Βράβευση για τον Στ΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραµµατείας


Για µαθητές και μαθήτριες Β΄ Λυκείου Κατεύθυνσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών, που διακρίθηκαν στον Στ΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας για μαθητές και μαθήτριες Β΄ Λυκείου Κατεύθυνσης με θέμα το έργο του Γοργία Ὑπὲρ Παλαμήδους Ἀπολογία.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε στον χαιρετισμό του ότι το Υπουργείο ενθαρρύνει και επικροτεί Διαγωνισμούς και δράσεις, που στόχο έχουν την ανάδειξη της συγχρονίας και διαχρονίας της Γλώσσας μας και γενικότερα, τη θωράκιση των νέων με τον πλούτο της Ελληνικής και με τον θαυμασμό για αυτήν. Δεν είναι τυχαίο που, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, δύο καινοτομίες που αφορούν στην προαγωγή της Γλώσσας μας και την κριτική ενασχόληση με αυτήν τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη φετινή σχολική χρονιά: το Ολοήμερο Σχολείο Διαθεματικής-Διεπιστημονικής Μάθησης του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τις δύο κατευθύνσεις (STEAM και Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός) και το Κέντρο Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Το εξεταστικό δοκίμιο, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αφορούν στην κατανόηση και την επεξεργασία του αρχαιοελληνικού λόγου, εξέταζε παράλληλα την αντίληψη της λειτουργίας της γλώσσας και των σχημάτων λόγου που περίτεχνα εισήγαγε στην τέχνη του ο Γοργίας, καθώς και βασικές αρχές που απορρέουν από το κείμενο και αποτελούν αρετές και για τους σύγχρονους ευρωπαίους πολίτες ως κληρονόμους των αξιών του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Με αυτό τον τρόπο, ο Διαγωνισμός συνεισέφερε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου για ενίσχυση των κλασικών γλωσσών και των αξιών της κλασικής παιδείας, που αποτελούν -ανάμεσα σε άλλα- σημαντικές καταβολές του σημερινού Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε o  κ. Προδρόμου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και τον Επικεφαλής του, κ. Ανδρέα Κεττή, για την υποστήριξη του έργου του Υπουργείου με την αθλοθέτηση του Διαγωνισμού.

Με αφορμή την τελετή βράβευσης, ο Υπουργός συνεχάρη όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό, τις μαθήτριες και τον μαθητή που βραβεύτηκαν, έχοντας εξασφαλίσει την υψηλότερη βαθμολογία, αλλά και τους και τις Φιλολόγους τους, οι οποίοι/οποίες τους ενθάρρυναν, τους καθοδήγησαν και τους στήριξαν στην όλη τους προσπάθεια. Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε και προς τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού για την άρτια διοργάνωση και για τη συμβολή τους στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της δράσης.

Ο κ. Κεττής, Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, η οποία δίνει στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση της Νέας Ελληνικής γλώσσας και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Αναγνωρίζοντας ότι στα παιδιά στηρίζεται το μέλλον της κοινωνίας μας, ο κ. Κεττής συνεχάρη τις μαθήτριες και τον μαθητή που βραβεύτηκαν, για την προσπάθεια και το ήθος τους. Κλείνοντας, τόνισε πως η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης.

Η δρ Καλλιόπη Χριστοφόρου Πούγιουρου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών, αναφέρθηκε στους στόχους του Διαγωνισμού και την επιλογή του συγκεκριμένου λόγου του Γοργία Ὑπὲρ Παλαμήδους Ἀπολογία: «Τόσο η ρητορική τέχνη του Γοργία όσο και το ηθικό ανάστημα του Παλαμήδη, είναι κορυφαία!» Ο Παλαμήδης, όπως παρουσίασε η δρ Πούγιουρου, ήταν ένας από τους σοφότερους Έλληνες και μέγας ευεργέτης των Ελλήνων. Ωστόσο, κατά την τρωική εκστρατεία, ο Παλαμήδης κατηγορήθηκε άδικα από τον Οδυσσέα για προδοσία. Ως εκ τούτου, ο Παλαμήδης καταδικάστηκε σε θάνατο με λιθοβολισμό. Τον αθώο Παλαμήδη ανέλαβε να υπερασπιστεί στον λόγο του ο Γοργίας, σπουδαίος ρήτορας και ρητοροδιδάσκαλος του 5ου-4ου αι. π.Χ. Αν και ἀπολογία, ο λόγος υπέρ του Παλαμήδη, όπως εξήγησε ο δρ Πούγιουρου, «δεν ανήκει στους δικανικούς (τους λόγους δηλαδή που εκφωνούνταν στα δικαστήρια) αλλά στους επιδεικτικούς λόγους. Πρόκειται για μία υποδειγματική απολογία, χωρίς κανένα λογικό κενό στην αλυσίδα των επιχειρημάτων, με ανάπτυξη και εφαρμογή των γοργίειων σχημάτων. Γράφεται, για να λειτουργήσει για τους μαθητές του Γοργία, ως υπόδειγμα και πρότυπο ρητορικού λόγου. Ανασκευάζει την κατηγορία και αποδεικνύει την αθωότητα του κατηγορουμένου, όχι με αποδείξεις και τεκμήρια, αλλά με τη δύναμη του λόγου».

Πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες από δεκαπέντε λύκεια της Κύπρου έλαβαν μέρος σε αυτόν τον Διαγωνισμό, ο οποίος οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής  Εκπαίδευσης και την Ομάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Αρχαίων Ελληνικών και διεξήχθη  την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022. Οι μαθητές και μαθήτριες εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των Φιλολόγων τους, στον ελεύθερο τους χρόνο, μελετώντας τον λόγο του Γοργία και τη βασική βιβλιογραφία γύρω από αυτόν.

Η πρωτεύσασα στον Διαγωνισμό Μιχαηλίνα Χρυσοστομίδη, του τμήματος Β11 του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά της για το βραβείο και παράλληλα την ευγνωμοσύνη της προς τους διδάσκοντές της, οι οποίοι, όπως εξήγησε τής παρείχαν τα δέοντα ερεθίσματα και της εμφύσησαν την απέραντη λατρεία που τρέφει για την αρχαιοελληνική γλώσσα και τον ευρύτερο πολιτιστικό πλούτο που αυτή αντιπροσωπεύει. Όπως ανέφερε, μέσω της μελέτης του λόγου του Γοργία, τής δόθηκε η ευκαιρία να εμβαθύνει στην τέχνη της επιχειρηματολογίας και να συνειδητοποιήσει τον καταλυτικό ρόλο του λόγου και της εκφραστικής δεινότητας για την έκβαση μιας κατάστασης. Κατέληξε πως «ιδιαίτερα σε μια κοινωνία, όπου η ουσιαστική γνώση υποσκελίζεται, καθίσταται ηθικό μας χρέος να μελετούμε την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, μια αστείρευτη πηγή διαχρονικών ηθικών αξιών».

Η δύναμη του αρχαιοελληνικού λόγου, η ρητορική τέχνη και τα περίτεχνα γοργίεια σχήματα παρουσιάστηκαν σε σύντομο βίντεο που ετοιμάστηκε από την Ομάδα Εργασίας του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των μαθητριών και του μαθητή που διακρίθηκαν, καθώς και με την επίδοση τιμητικών διπλωμάτων στις Φιλολόγους που καθοδήγησαν και υποστήριξαν τη μελέτη των μαθητών/τριών.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η Ομάδα Εργασίας των Αρχαίων Ελληνικών της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1397