Μιχαηλίδου: Eντός της εβδομάδας θα έχουμε έτοιμη την πρότασή μας για τα τετράμηνα φέτος


«Το κυριότερο όμως για μας είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για το πώς δηλαδή θα αξιολογούνται οι μαθητές/μαθήτριές μας, ανά τάξη, τα επόμενα χρόνια».Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Μετά το πέρας της συνεδρίας, η Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Συμμετείχα σήμερα, για πρώτη φορά, υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία  διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Οι Βουλευτές υπέβαλαν τα ερωτήματά τους και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ενώ παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθώ στα θέματα που είχαν τεθεί.

Κατά τη συνεδρία, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν όλους μας και ειδικά γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, όπως είναι: η αξιολόγηση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, οι σχολικές υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, η ένταξη των μαθητών/μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση κ.ά.

Όπως έχω ήδη πει, δόθηκαν κάποιες προκαταρκτικές θέσεις μας, οι οποίες πηγάζουν και από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανοίχθηκε ένας διάλογος. Θεωρώ πως στην πορεία θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από συζητήσεις με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, να δώσουμε λύσεις στα διάφορα ζητήματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα τετράμηνα που είναι ένα φλέγον και επείγον θέμα. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε στη διάθεση της Νομοθετικής Εξουσίας -ήδη έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η συνεργασία αυτή είναι καίριας σημασίας- και ειδικότερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις για το καλό των μαθητών, των μαθητριών μας αλλά και των φοιτητών/τριών και των νέων μας ευρύτερα».

Στη συνέχεια, η Υπουργός Παιδείας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πότε θα ληφθεί απόφαση για το θέμα των τετραμήνων, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Για το θέμα των τετραμήνων δεν έχουμε και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Όπως έχω ήδη δηλώσει, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στη φετινή χρονιά, και εντός της εβδομάδας θα έχουμε την πρότασή μας έτοιμη, μετά και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία αναμένουμε εντός των ημερών. Το κυριότερο όμως για μας είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για το πώς δηλαδή θα αξιολογούνται οι μαθητές/μαθήτριές μας, ανά τάξη, τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκέψη, η οποία κινείται πέραν των τετραμήνων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε: «Η πρόθεσή μας είναι να δούμε το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών/τριών όχι αποσπασματικά και αποκομμένα από οτιδήποτε άλλο, αλλά πιο σφαιρικά, να συνδεθεί δηλαδή με παιδαγωγικά μέτρα, όπως είναι η αποφόρτιση της ύλης, οι σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και αρκετές άλλες θέσεις που θα συμπεριλάβουμε στην πρότασή μας για την αξιολόγηση των μαθητών/τριών».

Ερωτηθείσα αν για την κατάργηση των τετραμήνων θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση από την Κυβέρνηση και όχι από τα κόμματα,  η Υπουργός ανέφερε: «Ναι, το Υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση, η οποία θα συζητηθεί και θα καταλήξουμε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1054