Συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας για αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών


Γραπτή δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου για τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας που υπεγράφη σήμερα, στην Αθήνα 

"Υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Συμφωνία αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία έρχεται να επισφραγίσει την τόσο στενή συνεχή συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.

Μαζί με τη συνάδελφο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, μετά από αρκετές διεργασίες και προετοιμασία, καταλήξαμε σε μια Συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την ταχύτερη, πρακτικά σχεδόν αυτόματα, αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο και των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αναγνώριση Ιδρυμάτων υπήρχε μέσω των αντίστοιχων θεσμικών φορέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια Διακρατική Συμφωνία.

Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια, με τη γρήγορη πανεπιστημιακή ανάπτυξη που έχουμε, και πολλοί Ελλαδίτες ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές στην Κύπρο, είτε στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση της αμοιβαιότητας είτε και σε άλλα πανεπιστήμια.

Με τη Συμφωνία αυτή διευκολύνουμε τις πανεπιστημιακές ανταλλαγές, τη διακίνηση των φοιτητών και την ακαδημαϊκή αναγνώριση, με ένα τρόπο που θα συμβάλουμε στην περαιτέρω πανεπιστημιακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Είναι ευτυχές γεγονός ότι και στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, την ώρα που στην εκπαίδευση έχουμε πρακτικά το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα, ερχόμαστε να δώσουμε ένα νέο αναβαθμό για τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα".




Comments (1)

  1. Ευστάθιος Μιχαήλ:
    Feb 02, 2023 at 08:16 AM

    Από την φρασεολογία της ανακοίνωσης διαφαίνεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τους τίτλους σπουδών των πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας και εκτιμώ, χωρίς να γνωρίζω το κείμενο, ότι δεν περιλαμβάνει τους πανεπιστημιακούς και μεταπτυχιακούς τίλους των Κολλεγίων οι οποίοι αξιολογούνται και πιστοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και των Πανεπιστημίων από το Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Παρακαλείται το ΥΠΑΝ όπως ενημερώσει το κοινό για το θέμα αυτό που μπορεί να οδηγεί και σε υποβάθμιση του ρόλου του ίδιου του Φορέα, αν καποιες από τις αποφάσεις του δεν γίνονται σεβαστές στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα και το χειρότερο και με τη σύμφωνο γνώμη της Κύπρου.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1554