Τελετή Ανανέωσης Μνημονίου Συνεργασίας Παγκυπρίου Γυμνασίου και Ινστιτούτου Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη Λευκωσία, η τελετή για ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας ανάμεσα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στο Ινστιτούτο Κύπρου. Στην Τελετή παρέστη και υπέγραψε, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εκ μέρους του Ινστιτούτου Κύπρου ο Πρόεδρός του, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, και εκ μέρους του Παγκυπρίου Γυμνασίου ο Διευθυντής του κ. Λοΐζος Σέπος.  

Το αρχικό Μνημόνιο είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2017 με στόχο τη συντήρηση, φύλαξη και αξιοποίηση του Αρχείου, των χειρογράφων και των κειμηλίων του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Των εργασιών ηγείται το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) του Ινστιτούτου Κύπρου, ενώ η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Κυπριακού Πολιτισμού «Διόπτρα» του Ινστιτούτου Κύπρου αποτελεί την πλατφόρμα που υποστηρίζει με τα σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά της την όλη προσπάθεια. Η εργασία γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα από καθηγητές Φωτογραφίας Μέσης Εκπαίδευσης που είναι τοποθετημένοι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο για τον σκοπό αυτό.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου τόνισε την ανάγκη για καταγραφή, συντήρηση, φύλαξη,  ψηφιοποίηση και ερευνητική αξιοποίηση του πλούσιου ιστορικού Αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου –του πρώτου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου που ιδρύθηκε το 1812 από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. «Οφείλουμε να το προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, «και να συμβάλουμε ώστε να εμπλουτιστεί η έρευνα γύρω από την εκπαιδευτική, πολιτιστική, θρησκευτική, κοινωνική και εθνική ζωή του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους: α) το πρωτογενές υλικό του Αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, όπως αυτό φυλάσσεται στους χώρους του σχολείου, β) η Συλλογή χειρογράφων, παλαιτύπων και εντύπων εκδόσεων της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης, γ) οι Συλλογές των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου (Αρχαιολογική, Νομισμάτων, Όπλων, Χαρτών, Εκθεμάτων, Τέχνης κ.τ.λ.)  και δ) οι συλλογές της Οργανοθήκης Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας». 

Ήδη μέχρι τώρα, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, έχουν φωτογραφηθεί, ψηφιοποιηθεί και αναρτηθεί στην πλατφόρμα «Διόπτρα» -και συνεπώς είναι προσβάσιμα στον καθένα/καθεμία- σημαντικά έγγραφα και αντικείμενα που ανήκουν τόσο στο Αρχείο του σχολείου (όπως: παλαίτυπα, χειρόγραφα, φωτογραφικό υλικό, πίνακες ζωγραφικής, εκκλησιαστικές εικόνες, χάρτες, αντικείμενα από την παλαιά οργανοθήκη) όσο και στα Μουσεία του σχολείου (όπως: έγγραφα, βιβλία, πίνακες και άλλα αντικείμενα)». 

Ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε, επίσης, ότι «είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε, ώστε, με τη χρήση της τεχνολογίας και όλων των μέσων που διαθέτουμε, οι πνευματικοί θησαυροί που έχει στην κατοχή του το ιστορικό αυτό εκπαιδευτήριο να διατηρηθούν και να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τη σύγχρονη έρευνα». «Η διαδικασία αυτή είμαι σίγουρος ότι», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Προδρόμου, «θα φέρει στο φως άγνωστες πτυχές ή θα διαφωτίσει περισσότερο γνωστές πτυχές από την Ιστορία του Παγκυπρίου Γυμνασίου και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Ταυτόχρονα, θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας και για τη σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης της Κύπρου, την Ιστορία της Λευκωσίας αλλά και του τόπου μας γενικότερα».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε σύντομο φιλμ με όλο το υλικό που έχει μέχρι σήμερα ψηφιοποιηθεί και αναρτηθεί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










785