Προδρόμου: Οι δυο καινοτομίες που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν στην Εκπαίδευση


Το πολλαπλό βιβλίο και η συγκροτημένη πλέον και οργανωμένη πρακτική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα, στο Υπουργείο, σε δηλώσεις αναφορικά με καινοτομίες που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Αυτή ακριβώς την περίοδο σε συνέχεια και της ημερίδας με θέμα τον εκπαιδευτικό μετασχηματισμό στην Ελλάδα, που διοργανώσαμε πριν από μερικές μέρες στην παρουσία και στελεχών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ελλάδος, θα προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στην υιοθέτηση δυο μεγάλων καινοτομιών.

Η πρώτη είναι το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο ήδη στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα εισάγεται πιλοτικά. Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε και στην Κύπρο αυτή την καινοτομία, αφού  σε μεγάλο βαθμό η εκπαίδευση που παρέχεται είναι η ίδια με την Ελλάδα, έχουμε τα ίδια βιβλία, άρα λοιπόν θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν στα σχολεία πέρα από μια πηγή γνώσης και πληροφοριών, πέρα από το ένα και μόνο αποκλειστικό εγχειρίδιο. 

Η υιοθέτηση πολιτικής και η πρακτική της διδασκαλίας με πολλαπλό βιβλίο θα είναι και ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη μηχανική παρακολούθηση των μαθημάτων και το φαινόμενο της αποστήθισης συγκεκριμένης ύλης, ώστε να έχουμε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Όλοι επικρίνουν την πρακτική, η οποία πολύ συχνά καταλήγει στο άγχος για την ύλη και στην αποστήθιση. Με αυτή την καινοτομία -με το να έχουμε δηλαδή την παιδαγωγική εμπειρία τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/μαθήτριες ότι οι πηγές της γνώσης είναι πέραν της μιας και να μπορούμε να ανατρέχουμε ανά πάσα στιγμή με ηλεκτρονικές διαδικασίες σε ένα απόθεμα πληροφοριών και γνώσεων και να μάθουμε να διερευνούμε- πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο ποιοτικό βήμα για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Μια δεύτερη πολύ σημαντική καινοτομία, την οποία θα πρέπει να εντάξουμε το συντομότερο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι η συγκροτημένη πλέον και οργανωμένη πρακτική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Όλοι αναγνωρίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι έχει να ωφεληθεί η εκπαίδευσή μας από νεωτερικές παιδαγωγικές μεθόδους που δεν εξαντλούνται στη διάλεξη και την από καθέδρας διδασκαλία. Είναι καιρός, λοιπόν, να προωθήσουμε συστηματικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ένα προγραμματισμό για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες στη σημερινή κοινωνία και καθορίζονται από την ευρωπαϊκή ατζέντα, μέσα από εργαστηριακή λειτουργία. Αυτά τα εργαστήρια δεξιοτήτων που θα καλύπτουν από την κριτική σκέψη και τη σύνθετη ανάλυση μέχρι την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες, θα εισαχθούν από την Προδημοτική μέχρι και το Γυμνάσιο, σύμφωνα με προγραμματισμό που θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1266