Πρ. Προδρόμου: Από το 2023-24 θα λειτουργήσει ένα Ολοήμερο Γυμνάσιο σε κάθε επαρχία


Η πρόταση συνδυάζει δυο κατευθύνσεις: την κατεύθυνση Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού όπως επίσης και την κατεύθυνση STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά)

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο σε δηλώσεις αναφορικά με την Απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για επέκταση της εφαρμογής του Ολοήμερου Γυμνασίου στη Μέση Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει ληφθεί Απόφαση για θεσμοθέτηση της λειτουργίας και σταδιακή  επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου στη Μέση Εκπαίδευση, δηλαδή του Ολοήμερου Γυμνασίου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης.

«Πρόκειται για μια καινοτομία», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας, «η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εφαρμογή της έχει ξεκινήσει δοκιμαστικά από την προηγούμενη σχολική χρονιά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο».

«Φέτος», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «η δοκιμαστική εφαρμογή συνεχίζεται και επεκτείνεται και στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, ενώ με βάση τα πολύ καλά αποτελέσματα που είχαμε στην εφαρμογή την πρώτη χρονιά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και την επέκταση τώρα στη Λεμεσό, σήμερα έχει ληφθεί Απόφαση με την οποία εγκρίνεται ο προγραμματισμός, ούτως ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά, 2023-24, να έχουμε ένα Ολοήμερο Γυμνάσιο σε κάθε επαρχία. Δηλαδή και στη Λάρνακα, Πάφο και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «η πρόταση για το Ολοήμερο Γυμνάσιο συνδυάζει δυο κατευθύνσεις: την κατεύθυνση Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού όπως επίσης και την κατεύθυνση STEAM -από τα αγγλικά αρχικά των λέξεων: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά.

«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση», επισήμανε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για πρόσθετη ύλη μαθημάτων ή για επέκτασή του πρωινού αναλυτικού προγράμματος, αλλά για εμπλουτισμό με θεματολογία και εμπειρίες, με μέθοδο μάθησης μέσω έργου (project-based learning). Οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην έρευνα, να αναπτύξουν ανάλογες δεξιότητες και να απασχοληθούν με δικές τους πρωτοβουλίες σε θεματικές ενότητες που συνδυάζουν την καλλιέργεια της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και την εμβάθυνση σε θέματα τεχνολογίας, μηχανικής, ψηφιακών δεξιοτήτων κ.ο.κ.

Σημείωσε, επίσης, ότι «στο πλαίσιο της λειτουργίας Ολοήμερου Σχολείου σε Γυμνάσια θα εντάσσονται στο εξής σε ειδικά τμήματα τόσο τα συμπληρωματικά μαθήματα Ελληνομάθειας για μαθητές και μαθήτριες με μεταναστευτική βιογραφία που το χρειάζονται, όπως επίσης και μαθήματα στήριξης, τα οποία θα διοργανώνονται στη βάση αναγκών που καταγράφονται από το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού στη ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου».

«Όσον αφορά το Ολοήμερο Σχολείο Διαθεματικής – Διεπιστημονικής Μάθησης, έχοντας φέτος τις δυο τάξεις στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία και ξεκινώντας στη Λεμεσό από την Α’ τάξη, και από την επόμενη σχολική χρονιά στις υπόλοιπες επαρχίες, θα έχουμε ένα Ολοήμερο Γυμνάσιο σε κάθε επαρχία». «Στη συνέχεια», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «αφού βεβαίως γίνει και  αξιολόγηση του θεσμού αυτού, θα μπορούν να ληφθούν Αποφάσεις για την περαιτέρω επέκταση της εφαρμογής του σε Παγκύπρια βάση, στον βαθμό που θα υπάρχει ζήτηση και θα κριθεί επιθυμητό. Σημασία έχει ότι υλοποιούμε την προγραμματική θέση της διακυβέρνησης για να δώσουμε μια δομή Ολοήμερου Σχολείου και στη Μέση Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο έδειξαν ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από τους/τις εκπαιδευτικούς μας και αγκαλιάστηκε από τους μαθητές/μαθήτριες που έδειξαν πολύ καλά δείγματα», ανέφερε καταληκτικά ο Υπουργός Παιδείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1411