Τα παιδιά από την Ουκρανία θα παρακολουθούν ταυτόχρονα διαδικτυακά και το πρόγραμμα της χώρας τους


Προδρόμου: Στον ευρύτερο σχεδιασμό που κάνουμε εντάσσεται και η πρωτοβουλία για τις τάξεις υποδοχής για βελτίωση της εκπαίδευσης και της ένταξης παιδιών που δεν έχουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα σε δηλώσεις, στο Υπουργείο, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ένταξη των μαθητών και μαθητριών από την Ουκρανία στα σχολεία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Έχει ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή από την Κυβέρνηση -στη βάση και της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 4 Μαρτίου, αλλά και στη βάση της θέλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενοι και στα αισθήματα του λαού μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό- ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όσους Ουκρανούς θα χρειαστεί να αφήσουν τη χώρα τους και να έρθουν στην Κύπρο και να τους εξασφαλίσουμε ό,τι χρειάζονται. Μεταξύ αυτών είναι βεβαίως και η εκπαίδευση των παιδιών.

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό για να υποδεχθούμε παιδιά που θα έρθουν και θα φοιτήσουν στα σχολεία μας. Όπως εξάλλου ήδη συμβαίνει με σημαντικό αριθμό μαθητών/τριών από άλλες χώρες που φιλοξενούμε. Ειδικά, όμως, για τα παιδιά από την Ουκρανία, σε συνεννόηση και με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο γίνονται διευθετήσεις, ούτως ώστε μαθητές/μαθήτριες από την Ουκρανία, οι οποίοι/ες θα φοιτήσουν σε σχολεία της Κύπρου, να μπορούν ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρακολουθούν διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας τους και να ενταχθούν και σε τάξεις υποδοχής.

Πρέπει με την ευκαιρία να αναφέρω ότι στον ευρύτερο σχεδιασμό που κάνουμε εντάσσεται και αυτή η πρωτοβουλία για τις τάξεις υποδοχής. Ο ευρύτερος σχεδιασμός αποσκοπεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της ένταξης παιδιών που δεν έχουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα. Ο θεσμός των τάξεων υποδοχής σχεδιάζουμε να εφαρμοστεί και στη Δημοτική και στη Μέση εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά.

Όσον αφορά στα παιδιά από την Ουκρανία είμαστε σε ετοιμότητα, ούτως ώστε  μόλις έρχονται στην Κύπρο να μπορούν αμέσως να φοιτήσουν. Θα ανακοινωθούν στους ενδιαφερόμενους/ες όλες οι λεπτομέρειες.

 

Αυτές τις μέρες πρόκειται να γίνει και μια ανακοίνωση από την Κυβέρνηση για μια γραμμή επικοινωνίας μέσω της οποίας Ουκρανοί πολίτες θα μπορούν να τυγχάνουν ενημέρωσης για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και για τα σχολεία. Ειδικά για τα παιδιά από την Ουκρανία θα λειτουργήσουν και συγκεκριμένα σχολεία υποδοχής σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, αλλά θα μπορούν να ενταχθούν και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν. Επιπρόσθετα, ορισμένα από αυτά σχολεία θα στελεχωθούν και με Ουκρανούς εκπαιδευτικούς, ειδικά όσον αφορά στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ουκρανίας».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










858