Προδρόμου: Οι Υπεύθυνοι Τμήματος από τούδε και στο εξής θα επιμορφώνονται αναλόγως


 «Τα σχολεία πλαισιώνονται και με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, στον επόμενο μήνα ενισχύεται με περίπου 30 νέα στελέχη»

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον σχολικό εκφοβισμό, σε σχέση και με το χθεσινό περιστατικό ξυλοδαρμού τη Λεμεσό μεταξύ μαθητών, όπως και για το ποιοι είναι οι στόχοι για να μηδενιστούν τέτοια περιστατικά στα σχολεία, ο Υπουργός ανέφερε:  «Υπάρχουν περιστατικά και εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς, τα οποία αντιμετωπίζονται επιτόπου, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Υπήρξαν και άλλα περιστατικά που σημειώθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά τα οποία αντιμετωπίστηκαν αμέσως με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Το θέμα είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε μια αποτελεσματικότερη παρέμβαση και σε επίπεδο πρόληψης. Ειδικά για τον εκφοβισμό γίνονται και επιμορφωτικά σεμινάρια, από την περασμένη χρονιά, σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, για  να είναι καλύτερα  προετοιμασμένοι, να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα και πώς να βοηθούν και όσα παιδιά καταλήγουν δυστυχώς να είναι θύματα τέτοιων ανεπίτρεπτών συμπεριφορών.

Ο σχεδιασμός είναι ότι, από τούδε και στο εξής, οι Υπεύθυνοι Τμήματος -που είναι κατά κάποιο τρόπο και οι «αισθητήρες» του σχολείου και του Υπουργείου μέσα στον μαθητικό πληθυσμό, είναι δηλαδή οι πρώτοι άνθρωποι που έχουν γνώση της ζωής στην τάξη και των όποιων κινδύνων ή παρατυπιών- θα επιμορφώνονται αναλόγως, θα εξοικειωθούν με τεχνικές και προσεγγίσεις, οι οποίες θα τους επιτρέψουν  και να συντείνουν στην πρόληψη και την αποτροπή, αλλά και να αντιμετωπίσουν κάποια κρούσματα που δυστυχώς πάντα μπορεί να υπάρχουν. Επιπρόσθετα πλαισιώνονται τα σχολεία και με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, η οποία παρεμπιπτόντως σημειώνω ότι μέσα στον επόμενο μήνα ενισχύεται με περίπου 30 νέα στελέχη. Όπως ακόμα και από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής Αγωγής του Υπουργείου, με περισσότερους από 130 εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Οι σχολικοί συνοδοί

Αναφορικά με πληροφορίες ότι ένα από τα παιδιά που ενεπλάκησαν χθες στον ξυλοδαρμό έπρεπε να είναι υπό την επίβλεψη σχολικού συνοδού, και τι σχολιάζει ο Υπουργός για την έλλειψη σχολικών βοηθών/συνοδών, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Για να μιλήσουμε για έλλειψη σχολικών βοηθών/συνοδών θα πρέπει πρώτα να οριστούν οι σχολικοί συνοδοί. Αυτή τη στιγμή γίνεται αυτή η διαδικασία. Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει πριν από μερικές ημέρες, καταγράφονται οι ανάγκες και έχουμε πει ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε υπόψη, το ΥΠΑΝ θα δώσει τους και τις σχολικούς συνοδούς που θα χρειαστούν. Για το συγκεκριμένο περιστατικό που λέτε δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσίως. Θα διερευνηθεί συγκεκριμένα. Αλλά γενικά θα πρέπει να κάνουν υπομονή οι ενδιαφερόμενοι γονείς. Θα χρειαστεί ακόμα κάποιος χρόνος. Ήδη έχουμε επισημάνει ότι το σύστημα που υπάρχει με τις Επαρχιακές Επιτροπές, όπως προβλέπει η νομοθεσία, καταλήγει σε χρονοτριβή. Δεν το θέλουμε αυτό και είναι κάτι που προχωράμε για να αλλάξει. Διότι όταν έγιναν οι δομές που έχουμε ο μαθητικός πληθυσμός της Ειδικής Εκπαίδευσης ήταν ένα πολύ μικρό μέρος του σημερινού.

Τώρα έχουμε περίπου 12 χιλιάδες στην Ειδική Εκπαίδευση και πρέπει να προσαρμοστούν οι μηχανισμοί και οι δομές. Δεν έχει αυξηθεί κατά ανάγκη η συχνότητα, έχει αυξηθεί σίγουρα η δυνατότητά μας να εντοπίζουμε αυτά τα παιδιά, καθώς και η ευαισθησία για τις ανάγκες των παιδιών. Αφού λοιπόν αυτό είναι γεγονός, και πολύ καλά κάνουμε και είμαστε όλοι περισσότερο ευαίσθητοι, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε προς το καλύτερο και τις διαδικασίες. Όπως είναι η Πρόταση που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για να συσταθεί ένα Κέντρο Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης. Εκεί ένας από τους στόχους θα είναι να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι αιτήσεις, με τεκμηριωμένο τρόπο αλλά και αποτελεσματικότητα, και να μην έχουμε αυτή την εικόνα, να ξεκινάει δηλαδή η σχολική χρονιά και να περιμένουμε ακόμα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε σχολικούς βοηθούς/συνοδούς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3519