Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για Πιστοποίηση της Γαλλικής Γλώσσας DELF Scolaire στο Δημ. Σχολείο


Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο κα Salina Grenet Catalano υπέγραψαν χθες, στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία,  Μνημόνιο Συνεργασίας για την Πιστοποίηση της Γαλλικής Γλώσσας DELF Scolaire στο Δημόσιο Σχολείο.

Στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής, στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα πιστοποίησης της Γαλλικής Γλώσσας στο δημόσιο σχολείο εντάχθηκε πιλοτικά την περσινή σχολική χρονιά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του Υπουργείου μας. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την ευκαιρία και είχαμε και εξαίρετα αποτελέσματα που έφτασαν ακόμα και στο 100% στο επίπεδο Α1». 

Πρόσθεσε ότι: «Η διαδικασία πιστοποίησης έρχεται και ως συνέχεια και επιστέγασμα της απόφασής να συμπληρώσουμε τη διδασκαλία της Γαλλικής Γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις δύο τελευταίες τάξεις των λυκείων και τεχνικών σχολών». 

«Τα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «θα εφαρμόζουν στο εξής μια πολιτική δύο ξένων γλωσσών στην κατεύθυνση και της πολυγλωσσίας που προκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η πιστοποίηση ανοίγει στους νέους και τις νέες της Κύπρου, διόδους πρόσβασης στο εξωτερικό με πιστοποιημένες δεξιότητες επικοινωνίας σε άλλες γλώσσες και θα αποτελέσει, επίσης, πολύτιμο διαβατήριο για τους αποφοίτους/ες μας προς μια χώρα με σπουδαία πανεπιστήμια».

Ακολούθως, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα αποτελεί ακόμα μια έκφραση των διαχρονικά άριστων σχέσεων Κύπρου – Γαλλίας και της βούλησής μας να τις ενισχύουμε διαρκώς». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός επισήμανε την πρόοδο που σημειώθηκε στις σχέσεις των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην επέκταση της διδασκαλίας της Γαλλικής στη Μέση Εκπαίδευση, στη στήριξη και διεύρυνση του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου και στη δημιουργία παραρτήματός του στη Λεμεσό, στην τετραμερή συνεργασία Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας για τις Αρχαίες Γλώσσες στο σχολείο, όπως και στην πιστοποίηση DELF -με την υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συνεργασίας- στο δημόσιο σχολείο».

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο στον δικό της χαιρετισμό εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο επισημοποιεί την εφαρμογή της πιστοποίησης DELF στο δημόσιο σχολείο.

Η Κύπρος σημείωσε η κα Grenet-Catalano συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 50 και πλέον χώρες που προσφέρουν το 2022 την πιστοποίηση DELF Scolaire στα σχολεία, ενώ πρόσθεσε ότι η εν λόγω πιστοποίηση είναι αναγνωρισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενη στον κ. Προδρόμου, σημείωσε ότι «είναι χάρη στη βούληση της Κυβέρνησής σας και το έργο των ομάδων σας, που τα γαλλικά έγιναν υποχρεωτική ξένη γλώσσα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τα αγγλικά, και η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου για την Πιστοποίηση της Γαλλικής Γλώσσας, DELF Scolaire, στα σχολεία επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτό το πνεύμα συνεργασίας και την επιθυμία που τόσο συχνά εκφράζεται για να προχωρήσουμε μπροστά».

Τέλος, η Γαλλίδα Πρέσβειρα απευθυνόμενη στους μαθητές και μαθήτριες,  οι οποίοι/ες παρίσταντο στην εκδήλωση σημείωσε ότι πρέπει να είναι περήφανοι/ες για τα αποτελέσματα τους στις εξετάσεις DELF και τους ευχαρίστησε για την αφοσίωσή τους στη Γαλλική Γλώσσα.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσική από το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας και έκλεισε με την απονομή των διπλωμάτων στους μαθητές και μαθήτριες που πέτυχαν την περσινή χρονιά στις εξετάσεις DELF στα επίπεδα Α1, Α2, και Β1.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1035