O Προδρόμου συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πρύτανη της Ακαδημίας Παρισιού Christ. Kerrero


Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του στο Παρίσι είχε συνάντηση με τον Πρύτανη της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας του Île de France, Πρύτανη της Ακαδημίας Παρισιού και Καγκελάριο των Πανεπιστημίων κ.  Christophe Kerrero.

Η συνάντηση έγινε στο ιστορικό κτήριο της Σορβόννης, στο Καρτιέ Λατάν, όπου ήταν η πρώτη έδρα του Κολλεγίου που ιδρύθηκε από τον Robert de Sorbon το 1253. Σήμερα αποτελεί την έδρα του Πρύτανη της Ακαδημίας Παρισιού και Καγκελάριου των Πανεπιστημίων Παρισιού και σημείο αναφοράς της ομάδας των τεσσάρων αυτόνομων πανεπιστημίων από το σύνολο των 15 πανεπιστημίων του Παρισιού, που σχηματίζουν σήμερα τη Σορβόννη. Η ομάδα πανεπιστημίων της Σορβόννης έχει συνολικά περίπου 55 χιλιάδες φοιτητές και 6.400 εκπαιδευτικούς και ερευνητές, σε 35 διαφορετικά πανεπιστημιακά κτήρια.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της προόδου και συζητήθηκαν τρόποι υλοποίησης του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Ακαδημίας του Παρισίου και του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), το οποίο υπογράφηκε το 2019, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Έγινε επίσης αναφορά σε θέματα που είχαν συζητήσει ο προκάτοχος του κ. Kerrero, πρέσβης σήμερα κ.Gilles Pécout με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη και το νέο Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς της Εκπαιδευτικής, Γλωσσικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για τα έτη 2021-15 που υπογράφηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021, μεταξύ του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου και του ομολόγου του Υπουργού Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Γαλλίας κ. Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινητικότητας των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των ερευνητών μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, καθώς και στην ανάπτυξη της γαλλοφωνίας στην Κύπρο, όπως επίσης και στις ελληνικές σπουδές στη γαλλική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αφού μεταξύ των συνεργατών του κ. Κerrero που παρευρέθηκαν ήταν και ο υπεύθυνος της Ακαδημίας για τις νεοελληνικές σπουδές. Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχονται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Erasmus + και το Horizon Europe, καθώς και από τη συμμετοχή γαλλικών και κυπριακών πανεπιστημίων στο πρόγραμμα των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων».

Ο κ. Kerrero εισηγήθηκε τη θέσπιση προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση τεχνολογικών και καινοτόμων τμημάτων στην Ανώτερη Εκπαίδευση, ειδικότερα μέσω της υλοποίησης συμπράξεων σε τομείς τεχνολογικών πανεπιστημιακών σπουδών στις δυο χώρες, θέμα για το οποίο ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι και η κυπριακή πλευρά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση του κ. Προδρόμου στους χώρους της Σορβόννης και ο Υπουργός απηύθυνε πρόταση στον κ. Κerrero για να επισκεφθεί την Κύπρο.       




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










647