Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός “IN-U: ΙNSPIRE UNIQUENESS”


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ), συνέντευξη Τύπου για την προκήρυξη του διαγωνισμού με τίτλο: “IN-U: ΙNSPIRE UNIQUENESS”.

Στη συνέντευξη χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και τον διαγωνισμό παρουσίασε ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

Ο Υπουργός στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Επικεφαλής Επιστήμονα για την πρωτοβουλία του να διοργανωθεί ο διαγωνισμός στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΑΝ και του Επικεφαλής Επιστήμονα, για τους μαθητές και μαθήτριες της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο εν λόγω διαγωνισμός εμπίπτει στις προτεραιότητες του ΥΠΠΑΝ για καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές και μαθήτριες, οι οποίες να προάγουν την κριτική σκέψη, τη σύνθεση, την ανάλυση και άλλες εγκάρσιες δεξιότητες, με την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στα σχολεία.

Ο δρ Μαστρογιαννόπουλος παρουσίασε το βασικό περιεχόμενο του διαγωνισμού “IN-U: ΙNSPIRE UNIQUENESS”, ο οποίος προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες των Τεχνικών Σχολών:

α) να ενισχύσουν τις ψηφιακές και επιχειρηματικές τους δεξιότητες,

β) να εμπλακούν σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, συνεργαζόμενοι με τους εκπαιδευτικούς τους και

γ) να συνδέσουν το έργο τους με τη βιομηχανία.

 

Απευθυνόμενους στους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, στις μαθήτριες και στους μαθητές των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, ο δρ Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε: «Ο διαγωνισμός INSPIRE UNIQUENESS, σας ανοίγει τις πόρτες του κόσμου της έρευνας και της καινοτομίας. Ενός κόσμου όπου καλείστε να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας, να συναναστραφείτε με μέντορες του χώρου, να συμβάλετε στην ανάπτυξη της χώρας μας. Πιστεύουμε σε εσάς, επενδύουμε σε εσάς και πραγματικά ανυπομονώ να δω τις καινοτόμες λύσεις και τα προϊόντα που θα παρουσιάσετε. Προσωπικά έχω υψηλές προσδοκίες για τη δουλειά σας, γιατί γνωρίζω ότι είστε και inspirational και unique, για να δανειστώ το όνομα του διαγωνισμού. Είστε μοναδικοί και εμπνέετε».

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΙδΕΚ θα ανακοινώσει και μια σειρά από αλλά προγράμματα, το INNOVA Challenge και Research Bootcamps, τα οποία στόχο έχουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και κουλτούρας. Συγκεκριμένα, την  ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης προϊόντος, ομαδικότητας, κριτικής σκέψης και παρουσίασης, εκπαίδευσης των μαθητών και μαθητριών σε θέματα ερευνητικής διαδικασίας και γνωριμίας με πραγματικούς ερευνητές και ερευνήτριες σε πραγματικό ερευνητικό περιβάλλον (real-life experience) και θα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων και φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο διαγωνισμός “IN-U” που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει τον Ιούνιο του 2022.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1241