Προδρόμου: Οι ανησυχίες και αιτιάσεις για το Υφυπουργείο Πολιτισμού ευτυχώς δεν ευσταθούν


Το Υφυπουργείο θα είναι παρά τω Προέδρω, όπως είναι και τα υπόλοιπα .Οι αρμοδιότητες σχετικά με τις αρχαιότητες και τα αρχαιολογικά μνημεία θα υπάγονται κατ’ ευθείαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, στην οποία διεξάγεται η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Συμμετείχα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού με την ευκαιρία της κατ’ άρθρο συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής επειδή άρχισε η διαδικασία της κατ’ άρθρο συζήτησης και εύχομαι να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί το νομοσχέδιο, διότι πραγματικά έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία για να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον πολιτισμό.

Είναι αδήριτη ανάγκη με δεδομένη την πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομία της χώρας μας, το βάθος που έχουμε μέσα στην Ιστορία, αλλά και την αδιάκοπη αξιόλογη καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσουμε νέες προοπτικές στη διαχείριση του πολιτισμού, τόσο της κληρονομιάς όσο και της σημερινής δημιουργίας, από την Πολιτεία.

Τις προηγούμενες μέρες είχα συναντήσεις με τους οργανωμένους φορείς από τον χώρο της πολιτιστικής δημιουργίας και τους ενημέρωσα όχι μόνο για την πορεία του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για να προτείνουμε μια νομοθεσία που θα κατοχυρώσει την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού. Είναι και αυτή μια μεγάλη ανάγκη και είναι μια νομοθεσία η οποία, εφόσον υιοθετηθεί, θα επιτρέψει να γίνεται μια πιο αποτελεσματική και πιο στοχευμένη πολιτική για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών.

Μεταφέρω τη στήριξη των διαφόρων φορέων που εκπροσωπούν τις τέχνες και τη δημιουργία στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Θέλω να υπογραμμίσω ότι διάφορες ανησυχίες και αιτιάσεις που έχουν ακουστεί στη διάρκεια των συζητήσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Υφυπουργείο Πολιτισμού ευτυχώς δεν ευσταθούν. Το Υφυπουργείο θα είναι Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω, όπως είναι και τα υπόλοιπα Υφυπουργεία που έχουμε. Επομένως, οι αρμοδιότητες σχετικά με τις αρχαιότητες και τα αρχαιολογικά μνημεία θα υπάγονται κατ’ ευθείαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω του Υφυπουργού που θα διορίζει, θα είναι δηλαδή στο κεντρικό κράτος, επ’ αυτού ουδεμία αμφιβολία υπάρχει και δεν υπάρχει λόγος να προβληματιζόμαστε.

Αναμένω την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να φροντίσουμε περισσότερο και ειδικότερα τον πολιτισμό», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Προδρόμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










838