Ι.

https://bit.ly/pi-ps05

12/02/22

Το επάγγελμα του δικηγόρου και οι έννοιες της Δικαιοσύνης, των Δικαστηρίων και του Κράτους Δικαίου

Μαθητές Στ’ Δημοτικού

Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου-Εκπρόσωπος τύπου και Μέλος του Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

https://bit.ly/pi-ps06

26/02/22

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και πώς μπορούμε να την πετύχουμε

Μαθητές Γυμνασίου

Δρ Μόνικα Σιάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

https://bit.ly/pi-ps07  

12/03/22

Παραγωγή και κατανάλωση – σπατάλη τροφίμων

 

Μαθητές Δημοτικού
(Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη)

και Γυμνασίου

Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη-ΠΙ

https://bit.ly/pi-ps08

 

 Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου θα ήθελα να απευθύνω στην Επιδημιολογική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, και ιδιαίτερα στην κα Πανά, καθώς και στους καθηγητές – πανεπιστημιακούς - μέλη της ομάδας του Υπουργείου Υγείας για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών εν μέσω πανδημίας, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, καθώς και στις δικές μας δομές, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και στη Μονάδα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Αειφόρο Ανάπτυξη όπως και στο Παρατηρητήριο για τη Βία.

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1201