Τελετή παρουσίασης του Ολοήμερου του Γυμνασιακού Κύκλου που λειτουργεί στο Παγκύπριον Γυμνάσιον


Το Πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του τη φετινή σχολική χρονιά 2021-22 με την Α’ τάξη και θα επεκταθεί με τη νέα χρονιά στη Β’ τάξη. 

Σε τελετή για την παρουσίαση του Ολοήμερου Προγράμματος του Γυμνασιακού Κύκλου που λειτουργεί στο Παγκύπριο Γυμνάσιο παρέστη σήμερα  ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του τη φετινή σχολική χρονιά 2021-22 με την Α’ τάξη και θα επεκταθεί με τη νέα χρονιά στη Β’ τάξη. 

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου, πρόκειται για ένα Πρόγραμμα – καινοτομία στο δημόσιο σχολείο, που εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά, με σκοπό να μελετηθούν οι δυνατότητες σταδιακής επέκτασής του και σε άλλα Γυμνάσια. Η δημιουργία του Προγράμματος, η οποία εγκρίθηκε πέρσι τον Μάρτιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ανεξάρτητη από το ωρολόγιο πρόγραμμα των πρωινών μαθημάτων. Προσφέρεται καθημερινά μετά την ολοκλήρωση του πρωινού κύκλου στη 1.35 μ.μ., και στηρίζεται σε Αναλυτικό Πρόγραμμα εντελώς διαφορετικής βάσης και φιλοσοφίας από αυτό των υπολοίπων μαθημάτων του Γυμνασίου.  

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα εδράζεται σε δύο άξονες, οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα και στοχεύουν στην καλλιέργεια και ενίσχυση δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες στη σύγχρονη εποχή. Ο πρώτος άξονας αφορά τη μεθοδολογία STEΑM και ο δεύτερος τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Το πρόγραμμα STEΑM είναι μία διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί την Επιστήμη (Science), την Τεχνολογία (Technology), τη Μηχανική (Engineering), τα Γράμματα και τις Τέχνες (Arts) και τα Μαθηματικά (Mathematics), ως σημεία πρόσβασης για την καλλιέργεια της έρευνας, του διαλόγου και της κριτικής σκέψης των μαθητών. Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού αφορά αφενός τη μελέτη και χρήση της γλώσσας μας στη διαχρονική της παρουσία και αφετέρου τη μελέτη των πνευματικών, υλικών, ιστορικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων των Ελλήνων στον Ελλαδικό χώρο, την Κύπρο και τον κόσμο.

Το Πρόγραμμα, που ξεκίνησε φέτος με τη συμμετοχή στην Α’ τάξη 34 μαθητών που προέρχονταν από διάφορα Δημοτικά Σχολεία της Λευκωσίας, αγκαλιάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Τα παιδιά σύντομα προσαρμόστηκαν στα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καθηγητών τους, ενώ τα οφέλη από την παρακολούθηση άρχισαν σταδιακά να είναι ορατά σε όλα τα μαθήματά τους.    

Η διεύρυνση της λειτουργίας του Ολοήμερου Γυμνασίου στη Β’ τάξη τη χρονιά 2022-23 συμπίπτει με τη μεταφορά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο του Μουσικού Γυμνασίου, από το Γυμνάσιο Ακροπόλεως. Το γεγονός αυτό θα δώσει στους νεαρούς μουσικούς μας τη δυνατότητα για εξαετή φοίτηση στον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα την πληρέστερη ανάπτυξη των μουσικών τους σπουδών.

Επίσης, στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη θα ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του τις απογευματινές ώρες και Κέντρο Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και από άλλα Λύκεια της Λευκωσίας. 

Η εφαρμογή των νέων αυτών πολιτικών στο Παγκύπριο είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση -που αναμένεται να γίνει εντός ολίγων εβδομάδων- της τρίτης φάσης της κτηριολογικής αναβάθμισης και ανακαίνισης των χώρων του σχολείου και της Σεβερείου Βιβλιοθήκης. Με την αποπεράτωση των εργασιών, που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία έξι χρόνια, το Παγκύπριο Γυμνάσιο επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται και αποκτά ό,τι καλύτερο από πλευράς εγκαταστάσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού, εφάμιλλο της ιστορικής του πορείας και της μεγάλης του προσφοράς στα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία της Κύπρου. Παράλληλα, οι νέες αυτές πολιτικές, όπως και άλλα στοχευμένα μέτρα τόσο στο Παγκύπριο όσο και σε Δημοτικά σχολεία της περιοχής, αποσκοπούν στην ενίσχυση των σχολείων αυτών και στην κοινωνική αναβάθμιση του κέντρου της Λευκωσίας.   

Ο κ. Υπουργός κατέληξε στον χαιρετισμό του με την προσδοκία ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τόσο στον γυμνασιακό όσο και στον λυκειακό κύκλο, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να δίνει μαθητές ικανούς, εξοπλισμένους με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις ζωής, έτοιμους για να διακριθούν στην κυπριακή κοινωνία, όπως οι χιλιάδες απόφοιτοί του μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση του Προγράμματος STEAM και Ελληνική Γλώσσα – Ελληνικός Πολιτισμός από τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Αβραάμ Δεσπότη, Φωτεινή Θεοδούλου και Νίκη Χριστοδούλου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις γενικές του αρχές, τους στόχους και τη δομή του. Επίσης παρουσιάστηκε ο γενικός στόχος του β’ τετραμήνου του Προγράμματος STEAM, που είναι η σχεδίαση αυτόνομου αγωνιστικού οχήματος το οποίο τρέχει σε αγωνιστικές πίστες.

Τέλος, στην εκδήλωση προβλήθηκε φιλμάκι στο οποίο αποτυπώνονται οι εντυπώσεις και εμπειρίες των μαθητών του Προγράμματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1004