Προδρόμου: Τα 4 σημεία της απόφασης του Υπουργικού για ενίσχυση της Ειδικής Εκπαίδευσης


Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και σχετική έκθεση για την κατάσταση και τις ανάγκες ενίσχυσης της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι κατά το σχολικό έτος 2021-22 συγκαταλέγονται στην Ειδική Εκπαίδευση 13.509 μαθητές και μαθήτριες και σημειώνεται μια συνεχής αύξηση του αριθμού, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των διαδικασιών εντοπισμού των αναγκών και της μεγαλύτερης ευαισθησίας και ενημερότητας. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι ο αριθμός 13.509 μαθητές/μαθήτριες το 2021-22 συγκρίνεται με 8.186 το 2014-2015. Η Πολιτεία καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της Ειδικής Εκπαίδευσης με κονδύλια που το 2022 ξεπερνούν τα €75 εκατ.

Η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε στη βάση της πρότασης του ΥΠΑΝ για βελτίωση των διαδικασιών και ενίσχυση της Ειδικής Εκπαίδευσης, περιλαμβάνει:

  1. Τη δημιουργία Κέντρου Αξιολόγησης Αναγκών της Ειδικής Εκπαίδευσης με την αξιοποίηση της ανάλογης επιστημονικής τεκμηρίωσης και εμπειρογνωμοσύνης, μέσω ειδικών επιστημόνων, για την πιο αποτελεσματική και ταχύτερη εξέταση και διεκπεραίωση των περιπτώσεων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η ανάλογη νομοθετική πρόταση.
  2. Την ενίσχυση και εξειδίκευση των διαγνώσεων που διενεργούνται από το σχολικό έτος 2022-23 (α) στην Προδημοτική και (β) στην Α’ τάξη Δημοτικών Σχολείων.
  3. Την ενίσχυση των Ειδικών Σχολείων με υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και τακτικής σχολιατρικής παρακολούθησης και εποπτείας.
  4. Την τελική αποτίμηση και την ενδεχόμενη κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε υπηρεσίες σχολικών βοηθών/συνοδών για το σχολικό έτος 2022-23».
    ΠΗΓΗ:  ΓΤΠComments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1287