Προδρόμου: Το test to stay στα σχολεία είναι μέτρο που θα λάβουμε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο


Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε το ΥΠΠΑΝ ενημέρωσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για το μέτρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας, σύσκεψη για ενημέρωση εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και των οργανωμένων γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για την εφαρμογή του test to stay στα σχολεία.

Της σύσκεψης προήδρευσαν ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Στην ενημέρωση για την εφαρμογή του μέτρου και σε διευκρινίσεις προέβησαν ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης και η Συντονίστρια του Προγράμματος Πληθυσμιακού Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας κα Καρολίνα Στυλιανού και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας συμμετείχαν ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Μάριος Στυλιανίδης, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούης και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Ηλίας Μαρκάτζιης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Όπως είχε ανακοινωθεί πραγματοποιήθηκε μόλις τώρα μια ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας κ. Κωνσταντίνο Τσιούτη και με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων.

Ο στόχος ήταν να μάς ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η Απόφαση. Να υπογραμμίσω ότι το σκεπτικό της Απόφασης -μετά από εισήγηση των ειδικών και πιστεύοντας ότι θα έχουμε όλες τις δικλίδες για να διατηρήσουμε την υγειονομική ασφάλεια- ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά, τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως στενές επαφές, μετά από συνεχή διαγνωστικό έλεγχο να μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο, εφόσον συνεχίζουν να έχουν αρνητική ένδειξη. Τις λεπτομέρειες βεβαίως θα τις χειριστεί το Υπουργείο Υγείας, αφού το θέμα είναι υγειονομικό.

Από πλευράς δικής μας ακούσαμε τις απόψεις, τις σκέψεις και επιφυλάξεις που έχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Υπογραμμίζουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα λάβουμε τώρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και βεβαίως ο αποκλειστικός στόχος μας είναι ένας αριθμός παιδιών -δεν είναι μεγάλος αριθμός, αλλά αξίζει τον κόπο- να μην στερούνται τη φοίτηση, εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα θα τα διευκρινίσει το Υπουργείο Υγείας, εμείς ως Υπουργείο Παιδείας πάντοτε ευθυγραμμιζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και με τις συστάσεις των ειδικών συμβούλων, για θέματα υγειονομικής ασφάλειας και έχουμε ως κοινό στόχο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά, αλλά με ασφάλεια».

Ο υπουργός Υγείας

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι θα ενημερώσει αύριο Τρίτη πότε θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο δεν θα ανασταλεί, καθώς αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχουν κινητές μονάδες από το Υπουργείο Υγείας σε όλα τα σχολεία, ενώ σημείωσε ότι το μέτρο θα είναι προαιρετικό

Ο Κωνσταντίνος Τσιούτης

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Τσιούτης, είπε ότι κατά την σύσκεψη τέθηκαν πολλά θέματα, κατατέθηκαν απόψεις και λύθηκαν πολλές απορίες και ανησυχίες. «Εξηγήθηκε η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης, η οποία φιλοσοφία έχει στόχο ουσιαστικά αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας», ανέφερε.

Η πραγματικότητα, πρόσθεσε, «είναι ότι η μετάδοση συνεχίζει και άρα θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε, να επιστρατεύσουμε όσα όπλα μπορούμε, για να παραμείνουμε ασφαλείς και για να κρατάμε τους χώρους μας, την κοινωνία μας όσο πιο γίνεται ανοικτά, λειτουργικά, σε ασφαλή πλαίσια».

Ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δούμε πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η προσέγγιση στα σχολεία». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, το μέτρο θα μπορέσει να λειτουργήσει ώστε να κρατηθούν τα σχολεία ανοικτά και σε ασφαλή πλαίσια.

Ερωτηθείς πότε θα λειτουργήσει το μέτρο, είπε πως «αυτό δεν το ξέρω ακριβώς, δεν εξαρτάται από μένα. Είναι πάρα πολλά τα θέματα και οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και ακριβώς επειδή είναι ένα αρκετά νέο μέτρο, το έχουμε δει και σε άλλες χώρες να εφαρμόζεται, αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι εφόσον ξεκινήσει θα μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι σε μελέτες και στην πράξη έχει φανεί ότι τα συγκεκριμένα τεστ βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό κάποιου που είναι θετικός, ο οποίος θα απομονωθεί και άρα δεν θα έχει προλάβει να μεταδώσει.

«Κατά ακρίβεια το είδαμε ήδη να λειτουργεί στην Κύπρο. Εφαρμόζεται πάνω από ένα χρόνο στους οίκους ευγηρίας με τα συχνά τεστ και έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να εντοπίζονται έγκαιρα οι θετικοί και να απομονώνονται. Άρα δεν είναι μια νέα προσέγγιση», επεσήμανε.

Γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι τα καθημερινά τεστ βοηθούν ειδικά σε χώρους αυξημένου κινδύνου, σε χώρους με διάφορες δραστηριότητες και σε κλειστούς χώρους που είναι συγκεκριμένες οι ομάδες και οι πληθυσμοί. «Θα κάνει αυτή η προσέγγιση; Σίγουρα αφού θα γίνονται καθημερινά τεστ θα βρίσκεις καινούργια περιστατικά», σημείωσε.  

Σε αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Τσιούτης, «θα πρέπει να διαχωρίσουμε το ότι όσο πιο πολλά τεστ κάνεις τόσο πιο πολλούς θα βρίσκεις. Αυτό δεν σημαίνει αύξηση, αυτό σημαίνει ότι γίνεται έγκαιρος εντοπισμός, απομόνωση-απομάκρυνση αυτών που είναι θετικοί, και ουσιαστικά κόβεις την αλυσίδα μετάδοσης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1471