Προδρόμου: Το ψηφιακό σχολείο του αύριο θα συμπλέει με τις προδιαγραφές των νέων μας


*Στο σχολείο του αύριο θα εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες θα διαθέτουν μια προσωπική ψηφιακή συσκευή.  

*Στην Κύπρο του αύριο θέλουμε και η προδημοτική εκπαίδευση του αύριο να γίνει περισσότερο συμπεριληπτική.

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για το Σχέδιο «Κύπρος το αύριο» σήμερα στο «Mall of Cyprus, ανέφερε:

«Έχουμε αποφασίσει, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι, μετά τη δύσκολη εμπειρία της πανδημίας με όλες τις συνέπειές της, θα πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία και η οικονομία στα κράτη-μέλη. Αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία και τους διαθέσιμους πόρους, η δική μας Κυβέρνηση δημιούργησε το σχέδιο «Κύπρος_το αύριο», που είναι η κυπριακή έκφραση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φροντίζοντας για την Κύπρο του αύριο, δεν θα μπορούσε να μην προβλέψουμε και να πάρουμε αποφάσεις και για την εκπαίδευση του αύριο.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει μέσα σε αυτό το σχέδιο τέσσερις μεταρρυθμίσεις και τρεις επενδυτικές δράσεις και κονδύλια ύψους €97 εκατομμυρίων.

  • Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, έχουμε ήδη σε εξέλιξη σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού σχολικών μονάδων για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης θετικών επιστημών, Τεχνολογίας και Μηχανικής (STEM). Δηλαδή, μέσα από διαδικασία που εξελίσσεται, σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα θα έχουμε 6.600 ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας. Δηλαδή όλες οι αίθουσες, σε όλα τα σχολεία, θα έχουν καινούριο και πλήρη ψηφιακό εξοπλισμό, του οποίου εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και η συντήρηση. Με αυτό τον τρόπο, η ψηφιακή τεχνολογία και εφαρμογές της αξιοποιούνται πλέον σε τακτική βάση. Θα μεταμορφωθεί κυριολεκτικά η παιδαγωγική προσέγγιση και πρακτική σε καθημερινή βάση και θα δοθούν νέες δυνατότητες στο σχολείο. Στα σχεδόν 14 εκατ. ευρώ που διατίθενται γι’ αυτό το σκοπό, προστίθενται άλλα περίπου 25 εκατ. ευρώ ενός άλλου μεγάλου σχεδίου -εκτός του Σχεδίου Ανάκαμψης- εκείνου που θα περιορίσει δραστικά τη γραφειοκρατία και θα δημιουργήσει μεγάλη ευκολία και άνεση σε οποιαδήποτε επικοινωνία όλων με το σχολείο, αλλά και στις εσωτερικές επικοινωνίες. Είναι το σχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που έχει ξεκινήσει ήδη.

-       Με αυτό τον τρόπο, το σχολείο του αύριο θα είναι ένα ψηφιακό σχολείο. Θα συμπλέει με τις προδιαγραφές των νέων μας και θα τους δίνει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες.

  • Αυτά για τον εξοπλισμό των σχολείων. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά, τους μαθητές και τις μαθήτριες; Δεν μπορούσε να μη φροντίσουμε και τη δυνατότητα όλων των παιδιών να επωφεληθούν και να παρακολουθήσουν. Προβλέψαμε για οικονομική ενίσχυση όλων των μαθητών/μαθητριών, ούτως ώστε να αποκτήσουν μια ψηφιακή συσκευή. Στο Σχέδιο «Κύπρος_το αύριο» προβλέπεται ότι κάθε χρόνο για 7.500 μαθητές/μαθήτριες -που είναι ο πληθυσμός ενός έτους σπουδών- θα δίνεται επιχορήγηση100 ευρώ για απόκτηση ταμπλέτας. Αντίστοιχα, σε άλλους 7.500 μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου θα χορηγείται ποσό 300 ευρώ για απόκτηση φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επειδή μάλιστα αυτή η ενίσχυση πιθανώς, λόγω του γενικού κόστους, να μην μπορεί χρησιμοποιηθεί από όλους, για τα παιδιά εκείνα που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες το ποσό θα αυξηθεί προκειμένου να επαρκεί για την αγορά. Το Υπουργείο εργάζεται ήδη για την εφαρμογή από φέτος.

-       Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι στο σχολείο του αύριο θα εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες θα διαθέτουν μια προσωπική ψηφιακή συσκευή.  

  • Την ίδια ώρα, το σχέδιο «Κύπρος_το αύριο» μας δίνει δυνατότητα και χρηματοδότηση τόσο για τη σχετική επιμόρφωση και επαγγελματική στήριξη των εκπαιδευτικών, όσο και για μετασχηματισμό και προσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων των σχολείων και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού ειδικά για ψηφιακές δεξιότητες τύπου STEM, όπως είπαμε πριν. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα θα στηριχτεί και το πιλοτικό πρόγραμμα Ολοήμερου Γυμνασίου με διαθεματική προσέγγιση και έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πρόγραμμα STEM που αναπτύσσεται με επιτυχία ήδη από πέρσι από το Υπουργείο σε αριθμό γυμνασίων μας.
  • Ο άλλος βασικός στόχος, εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Γι’ αυτό το σκοπό στην ενότητα «Κλιματική ουδετερότητα, ενεργειακή απόδοση και διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», το Υπουργείο Παιδείας προχωρά ήδη και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση 405 σχολικών κτηρίων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Από αυτή την επένδυση 7,3 εκατ. ευρώ, εκτός από το μεγάλο όφελος σε περιβαλλοντικούς όρους, τα σχολεία θα επωφεληθούν και από σημαντικές εξοικονομήσεις στις δαπάνες για ενέργεια.

-       Για την Κύπρο του αύριο προβλέψαμε και ένα πιο πράσινο σχολείο του αύριο.  

  • Μεριμνώντας και για τη στήριξη και ανθεκτικότητα της κοινωνίας, μέσα από το σχέδιο «Κύπρος_το αύριο» προωθείται επέκταση της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Περισσότερα από οκτώ χιλιάδες (8.000) παιδιά ηλικίας από 4 ετών μέχρι 4 και οκτών μηνών, θα μπορέσουν από το επόμενο σχολικό έτος να επωφεληθούν δωρεάν φοίτησης, με οφέλη σε όρους όχι μόνο παιδαγωγικούς, αλλά και κοινωνικοποίησης και δυνατοτήτων πρώιμης ανάπτυξης των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας τους. Μέσα από αυτό τον προγραμματισμό όφελος 12,2 εκατ. ευρώ μεταφέρεται άμεσα στα νοικοκυριά. Πρόσθετα σε πρόσφατες αποφάσεις για επέκταση της γονικής άδειας, η Κυβέρνηση μας στηρίζει τις οικογένειες και με αυτό τον τρόπο. Στηρίζεται ίσως ειδικότερα η δυνατότητα συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες και στην απασχόληση για τις μητέρες. Αφού ακόμα κι αν δεν πρέπει να είναι έτσι, στην πράξη συνήθως είναι αυτές που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος.

-       Με άλλα λόγια, στην Κύπρο του αύριο θέλουμε και η προδημοτική εκπαίδευση του αύριο να γίνει περισσότερο συμπεριληπτική.

  • Για ένα καλύτερο σχολείο του αύριο και μέσα από τον Άξονα του Σχεδίου για την Απασχόληση και το Ανθρώπινο Δυναμικό, έχει ήδη ετοιμαστεί ένα νέο εκσυγχρονισμένο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών. Η σχετική νομοθετική πρόταση είναι έτοιμη και προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία για τη σχετική επεξεργασία και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή για ψήφιση.

-       Στην Κύπρο του αύριο αναλογεί ένα καλύτερο σχολείο που θα ενισχυθεί μέσα από πιο αξιόπιστες διαδικασίες αξιολόγησης, συνεχούς επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και λογοδοσίας ως προς το έργο των σχολικών μονάδων.

  • Ένας άλλος τομέας στον οποίο η χώρα μας χρειάζεται βελτίωση και πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα για να ενισχύσουμε και την απασχολησιμότητα των νέων και την οικονομία, είναι η καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ σπουδών και αυριανών αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Τόσο για τις ανώτερες σπουδές, όσο και για τα προγράμματα Μέσης Εκπαίδευσης.

- Στο Σχέδιο «Κύπρος_το αύριο» συμπεριλαμβάνεται ένα πρόγραμμα για τη μελέτη και αναδιοργάνωση με στόχο την καλύτερη αντιστοιχία σπουδών και αναγκών της χώρας και της οικονομίας.

  • Τέλος, στην Κύπρου του αύριο θέλουμε να έχουμε και καλύτερες και πιο προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες εγκαταστάσεις και σχολικά κτήρια. Στα επενδυτικά έργα του Σχεδίου περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο πρότυπων Τεχνικών Σχολών, με συνολική δαπάνη 38 εκατ. ευρώ.
  • Ενώ, στην ενότητα «Κοινωνική Ευημερία και Ενσωμάτωση» προωθείται η κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά και εκείνου του Ερυθρού Σταυρού, στη Λεμεσό, με δαπάνη 12,4 εκατ. ευρώ».      
 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










945