Οι εκδηλώσεις του ΥΠΑΝ και της Επιτροπής Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού


Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και η Επιτροπή Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού πραγματοποίησαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2022, συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων της Επιτροπής Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στη συνέντευξη χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καθηγητής Γιώργος Γεωργής, ενώ παρευρέθηκαν η κα Αγάθη Μανναρίδου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΟΠΑΠ Κύπρου, ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, Διευθυντής της Papadopoulos & Schinis Productions, και από τα μέλη της Επιτροπής οι: κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος,  κ. Βαλέριος Δανιηλίδης και κα Λίνα Φενερίδου.

Όπως επισημάνθηκε, η συναυλία του του Γιώργου Νταλάρα με τίτλο: «Μικρά Ασία – Προσφυγιά» αποτελεί την κεντρική Εκδήλωση μιας σειράς επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες οργανώνονται από την Επιτροπή που διορίστηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2022.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00, στη Σχολή Τυφλών και σ’ αυτή θα συμμετέχουν επίσης η Μεγάλη Λαϊκή Ορχήστρα, η Ασπασία Στρατηγού και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση».

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Εισιτήρια διατίθενται μέσω του Tickethour και των καταστημάτων ACS Courier.

Σε όσους στάλθηκαν προσκλήσεις, παρακαλούνται να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους τηλεφωνικώς στο 22800618 ή με γραπτό μήνυμα στα τηλ.: 99545471, 99374168 ή στο mikrasia@schools.ac.cy

Μέγας Χορηγός είναι ο ΟΠΑΠ Κύπρου και Χορηγός Επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Ομιλία Προδρόμου

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιδιαίτερα αυτό το μήνα, μήνα  Σεπτέμβρη, εκατό χρόνια από τότε που ο τουρκικός στρατός κατέκαψε τη μητρόπολη της Σμύρνης. Από τότε, το 1922, που ο κόσμος της Μικράς Ασίας, ο οποίος έσφυζε από ζωή και δημιουργία, ξεριζώθηκε βίαια από τον τόπο του.

Η Μικρά Ασία κατέληξε, κατά την εμβληματική φράση του ποιητή μας Κωστή Παλαμά, «πατρίδα των αιμάτων και των δραμάτων». Η Μικρά Ασία, που στάθηκε διαμέσου των αιώνων και μετουσίωνε το ακριβώς αντίθετο του βάρβαρου ενστίκτου αρπαγής και λεηλασίας των Νεοτούρκων. Πατρίδα Ελλήνων ανέκαθεν, τόπος με ξεχωριστή προσφορά στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στον πολιτισμό εν γένει... Γη που τραγουδήθηκε και εξυμνήθηκε όχι μόνο από Έλληνες, αλλά από τον κόσμο όλο. Ένας ξεχωριστός κόσμος που ενέπνευσε πάντοτε και έδωσε έναυσμα πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα.

Από την αρχαιότητα, στα χρόνια και με το έργο του Ομήρου, σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία, τη σκέψη και την εκπαίδευση για πολλούς αιώνες. Με τους μεγάλους Ίωνες προσωκρατικούς φιλόσοφους, ένα Θαλή, έναν Αναξίμανδρο, ένα Ηράκλειτο, που και σήμερα ακόμα μνημονεύονται στις επιστήμες και τα γράμματα. Αλλά και γη μεγάλης πατερικής παράδοσης, τόπος των «τριών Μεγίστων Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος», των τριών Ιεραρχών και πατέρων των γραμμάτων, με την καθοριστική συμβολή τους για τη συμφιλίωση και τη συνέχεια ανάμεσα στο αρχαιοελληνικό και το χριστιανικό πνεύμα.

Ένας κόσμος που και στη σύγχρονη εποχή, στις αρχές του εικοστού αιώνα, είχε να επιδείξει και σπουδαία εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και δείγματα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και μια ανθηρή εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Δίπλα σε όλα αυτά και ένας φιλειρηνικός και δραστήριος αγροτικός πληθυσμός Ελλήνων, εκατοντάδες χιλιάδες διάσπαρτοι και στη μικρασιατική ενδοχώρα. Όλα αυτά χάθηκαν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν φονεύτηκαν, διώχθηκαν, ξεριζώθηκαν.

Άλλαξε τότε η ανθρωπογεωγραφία και του Ελληνισμού, αλλά και της Μεσογείου. Με τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ασσυρίων/Χαλδαίων και εν τέλει το ολοκαύτωμα της Σμύρνης και το μαζικό διωγμό των γηγενών πληθυσμών, άλλαξε η μοίρα της Μικράς Ασίας. Ταυτόχρονα όμως, μέσα από το ασύλληπτο ανθρώπινο δράμα και τον πόνο, μεταφυτεύτηκε ο πολιτισμός εκείνος και γονιμοποίησε άλλους τόπους -ανάμεσα τους και η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Κύπρος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να πούμε ότι οι Μικρασιάτες πρόσφυγες σε όλα τα μέρη που βρέθηκαν αποδιωγμένοι, πρόσφεραν περισσότερα από όσα τους προσφέρθηκαν.  

Παρά την καταστροφή και το διωγμό, η Μικρά Ασία, πόλος πολιτισμού, στέκεται εκεί και πρέπει να διακρίνουμε και να θυμόμαστε πάντα την πλούσια ιστορία της. Όπως γράφει ο μικρασιάτης Γιώργος Σεφέρης, «ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί». Και πονεί και κινδυνεύει να χαθεί, συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο. Γι’ αυτές τις ρίζες και για τη δημιουργία που βγαίνει εκεί όπου μεταφυτεύτηκαν, μιλάμε φέτος.

Το 2022 ανακηρύχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο έτος μνήμης και απολογισμού της προσφοράς του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Με ειδική απόφαση τον περασμένο Μάρτιο ορίστηκε από το Υπουργείο μας εννεαμελής Συμβουλευτική Επιτροπή με στόχο τον συντονισμό σειράς επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Γιώργο Γεωργή, Καθηγητή πανεπιστημίου και μέλη:

-       Κυριάκο Χαραλαμπίδη, Λογοτέχνη, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

-       Μόνα Σαββίδου - Θεοδούλου, Λογοτέχνη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου

-       Λίνα Φενερίδου, Πρόεδρο Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου "Παναγία Σουμελά"

-       Νίκο Ορφανίδη, Λογοτέχνη, πρώην Διευθυντή Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-       Γιώργο Καλογήρου, Μουσικό, Εκπαιδευτικό

-       Δημήτρη Ταλιαδώρο, Εκπαιδευτικό, Συγγραφέα

-       Βαλέριο Δανιηλίδη, Δικηγόρο, Δημοτικό Σύμβουλο Λευκωσίας

-       Στέλιο Περδίκη, Διευθυντή του Μουσείου Ι. Μονής Κύκκου.

Συντονίστρια της Επιτροπής είναι η Πολύμνια Χατζηνεοφύτου, Πρώτη Λειτοργός Εκπαίδευσης στο Υπουργείο μας την οποία ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειές της.

Ευχαριστώ βεβαίως τόσο τον Πρόεδρο, Καθηγητή Γεωργή, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής που συνέβαλαν στη μνήμη της Μικράς Ασίας και στη συνείδηση για την προσφορά του μικρασιατικού κόσμου και πολιτισμού, παρουσιάζοντας όλη αυτή τη δραστηριότητα, τόσο σε ξεχωριστές εκδηλώσεις, όσο και στη διάδοση και εμπέδωση μέσα και από τα σχολεία μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω όμως να απευθύνω στο Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου και για την πλούσια συμβολή του και με δικές του εκδηλώσεις που μπήκαν κάτω από την αιγίδα της Επιτροπής, αλλά και για το διαχρονικό πολύ αξιόλογο έργο του. Όπως επίσης ευχαριστώ και συγχαίρω τους ποντιακής καταγωγής συνεργάτες μας και την Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου "Παναγία Σουμελά", που δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπουν από αυτό τον προγραμματισμό.

Εκτός των άλλων, η Επιτροπή Εκδηλώσεων Κύπρου Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022 δημιούργησε ειδική Ιστοσελίδα που φιλοξενείται στον Ιστότοπο του ΥΠΑΝ. Στόχος της είναι η προβολή και η ανάδειξη του πλούσιου παρελθόντος της γης που γέννησε τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Σεφέρη. Μέσα από την ιστοσελίδα προβάλλονται οι εκδηλώσεις και άλλες δράσεις, που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Εκδηλώσεων Κύπρου. (https://mikrasia.moec.gov.cy/).

Συγκεφαλαιώνουμε σήμερα το σύνολο των φετινών εκδηλώσεων και δράσεων ως ακολούθως:

Α. Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου έγιναν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Παρουσίαση της Ανθολογίας Προσφύγων "Νόστος", τον μήνα Απρίλιο 2022
  • Παρουσίαση του Ημερολογίου του Συνδέσμου " Το 1922 και η Κύπρος" τον, μήνα Μάιο 2022 -το οποίο, πολύ περισσότερο από ένα απλό ημερολόγιο, ένα πολύτιμο απάνθισμα του πολιτιστικού στίγματος και της ιστορίας και της Μικρασίας και των Μικρασιατών στην Κύπρο,
  • το  Δ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: "Το 1922 και η Κύπρος" από τις 15-17  Σεπτεμβρίου 2022

Β. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου "Παναγία Σουμελά" πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Ελληνισμό του Πόντου, τον μήνα Μάιο.

Γ. Πέραν των πιο πάνω, η Επιτροπή Εκδηλώσεων προγραμματίζει τους προσεχείς μήνες:

α) Τη διοργάνωση Πολυέκθεσης

β) Την επανέκδοση του βιβλίου του Δρος Νίκου Ορφανίδη «Μνήμη Μικρασίας, Ογδόντα χρόνια» με νέο τίτλο «Μνήμη Μικρασίας, εκατό χρόνια»

γ) Την πραγματοποίηση συναυλίας μικρών μουσικών σχημάτων.

Δ. Έγινε επίσης συνεννόηση και στηρίχθηκε η παρουσίαση του έργου "ΝΤΕΦΟΛ-Σμύρνη 1922", από το Θέατρο-Ένα, τις παραστάσεις που ξεκίνησαν αυτό το μήνα και θα συνεχιστούν.     

Ε. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν με Κεντρική Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που θα είναι Συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τίτλο «Μικρά Ασία-Προσφυγιά» την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στη Σχολή Τυφλών. Στη συναυλία συμμετέχουν μεγάλη λαϊκή ορχήστρα, η Ασπασία Στρατηγού και το φωνητικό σύνολο «Διάσταση».

Αυτό το εμβληματικό έργο, με την παρουσία και τη μεγάλη φωνή του Γιώργου Νταλάρα που ταυτίστηκε με το τραγούδι και τον πόνο της μικρασιατικής προσφυγιάς, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις.  

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη, δωρεάν. Ευχαριστίες απευθύνω στον ΟΠΑΠ Κύπρου, που μας στηρίζει γενικά και είναι Μέγας Χορηγός. Όπως επίσης ευχαριστούμε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου που είναι Χορηγός Επικοινωνίας. Ευχαριστίες οφείλονται ακόμα και στον Θ.Ο.Κ. και το Δήμο Στροβόλου για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2400