Προδρόμου: Κίνδυνος για ακύρωση εαν δεν εγκριθεί η πρόταση για επέκταση της δωρεάν προδημοτικής


Τυχόν εμπλοκή δεν θα αφορά ειδικά και ξεχωριστά αυτή τη δράση για την επέκταση της Προδημοτικής, αλλά θα επηρεάζει ολόκληρη τη διαδικασία αυτής της φάσης εκταμιεύσεων. Είναι, επομένως, κρίσιμο να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη χώρα μας

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Προδρόμου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας μου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ενημέρωσα τον Πρόεδρο και τα μέλη της σχετικά με τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκριση της πρότασης για την «Υποστήριξη της Επέκτασης και Στρατηγικής Ανάπτυξης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο».

Ως γνωστόν, μετά τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές συνέπειες στις διάφορες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χώρα μας στο πλαίσιο αυτό έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο με τίτλο «Κύπρος_το αύριο». Μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) με επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις που θα στηριχτούν με δαπάνες σχεδόν €100 εκατ., με σκοπό μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας να ενισχύσουμε και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας.

Ανάμεσα στις επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις ξεχωρίζει το Σχέδιο για την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης σε παιδιά από την ηλικία των 4 ετών αντί των 4 ετών και 8 μηνών, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Με αυτό τον τρόπο και με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, το 2025, θα έχουν δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση περίπου δέκα χιλιάδες πρόσθετα παιδιά. Είναι ένα σχέδιο με δαπάνη €12,2 εκατ. 

Με αυτή τη μεταρρυθμιστική δράση το εκπαιδευτικό σύστημά μας θα γίνει περισσότερο συμπεριληπτικό και θα ανταποκριθούμε στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις που επισημαίνουν τα οφέλη που έχουν τα παιδιά σε όρους τόσο της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους, όσο και κοινωνικοποίησης από τη φοίτηση σε σχολεία από πρώιμη ηλικία. Ταυτόχρονα, παρέχεται και μια σημαντική υπηρεσία στην κοινωνία και συγκεκριμένα στις οικογένειες, αφού θα γνωρίζουν ότι τα παιδιά από μικρότερη ηλικία απασχολούνται ωφέλιμα και δημιουργικά σε κατάλληλο σχολικό περιβάλλον. Πρέπει εξάλλου να υπογραμμίσουμε ότι με βάση ισχύουσες κοινωνικές πρακτικές το μέτρο αυτό θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις γυναίκες.

Θέλω όμως να επισημάνω ότι στην επόμενη φάση πληρωμών θα πρέπει να έχει εγκριθεί η σχετική πρόταση προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή. Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει με αυτό τον σχεδιασμό δεν προβλέπεται απλώς καθυστέρηση, αλλά μπορεί η εμπλοκή να συνεπάγεται και ακύρωση. Σημειώνεται ακόμα ότι τυχόν εμπλοκή δεν θα αφορά ειδικά και ξεχωριστά αυτή τη δράση για την επέκταση της Προδημοτικής, αλλά θα επηρεάζει ολόκληρη τη διαδικασία αυτής της φάσης εκταμιεύσεων. Είναι, επομένως, κρίσιμο να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη χώρα μας.

Για το θέμα αυτό το ΥΠΑΝ απευθύνει και σχετική επιστολή με ανάλογη έκκληση στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επειδή έχουν ακουστεί κάποιες επιφυλάξεις ή και ενστάσεις, θέλω να διευκρινίσω ότι είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε την επέκταση της δωρεάν Προδημοτικής στη χώρα μας με τη μείωση της πρώτης πρόσβασης στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Εάν όμως θα έπρεπε να φροντίσουμε να δημιουργηθούν προηγουμένως δυνατότητες υποδοχής στα δημόσια νηπιαγωγεία για το σύνολο των περίπου δέκα χιλιάδων παιδιών, αυτό (α) δεν θα επέτρεπε να ενταχθεί αυτή η δράση στο πλαίσιο μιας άμεσης ενίσχυσης της κοινωνικής ανθεκτικότητας, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δράσης και (β) θα απαιτούσε αρκετά χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το ΥΠΑΝ έχει λάβει πρόνοια ούτως ώστε κατ’ αρχάς να ενταχθούν σε δημόσια νηπιαγωγεία όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, αναλόγως των υφιστάμενων δυνατοτήτων και ακολούθως η επέκταση να γίνει και μέσω των κοινοτικών νηπιαγωγείων, τα οποία ενισχύονται οικονομικά από την κυβέρνηση και, τελικά, να επιδοτηθεί και η φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Παράλληλα, το Υπουργείο εξετάζει και τυχόν δυνατότητες σταδιακής επέκτασης της δυναμικότητας δημοσίων νηπιαγωγείων, ούτως ώστε να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια η δυνατότητα φοίτησης περισσότερων παιδιών σε αυτά.

Σε αυτή την περίπτωση πάντως και για την ένταξη της δράσης στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρώτος γνώμονας είναι να δοθεί το συντομότερο η δυνατότητα στα παιδιά και στις οικογένειες για δωρεάν φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1465