Προδρόμου προς Πρύτανη Χριστοφίδη για Κιζιλγιουρέκ: Απευθυνθείτε πρώτα στα κόμματα


Αν μπορούσε με τροποποίηση του Συντάγματος να αντιμετωπισθεί το ζήτημα, το Υπουργείο θα ετοιμάσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Με αφορμή το πολύκροτο ζήτημα του καθηγητή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και την προχθεσινή δήλωση του τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσου Χριστοφίδη, ο Υπουργός Παιδείας Προδρόμου Προδρόμου έστειλε σήμερα Παρασκευή την ακόλουθη επιστολή  στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου:

«Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου

Καθηγητή κ. Τάσο Χριστοφίδη

Αγαπητέ κ Χριστοφίδη,

Αναφέρομαι στην επιστολή σας ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου 2021, με θέμα την ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το ασυμβίβαστο της ανάληψης πολιτειακού αξιώματος με την ιδιότητα του καθηγητή σε δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παρά το ότι αντιλαμβάνομαι πως ενόσω η πρόταση εξεταζόταν ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχει ληφθεί μια σχετική απόφαση από το Πανεπιστήμιο, θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα.

Μια ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος είναι ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να αποφανθεί μόνο του ένα υπουργείο. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα μπορούσε να προωθήσει την πρότασή σας, αντιλαμβάνεσθε ότι για ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν απαραίτητο να είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις τόσο με τη Νομική Υπηρεσία και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και με τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εξάλλου, πέραν του Συντάγματος για το ζήτημα αυτό συντρέχει και σχετική νομοθεσία.

Προσωπικά συμμερίζομαι την άποψη ότι είναι κάπως αναχρονιστικό να θεωρείται ανεπιθύμητη η επάνοδος στην υπηρεσία και στο πανεπιστήμιο όποιου τυχόν εκλεγεί στη Βουλή/Ευρωβουλή ή και διορισθεί σε θέση υπουργού, μετά την ολοκλήρωση της θητείας. Θα μπορούσα μάλιστα να επεκτείνω αυτή την άποψη και ευρύτερα σε όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα και αντιμετωπίζουν τον ίδιο περιορισμό από το νόμο.

Μια συζήτηση όμως για τροποποίηση του Συντάγματος προϋποθέτει ευρύτερη συναίνεση και οπωσδήποτε θα έπρεπε να υπάρχει και σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος. Παρά τις εξελίξεις που αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ήδη λάβει χώρα, θα απευθυνθώ σχετικά με το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, μεταφέροντας την πρότασή σας.

Παράλληλα, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο είτε οι πρυτανικές αρχές είτε και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε σχετικές διαβουλεύσεις και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να γίνει μια πρώτη σχετική διερεύνηση της στάσεως που θα τηρούσαν επί του θέματος.

Σε περίπτωση που μας δοθεί η γνώμη ότι θα μπορούσε με μια σχετική τροποποίηση του Συντάγματος να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό, το Υπουργείο θα ετοιμάσει σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Πρόδρομος Προδρόμου

Υπουργός» 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1566