Εναρκτήρια τελετή του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη


Προδρόμου: Φιλοδοξία είναι, μετά την πρώτη αυτή εμπειρία ανάλογα Κέντρα να δημιουργηθούν και σε άλλα Λύκεια, σε όλες τις πόλεις, όπως για παράδειγμα στο, επίσης ιστορικό, Λανίτειο Γυμνάσιο

Πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου η εναρκτήρια τελετή του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων που θα λειτουργεί με επίκεντρο τη Σεβέρειο. Η Απόφαση για τη δημιουργία του Κέντρου λήφθηκε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργικό Συμβούλιο και υλοποιείται τώρα, που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κτηριολογικής ανακαίνισης και αναδιάρθρωσης της βιβλιοθήκης, ενώ αναμένεται σύντομα και η ολοκλήρωση του συνολικού έργου κτηριακής αναβάθμισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του γεγονότος αυτού. «Η Σεβέρειος επιστρέφει και πάλι στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Προδρόμου, «και ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές και μαθήτριες απ’ όλα τα Λύκεια της πρωτεύουσας και σε ενηλίκους για έρευνα και μελέτη».

«Θέλω να τονίσω», συμπλήρωσε, «ότι αυτό το Κέντρο Κλασσικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων τοποθετείται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, για την αξιοποίηση και της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης και των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αλλά απευθύνεται σε όλα τα Λύκεια της περιοχής της Λευκωσίας.

Σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να αναπτύξουν δραστηριότητες και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών αλλά και προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων, στις κλασσικές σπουδές και στα ελληνικά γράμματα».

Πρόσθεσε ότι «εδώ θα αναπτυχθεί πρόγραμμα διαλέξεων, δημιουργικών εργαστηρίων, ερευνητικών σχεδίων, αλλά και Αγώνες Λόγου, ένας θεσμός που θα καλλιεργήσει και θα αναπτύξει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των νέων».

Ο Υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι η φιλοδοξία είναι, μετά την πρώτη αυτή εμπειρία ανάλογα Κέντρα να δημιουργηθούν και σε άλλα Λύκεια, σε όλες τις πόλεις, όπως για παράδειγμα στο, επίσης ιστορικό, Λανίτειο Γυμνάσιο και ότι αυτό το Κέντρο εντάσσεται και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναπτύσσεται από κοινού από τους Υπουργούς Παιδείας Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Κύπρου για προώθηση και καλλιέργεια των κλασσικών γλωσσών, Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, στην εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «Το Κέντρο θα συμβάλει ώστε, οι μαθητές και μαθήτριες που θα αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια, να μυηθούν στον κόσμο των γραμμάτων μέσα από εκδόσεις και πρωτότυπες πηγές, και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν στα κλασικά γράμματα -δηλαδή στην Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γλώσσα και Φιλολογία-, στη Φιλοσοφία, στην Ιστορία τόσο του ευρύτερου ελλαδικού χώρου όσο και της Κύπρου, σε θέματα ελληνικής γλώσσας, στην Ιστορία του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης και γενικότερα σε ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές αναμένεται οι μαθητές και μαθήτριες να έλθουν σε στενότερη επαφή με την ελληνική γλώσσα και τα κατά καιρούς δημιουργήματά της, και να αντιληφθούν καλύτερα τη διαχρονία και τη σημασία της ως φορέα πολιτισμού και παγκόσμιων αξιών. Να γνωρίσουν την οικουμενικότητα της ελληνικής σκέψης και να αντιληφθούν την αξία της στην Ιστορία των τεχνών, των επιστημών, των θεσμών.

Αναμένεται ακόμα να καλλιεργήσουν την ιστορική τους σκέψη και την εθνική τους συνείδηση και να αντιληφθούν τον ρόλο τους ως ενεργών πολιτών μιας δημοκρατικής χώρας, στην οποία συμμετέχουν υπεύθυνα και ισότιμα, αλλά και την ευθύνη τους ως πολιτών μίας ημικατεχόμενης πατρίδας. Στόχος του Κέντρου είναι επίσης η καλλιέργεια δημιουργικής και κριτικής σκέψης, καθώς και η ανάπτυξη των επικοινωνιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε, τέλος, ότι η δημιουργία του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων αποτελεί το επιστέγασμα μίας σειράς δράσεων και καινοτομιών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Γεώργιου Ξενή, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση.

Στην ομιλία του, ο κ. Ξενής αναφέρθηκε στην οικουμενική εμβέλεια της Αρχαίας Ελλάδας. Κατ’ αρχάς μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε σχέση με τον πολιτισμό άλλων λαών, καθώς και για τη διαδικασία διεθνοποίησής του. Στη συνέχεια, ανέλυσε το βάθος της επίδρασής του στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και εξήγησε τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας που διανοίγει μεταξύ των ευρωπαϊκών και όχι μόνο λαών. Τέλος, ο κ. Ξενής συνεχάρη τον Υπουργό Παιδείας για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων.

Στην εκδήλωση έγινε σύντομη προβολή – ξενάγηση στους χώρους και στους θησαυρούς της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ενώ η βραδιά έκλεισε με κλασική μουσική από μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1056