Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα «Φυσικά» στο Γυμνάσιο


-Πρόκειται για ένα μάθημα, με ενιαία βαθμολόγηση και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και στη γραπτή αξιολόγηση

-Για τη διαδικασία αξιολόγησης του Β΄ τετραμήνου 2022-2023 θα υπάρχει ενιαία αξιολόγηση του μαθήματος των Φυσικών

-Εναπόκειται πλέον στις επιθεωρήσεις να προχωρήσουν σε συνεννόηση και να καταλήξουν έγκαιρα κατά πόσο ενδείκνυται να ετοιμάζεται ένα ενιαίο εξεταστικό δοκίμιο

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης και των επιθεωρήσεων Φυσικής, Βιολογίας και Χημείας, σχετικά με το μάθημα των «Φυσικών» στο Γυμνάσιο, εξετάστηκε η διαδικασία γραπτής αξιολόγησής του.  

Ο Υπουργός ζήτησε κατ’ αρχάς να διευκρινισθεί κατά πόσο το αντικείμενο θεωρείται, όπως προβλέπεται από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και τους κανονισμούς, ένα μάθημα ή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τρία ξεχωριστά μαθήματα. Με την επισήμανση ότι θεωρείται ως εξεταζόμενο μάθημα επειδή συνυπολογίζονται αθροιστικά οι ώρες διδασκαλίας και στις τρεις ειδικότητες, ζητήθηκαν απόψεις κατά πόσο θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται ως ένα μάθημα συνολικά τεσσάρων περιόδων διδασκαλίας, και ως εκ τούτου να είναι εξεταζόμενο και αυτό να γίνεται σε μια ενιαία εξέταση, ή θα θεωρείται ότι πρόκειται για τρία ξεχωριστά μαθήματα, μικρότερης διάρκειας διδασκαλίας ανά τάξη και έτσι δεν φαίνεται να δικαιολογείται να είναι εξεταζόμενα μαθήματα.

Στη βάση των διευκρινίσεων που δόθηκαν και με δεδομένη τη διαμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος που βρίσκεται σε ισχύ, ο Υπουργός κατέληξε ότι πρόκειται για ένα μάθημα, με ενιαία βαθμολόγηση και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και στη γραπτή αξιολόγηση. Συνεπακόλουθα ζήτησε αν υπάρχουν άλλες προτάσεις να κατατεθούν στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, σε συνεννόηση με τις επιθεωρήσεις.

Ο Υπουργός σημείωσε σχετικά ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση που επικρατεί ότι θα έπρεπε να προγραμματίζονται τρεις ξεχωριστές εξεταστικές διαδικασίες και ότι η απόφαση για τις επικείμενες αξιολογήσεις του Ιανουαρίου 2023 λήφθηκε σε προσωρινή βάση και κατ’ εξαίρεση, επειδή φαίνεται ότι κατά το παρελθόν είχαν δημιουργηθεί διαφορετικές εντυπώσεις.   

Επομένως, για τη διαδικασία αξιολόγησης του Β΄ τετραμήνου 2022-2023 διευκρινίζεται από τώρα ότι θα υπάρχει ενιαία αξιολόγηση του μαθήματος των Φυσικών.  Ως εκ τούτου, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης θα προχωρήσει σε ανάλογο προγραμματισμό.

Καταληκτικά, διευκρινίσθηκε ότι, με δεδομένη αυτή την τάξη πραγμάτων και όπως προκύπτει από προηγούμενες αποφάσεις για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, εναπόκειται πλέον στις επιθεωρήσεις να προχωρήσουν σε συνεννόηση και να καταλήξουν έγκαιρα κατά πόσο ενδείκνυται να ετοιμάζεται ένα ενιαίο εξεταστικό δοκίμιο, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της θεματολογίας ή αν θεωρείται προτιμότερο να υποβάλλονται χωριστά δοκίμια των ειδικοτήτων, τα οποία ωστόσο θα καλούνται οι μαθητές να ολοκληρώσουν στο πλαίσιο μιας ενιαίας εξεταστικής διαδικασίας. Διευκρινίστηκε ότι στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει, με συνεννόηση των ενδιαφερόμενων ειδικοτήτων, να λαμβάνεται υπόψη το ότι οι μαθητές και μαθήτριες θα έχουν κάθε φορά ενώπιόν τους δυο ή τρία ξεχωριστά δοκίμια, αναλόγως της τάξης και να γίνεται σωστή εκτίμηση της έκτασης και των προδιαγραφών ενός εκάστου και της κατανομής του διαθέσιμου χρόνου.

Θα ληφθεί ταυτόχρονα πρόνοια από τις επιθεωρήσεις, ούτως ώστε και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία να προετοιμάζουν τα παιδιά αναλόγως για τη γραπτή αξιολόγηση.   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1189