Επίσκεψη Μιχαηλίδου στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως για τον εορτασμό της Ημέρας Ευρωπαίων Συγγραφέων


Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας Ευρωπαίων Συγγραφέων», η Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Αθηνά Μιχαηλίδου συνοδευόμενη από τη Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Θέμιδα Χριστοφίδου επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Ακροπόλεως για να παραστούν σε σχετική δράση του σχολείου με εκλεκτό προσκεκλημένο, τον διακεκριμένο Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

Η «Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων» αποτελεί νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκαινιάστηκε σήμερα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η πανευρωπαϊκή αυτή γιορτή αναμένεται να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με στόχο να φέρει τη νέα γενιά κοντά στο βιβλίο και τον πλούτο και ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Η πρωτοβουλία στηρίχθηκε από αρκετά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και πλαισιώθηκε από σχετικές δράσεις.

Στον χαιρετισμό της η κ. Μιχαηλίδου εξήρε τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για τη νέα γενιά να «ανακαλύψει τη μαγεία της λογοτεχνικής κληρονομιάς της Ευρώπης». Παρότρυνε τους μαθητές και μαθήτριες να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίδονται για να διαβάζουν λογοτεχνία, γιατί όπως είπε, η λογοτεχνία «ανοίγει πόρτες σε νέες ιδέες και προοπτικές και παράθυρα στη ζωή και σε άλλους κόσμους». Ανάμεσα στα όσα προσφέρει η φιλαναγνωσία, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «η λογοτεχνία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο». Αναφερόμενη στον κύριο Χαραλαμπίδη, είπε ότι αποτελεί εκλεκτό της τέχνης που υπηρετεί με κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους ποιητές της γενιάς του και όλου του ελληνισμού και με ποιητικό έργο  που ξεπερνά τα εθνικά όρια και απευθύνεται στον «όπου γης άνθρωπο». 

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, και η κ. Χριστοφίδου, η οποία αρχικά εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «μεγάλο δώρο» που κλήθηκε να παρευρεθεί στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως, αφού, εκτοπισμένη από την Αμμόχωστο, φοίτησε εκεί, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η εισβολή. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων» της Ευρωπαίας Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Mariya GABRIEL, κάνοντας λόγο και σε άλλες πρωτοβουλίες της Επιτροπής όπως το Πρόγραμμα ERASMUS +, Creative Europe και Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ που στηρίζουν και ενισχύουν την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Ευχαρίστησε, τέλος, την Υπουργό και τη Διεύθυνση του Σχολείου για τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία και εξέφρασε τον θαυμασμό της στον κ. Χαραλαμπίδη, όπως και την  αδυναμία της για τα ποιήματα του, όντας Βαρωσιώτισσα.

Στη συνέχεια ο κ. Χαραλαμπίδης μίλησε εκ βαθέων στους μαθητές για τη ζωή και το έργο του λέγοντας ότι «η ποίηση είναι το αναμμένο κερί στο σκοτάδι και εάν αλλάζει εμάς, τότε μπορεί να αλλάξει και τον κόσμο». Μίλησε για την αξία της λογοτεχνίας και παρότρυνε τα παιδιά να διαβάζουν και να μορφώνονται διά βίου, αφού πέραν των όσων άλλων προσφέρει η λογοτεχνία οξύνει την κρίση του ανθρώπου και μπορεί να διακρίνει τον κίνδυνο στην κρίσιμη ιστορική ώρα. Κλείνοντας, ο ποιητής απήγγειλε απόσπασμα από το ποιητικό του έργο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










738