Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΠΑΝ και Κίνας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και Επιστήμες 2022-2026


Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στους Τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών για την περίοδο 2022-2026, υπογράφηκε σήμερα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Πρέσβη της της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Yantao, εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) για αναβάθμιση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση, οι ενέργειες του Υπουργείου στοχεύουν στην ανάδειξη της Κύπρου ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού Κέντρου Ανώτερης Εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεχής ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Κίνας στην Ανώτερη Εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΠΑΝ, δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί ένα από τα μεγάλα κέντρα στην κίνηση διεθνοποίησης των πανεπιστημιακών σπουδών, της έρευνας  και της καινοτομίας.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης καταδεικνύει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι δύο χώρες για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και αναδεικνύει τη μακρόχρονη και στενή φιλία που συνδέει τον κυπριακό με τον κινεζικό λαό. 

Το Μνημόνιο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την ενίσχυση των ανταλλαγών αντιπροσωπειών τόσο σε κρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης, για την κοινή προσφορά προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο πρωτοβουλιών των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης των δύο χωρών, για την προσφορά προγραμμάτων διδασκαλίας των γλωσσών, για την πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και γενικά για την ενδυνάμωση συνεργιών στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Comments (1)

 1. Έβελυν Παυλίδου:
  May 14, 2022 at 03:24 AM

  Συγχαρητήρια στον Υπουργό Παιδείας, γιατί η Κίνα έχει σημαντικό όνομα για την Ανώτατη Εκπαίδευση ανά το παγκόσμιο. Πάλιν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα θέματα των ειδικών συμβούλων και των εκπροσώπων, επειδή είναι πολύ κύριο το ό,τι συμβαίνει και ειδικότερα σε τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι η ανώτατη εκπαίδευση που χορηγεί το πτυχίο ή και ανώτερα πανεπιστημιακά διπλώματα και με τη χορήγησή τους δίδει δικαιώματα εργοδότησης και μεταλαμπάδευσης γνώσεων σε πολλές εκ των περιπτώσεων. Όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικότατοι στην Κύπρο στα άτομα τα οποία θεωρούμαι ως αντιπροσώπους της γνώσεως να διακατέχονται από ακεραιότητα χαρακτήρα, διαφάνεια, και να χαρακτηρίζονται από αφοσίωση, προσήλωση, αποτελεσματικότητα και συνέπεια, οργάνωση και επαγγελματισμό.

  Συγχαρητήρια και στην κ. Κωνσταντινίδου που το χαρτοφυλάκιο του γραφείου που προϊσταται έχει το εύρος της τόσο ενδιαφέρουσας εκδηλώσεως και μέσα από τη δουλειά της προέκυψε η καίρια αυτή σημασία.

  Έβελυν Παυλίδου
  Απόφοιτος γαλλόφωνου πανεπιστημίου σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1407