Προδρόμου: Στο Ολοήμερο Γυμνάσιο δεν έχουμε διδασκαλία από την έδρα αλλά μάθηση μέσω έργου


«Όσον αφορά στο περιεχόμενο, δίνεται έμφαση στην ελληνική γλώσσα. Όπως όλοι συμφωνούμε χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο για τα Ελληνικά»

 Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στο Υπουργείο, αναφορικά με την επέκταση της εφαρμογής  του Ολοήμερου Γυμνασίου σε παγκύπρια βάση ανέφερε:

«Είμαστε εδώ σήμερα για να παρουσιάσουμε την επέκταση της λειτουργίας του Ολοήμερου Γυμνασίου σε παγκύπρια βάση, σε ένα γυμνάσιο σε κάθε πόλη, και με την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και το ενημερωτικό έντυπο, το οποίο τίθεται ήδη στη διάθεση των γονέων σε δημοτικά σχολεία αλλά και γονέων με την εγγραφή των παιδιών τους στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου.

Μετά την αρχική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2022, και λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχή λειτουργία και τα πολύ θετικά αποτελέσματα που είχαμε στο Ολοήμερο Σχολείο διαθεματικής και διεπιστημονικής μάθησης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, με την ταυτόχρονη λειτουργία των δυο κλάδων: της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού αλλά και ενός σχολείου τύπου STEΑM, δηλαδή με ειδίκευση στην Επιστήμη, Τεχνολογία Μηχανική, Μαθηματικά και στις Τέχνες, Μετά και από τα πολύ καλά αποτελέσματα και τη λειτουργία φέτος του ίδιου τύπου Γυμνασίου δοκιμαστικά και στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, αποφασίστηκε ότι από την επόμενη χρονιά θα έχουμε ένα τέτοιο σχολείο σε κάθε πόλη και πάλι σε δοκιμαστική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει Ολοήμερο Σχολείο στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο στην Πάφο, στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου και στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο στη Λάρνακα.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να αναφέρω σήμερα ότι το Ολοήμερο Σχολείο που αναπτύσσεται στο Γυμνάσιο είναι ένα σχολείο διαφορετικού τύπου, δεν είναι δηλαδή ένα σχολείο στο οποίο έχουμε πρόσθετα μαθήματα. Η απογευματινή λειτουργία του Ολοήμερου Γυμνασίου οργανώνεται με δραστηριότητες στις οποίες όχι μόνο συμμετέχουν τα παιδιά, αλλά έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν έχουμε στο Ολοήμερο Γυμνάσιο διδασκαλία από την έδρα αλλά έχουμε μάθηση μέσω έργου, με δραστηριότητες και εργασίες που τα παιδιά τα ίδια επιλέγουν και οδηγούν μαζί με τους και τις εκπαιδευτικούς τους.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, δίνεται έμφαση στην ελληνική γλώσσα. Όπως όλοι συμφωνούμε χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο για τα Ελληνικά, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων προφορικής επικοινωνίας, έκφρασης μπροστά σε κοινό, ενώ στο Ολοήμερο δίνονται και ευκαιρίες χρήσης της γλώσσας μέσω έρευνας. Στο Ολοήμερο Γυμνάσιο δίνεται η δυνατότητα να διευρυνθεί η γλωσσική αγωγή των παιδιών και να αποκτήσουν δεξιότητες προφορικής επικοινωνίας, όχι γενικά και αόριστα, αλλά μέσα από τη χρήση της γλώσσας σε μια διαθεματική προσέγγιση, μέσα από την ενασχόλησή τους με εργασίες, κάποτε ακόμα και με παιγνιώδη προγράμματα που έχουν σχέση με τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Βιολογία, την Τεχνολογία και βεβαίως τη Ρομποτική. Παράλληλα, αλλά και σε συνδυασμό με τη Γλώσσα, και με όλες τις διδακτικές περιοχές των θετικών επιστήμων και τη δυνατότητα να συμβάλλουν από κοινού σε προγράμματα συνεργασίας, διαθεματικά, έχουμε μια εμπειρία σχολείου τύπου STEM, συμπεριλαμβανομένης και της ρομποτικής.

Ως προς τη διάσταση της συνάντησης της τέχνης με την τεχνολογία, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο είδαμε από τα παιδιά πολύ ωραίες δημιουργίες μουσικών και θεατρικών δρωμένων, φωτογραφίας, εικαστικής δημιουργίας ακόμα και ερασιτεχνικής δημοσιογραφίας. Με αυτή τη λογική ενσωματώνονται όλες οι δραστηριότητες μέσα από εργασίες, οι οποίες δεν ακολουθούνται απλώς αλλά σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνται από τα ίδια τα παιδιά. Το πιο σημαντικό είναι το ότι αυτό το περιεχόμενο καλλιεργείται μέσα από εναλλακτικές παιδαγωγικές μεθόδους, διαφορετικές από την τυπική διδασκαλία, με τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία των παιδιών και την ανάληψη των εργασιών.

Στο Ολοήμερο Γυμνάσιο έχουμε λοιπόν τη μάθηση μέσω έργου, τη διαθεματική προσέγγιση, δηλαδή να μην γίνονται συγκεκριμένα μαθήματα, ξεχωριστά το ένα από το άλλο, αλλά οριζόντια ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων. Προωθείται δηλαδή η σχέση ανάμεσα σε γνώσεις διαφορετικού περιεχομένου μέσα από δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά και βεβαίως αποκτούν μια πιο σφαιρική προσέγγιση.

Απευθύνεται λοιπόν το Ολοήμερο Σχολείο σε παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους μέσα από ευρύτερες γνώσεις, τις οποίες γνώσεις όμως μαθαίνουν πρώτα απ’ όλα τα ίδια να αναζητούν και να αξιολογούν. Διότι ζούμε σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι υπεράφθονη και σε πολύ μεγάλο βαθμό δωρεάν. Το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης και η ανάπτυξη και κριτικής σκέψης στη βάση όμως της γνώσης.

Το Ολοήμερο Γυμνάσιο απευθύνεται και στους γονείς, οι οποίοι θέλουν περισσότερα και όχι λιγότερα για τα παιδιά τους. Γιατί θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν πολλοί γονείς, οι οποίοι δεν ζητούν συνέχεια λιγότερα για τα παιδιά, για την ευκολία τους, αλλά περισσότερα, για να τους δώσουν καλύτερες δυνατότητες να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις γνώσεις τους. Περισσότερα και ποιοτικότερα για την εξέλιξη των δεξιοτήτων και των ταλέντων των παιδιών τους. Σε αυτούς απευθύνεται η λειτουργία του ολοήμερου γυμνάσιου, το οποίο βεβαίως, εφόσον ολοκληρωθεί η δοκιμαστική φάση λειτουργίας του, θα μπορεί στη συνέχεια να αξιολογηθεί και να ληφθούν αποφάσεις για τον βαθμό στο οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει. Ούτως ή άλλως η εφαρμογή μπορεί να είναι ευέλικτη, γιατί εξαρτάται από την επιθυμία και το ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό. Το Ολοήμερο Γυμνάσιο είναι δομή, η οποία προστίθεται στο υφιστάμενο συμβατικό γυμνάσιο υποχρεωτικής φοίτησης τα πρωινά».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










732