Οι Υπ. Παιδείας και Υγείας ανακοίνωσαν το Πρόγρ. Αξιολόγησης Φυσικής Κατάστασης Μαθητών/τριών «Αριστοτέλης»


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, και Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ανακοινώθηκε, χθες Τετάρτη, η έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αξιολόγησης Φυσικής Κατάστασης του Μαθητικού Πληθυσμού Μέσης Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», το οποίο θα υλοποιηθεί με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Frederick.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μετρήσεων των φυσικών ικανοτήτων και των δεικτών σωματικής σύστασης, καθώς και καταγραφής των διατροφικών συνηθειών και των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας του μαθητικού πληθυσμού Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ).

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, αναφορικά με τη φυσική κατάσταση των μαθητών και μαθητριών, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση της υγείας τους σε βάθος χρόνου, η σύγκριση των δεδομένων της Κύπρου με πλαίσια που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και η επιστημονική και ερευνητική αξιοποίηση των δεδομένων. Οι μετρήσεις θα εφαρμόζονται μία φορά ετησίως, από τους Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, με καθορισμένη από εμπειρογνώμονες μεθοδολογία.

Παράλληλα με το πρόγραμμα, αναπτύσσεται και ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται τα δεδομένα. Οι μαθητές και μαθήτριες που θα έχουν πρόσβαση θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των δεικτών τους σε βάθος χρόνου και να παίρνουν συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας τους.

Την επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος έχει εξασφαλίσει, μετά από διαδικασία ανοιχτής, ευρωπαϊκής προσφοράς, το Πανεπιστήμιο Frederick με επιστημονικό υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δρα Χαράλαμπο Τσορμπατζούδη.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κ. Νατάσσα Φρειδερίκου στον χαιρετισμό της, αφού εξέφρασε την υπερηφάνεια του Πανεπιστημίου για την ανάληψη ενός τόσο σημαντικού Έργου για την κυπριακή κοινωνία, επισήμανε ότι «το Πρόγραμμα “Αριστοτέλης” εντάσσεται στο πολύπλευρα έργο του Πανεπιστημίου Φρέντερικ για την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους».

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, δρ Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος για την υγεία των Κυπρίων πολιτών, καθώς και στη διεπιστημονική προσέγγιση που θα εφαρμοστεί για το Πρόγραμμα, αφού θα συνεργαστούν επιστήμονες της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με επιστήμονες της Πληροφορικής, της Στατιστικής, της Διατροφολογίας και όχι μόνο.

Οι Υπουργοί Παιδείας και Υγείας έκαναν αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην Κύπρο, καθώς και στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που λαμβάνονται στο σχολικό περιβάλλον με κοινά προγράμματα των δύο Υπουργείων.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τόνισε πως η παιδική παχυσαρκία τοποθετείται πλέον στο επίκεντρο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης. «Γιατί υγιεινές συνήθειες διαβίωσης, υγιεινός τρόπος ζωής, σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής». Επιπρόσθετα, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι οι προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει να εδράζονται σε επιστημονικά τεκμήρια και οι δράσεις μας θα πρέπει να είναι στοχευμένες στις ανάγκες και κάθε σχολικής μονάδας ξεχωριστά και κάθε μαθητή ακόμη ατομικά, ώστε να είναι αποτελεσματικές. «Ένα βήμα προς υλοποίηση αυτού του στόχου πιστεύουμε πως αποτελεί το πρόγραμμα “Αριστοτέλης”», πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο Υπουργός Υγείας με τη σειρά του, αναφέρθηκε στα πολύ ανησυχητικά επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, αποτελεί σύμφωνα και με το προφίλ Υγείας της Κύπρου για το 2021, που δημοσιεύτηκε από το Eυρωπαϊκό παρατηρητήριο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το σημαντικότερο πρόβλημα Δημοσίας Υγείας για την Κύπρο στην παιδική ηλικία. «Επίσης», συνέχισε ο κ. Χατζηπαντέλας, «τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα που δόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αφορούν στην ανάλυση των τελευταίων μετρήσεων του 2020, εκτοξεύουν τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά 6-9 ετών στην Κύπρο στο 43,6% με τα υπέρβαρα σε 14%. Τα στοιχεία κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυξάνονται και αγγίζουν τα επίπεδα επιδημίας». Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ανάπτυξη διαδικτυακού παιxνιδιού για μικρά παιδιά, μέσω του οποίου τα παιδιά προτρέπονται να τρώνε καθημερινά 5 φρούτα και λαχανικά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1064