Αρχίζουν αύριο 1η Μαρτίου οι εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας 2023


Στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται διαγωνισμοί, διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, κινηματογράφος, μουσική, όπως και γαστρονομία

Παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας 2023 στην Κύπρο. Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πολιτισμού και οι Πρέσβεις των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, που εδρεύουν στην Κύπρο και συμμετέχουν στη διοργάνωση του αξιόλογου αυτού πολιτισμικού θεσμού, ανέδειξαν τη μορφωτική και ψυχαγωγική αξία του καθώς και την ευρύτερη σημασία του ως μέσου ενίσχυσης της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Πρέσβεις της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, του Λιβάνου, καθώς και εκπρόσωπος του Προξενείου του Καναδά.

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στην ομιλία του εξήρε τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα της γαλλικής γλώσσας και των οικουμενικών αξιών που αυτή προάγει, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, με την επέκταση της διδασκαλίας της γαλλικής σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εφαρμογή της πιστοποίησης της στο δημόσιο σχολείο από το σχολικό έτος 2022-2023, με τις οποίες προσφέρονται νέες ευκαιρίες στους νέους της Κύπρου ανοίγοντας νέους δρόμους πρόσβασης στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας οργανώνονται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο. Στις εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας συμπεριλαμβάνονται διαγωνισμοί, διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, κινηματογράφος, μουσική, όπως και γαστρονομία. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Η έναρξη των εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί με κονσέρτο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αφιερωμένο στη γαλλική μουσική με έργα συνθετών από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Γαλλικών σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργάνωσαν και φέτος τον καθιερωμένο Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό με θέμα: «Τραγουδώ στα γαλλικά για μια Ευρώπη πολυπολιτισμική, πράσινη και αλληλέγγυα». Μαθητές και μαθήτριες της Μέσης, δημόσιας και ιδιωτικής, εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν με τρόπο αξιοσημείωτο και δημιουργικό στον Παγκύπριο Σχολικό διαγωνισμό. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Επιπρόσθετα, ο Κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στα πλαίσια του Μήνα Γαλλοφωνίας, διοργανώνει παραθέσεις προγεύματος, μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου, με θέμα το γαστρονομικό πολιτισμό των Γαλλόφωνων Χωρών και τη χρήση τοπικών προϊόντων. Οι παραθέσεις θα πραγματοποιηθούν στα εκπαιδευτικά εστιατόρια των Δημόσιων Σχολών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε Παγκύπρια βάση και είναι ανοιχτές στο κοινό κατόπιν κράτησης.

Το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει διαγωνισμό δημοσιεύσεων στο Instagram σχετικά με τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλόφωνο πολιτισμό με θέμα «Η Γαλλοφωνία είμαστε εμείς!». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε άτομα 15-25 χρόνων και στηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: https://www.ifchypre.org/el/culture-el/francophonie/868-francophonie




Comments (1)

  1. Χαρά Χριστοφή:
    Feb 28, 2023 at 06:12 PM

    Καλές επιτυχίες. Η Γαλλία είναι μια αδελφική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με το ουσιαστικό έργο της, ειδικά στον τομέα της κουλτούρας, του πολιτισμού, αλλά και των θεσμών. Επίσης ήταν πολύ ουσιώδες τα στοιχεία που είχε παραθέσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει θεσπίσει καίρια θεσμικά όργανα, με το Στρασβούργο που είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τη γνώση της γαλλικής γλώσσας που είναι πέρα για πέρα χρήσιμη και εύχρηστη διότι ομιλείται σε πολλές χώρες της Γης, όχι μόνον στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που αποτελεί την επίσημη γλώσσα της εξαιτίας και των Βρυξελλών όπου το Βέλγιο αποτελεί μια χώρα πόλο έλξης με την Κομισιόν και την Ευρωβουλή να εδρεύουν εκεί. Παράλληλα, δε λησμονούμε και την Ελβετία που είναι μια σημαντική χώρα έστω και αν δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι μόνον - το Λουξεμβούργο που εδρεύει εκεί το Δικαστήριο της Ένωσης. Είναι σημαντικότατη η γνώση και η κατάρτιση της συγκεκριμένης γλώσσας για επαγγελματικά προσόντα καθώς και η αναγνώριση της κουλτούρας με τα θέατρα όπως τον Μαριβώ, τον Καμύ, τον Μολιέρο καθώς και άλλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών που είχαν καταγωγή τη Γαλλία ή άλλη γαλλόφωνη χώρα. Η κατάρτιση επιστημονικά σε μιαν από αυτές τις χώρες, ή ακόμη το πιο απλό, το να είναι κοινωνοί της κουλτούρας ή της γλώσσας είναι κάτι βάσιμο που θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε.
    Αναμένουμε πως θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε μέσα στον επόμενο μήνα. Ευελπιστούμε πως η γαλλική γλώσσα, η κουλτούρα και ο πολιτισμός θα προωθηθούν με διαφάνεια στα στοιχεία της παιδείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού της μικρούλας Κύπρου σε κάθε επίπεδο, φάσμα, πεδίο και πλαίσιο για να υπάρχουν θέσεις και απολαβές μέσα σε φήμες και κλάδους καθώς και με επίγνωση των όσων καταστάσεων υφίστανται. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε μονάδα και σε κάθε τομέα, και χωρίς αλλότρια συμφέροντα, ιδιοτέλεια και προβολή έχοντας ως γνώμονα την ορθή εκπαίδευση θα παρακολουθήσουμε τα όσα παρέχει ο στενότερος και διαχρονικός σύμμαχός μας η Γαλλία αλλά και κάθε άλλος φορεύς με τις γλωσσικές αυτές αποκτήσεις όπως ήταν ο Σωσσούρ στη γλωσσολογία αλλά και άλλοι συγγραφείς από τον Καναδά με γαλλόφωνο συγγραφικό έργο, αλλά και από άλλες εξωτικές χώρες με γνώσεις που παρέχονται και ύλη/προϊόν όπως είναι το Κογκό, η Νέα Γουινέα και το Καμερούν.

    Καλές επιτυχίες λοιπόν και καλή θέαση και συμμετοχή στο υλικό σε κάθε ενδιαφερόμενο και εμπλοκή/συμμετοχή όσων πραγματικά θα το ήθελαν μέσα σε ένα ενεργητικό πεδίο δραστηριοτήτων και ιδίως στη Γαλλία που συνορεύοντας με χώρες άλλες σημασίας υψίστης της Ευρώπης διαθέτει μια γευσιγνωσία και δοτικότητα όπως είναι η Γερμανία που συνορεύει με τη Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελβετία. Κάθε εισαγωγή, κάθε πλάνο, κάθε έλεγχος είναι αρχές, αξίες και θεμέλια για την ευθύνη και κίνηση/χειρισμό του πολιτισμού μέσα σε απλά στάδια και πιο σύνθετα παρέχοντας τον πιο βασικό πλούτο: τη γνώση και την πιο ακλόνητη, αμετακίνητη περιουσία που δεν μπορεί κανείς να σου κλέψει και να σου σφετεριστεί: τη μόρφωση μέσα από το ταξίδι της μάθησης και τις πλούσιες εκπαιδευτικές διαδικασίες που μας παρέχουν αυτές οι επιδιωκτικά τέλειες χώρες όπως το Βέλγιο στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μπριζ, την Κεντ, τις Βρυξέλες, τους νόμους που είναι το Λουξεμβούργο αλλά και το Στρασβούργο με τις ξένες γλώσσες, τη Λυών με τα κινούμενα σχέδια, το Μπορντώ με τις παραδόσεις, την Προβηγκία και τη Μασσαλία με την παράξενη ιστορία και ελλαδικά δεδομένα όπως και τη Λιμόζ με παραγωγή της πορσελάνης.

    Χαρά Χριστοφή
    απόφοιτος πανεπιστημίου του Στρασβούργου στις
    κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










918