Το Λύκειο Ακροπόλεως φιλοξένησε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες του 4ου Γενικού Λυκείου Νίκαιας


«Δύο εθνικές τραγωδίες: Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και η τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού μας»

Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, το Λύκειο Ακροπόλεως φιλοξένησε τη Διευθύντρια του 4ου Γενικού Λυκείου Νίκαιας, κ. Μαγδαληνή Τσιώλη, τις εκπαιδευτικούς και τις μαθήτριες της που επισκέφθηκαν το Σχολείο, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει. Μαθητές και μαθήτριες και των δύο σχολείων, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, μελέτησαν και συνεχίζουν να μελετούν τις συνέπειες του τραύματος που επέφεραν στον Ελληνισμό δύο εθνικές τραγωδίες: η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και η τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού μας. Στόχος πάντοτε η αναζήτηση των δρόμων που οδηγούν σε ένα ειρηνικό αύριο.

Κατά την επίσκεψη τους παρακολούθησαν εκδήλωση που αποσκοπούσε να φωτίσει την αιμάσσουσα πληγή των αγνοουμένων, μια από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974. Συγκεκριμένα, μετά από σύντομο θεατρικό δρώμενο από ομάδα μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Ακροπόλεως με τίτλο «Αγνοούμενοι 1974: Η ανεπούλωτη πληγή», που επιμελήθηκε η φιλόλογος, κ. Άννα Βασιλείου, προβλήθηκε η ταινία «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου».

Στο τέλος της προβολής εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες συνομίλησαν με τον κ. Πάμπο Χατζηπαναγή, παιδί αγνοούμενου, για την ταινία, το σενάριο της οποίας στηρίζεται στην προσωπική του ιστορία. Τη συζήτηση συντόνισε ο φιλόλογος, κ. Γιώργος Ιακώβου. Η ζωντανή και παραστατική μαρτυρία του κ. Χατζηπαναγή για τον πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και για την αγωνία της αβεβαιότητας για την τύχη του συγκλόνισαν όλους/ες. Η διαπίστωσή του ότι ο πόνος για την απώλεια αγαπημένων προσώπων και τη μη διακρίβωση της τύχης τους είναι κοινός για κάθε άνθρωπο και για τα μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας χαράχθηκε στη μνήμη των μαθητών/τριών.

 Εκπαιδευτικοί και μαθήτριες του φιλοξενούμενου σχολείου ξεναγήθηκαν από τον κ. Σάββα Γεωργίου το απόγευμα σε μνημεία, κατά μήκος της πράσινης γραμμής με ενδιάμεσες στάσεις σε μνημεία της πόλης που σχετίζονται και με τους Πρόσφυγες του 1922. Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαν την Εκκλησία της Φανερωμένης η οποία το 1922 φιλοξένησε και βοήθησε  χρηματικά, υλικά, ηθικά αλλά και διαδικαστικά (πληρωμή εγγύησης διαμονής, παροχή διατροφής και περίθαλψης κτλ.) αρκετούς Μικρασιάτες Πρόσφυγες. Εντός της Εκκλησίας υπήρχε μικρή έκθεση κειμηλίων και εγγράφων/αλληλογραφίας Μικρασιατών με την εκκλησιαστική επιτροπή της Παναγίας της Φανερωμένης.

Ακολούθως, επισκέφτηκαν την εκκλησία της Χρυσαλινιώτισσας κοντά στην πράσινη γραμμή, στην οποία υπάρχουν εικόνες που έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο. Τέλος περιηγήθηκαν  στην ενορία του Αγίου Κασσιανού πλησίον της νεκρής ζώνης όπου οι μαθητές/τριες αντιλήφθηκαν ιδίοις όμμασι ότι η Κύπρος συνεχίζει να βιώνει το δράμα της προσφυγιάς, της στέρησης του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Το Λύκειο Ακροπόλεως ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Στροβόλου, κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, για την ηθική και οικονομική στήριξη, όπως, επίσης, την εκπρόσωπο του ΥΠΑΝ, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης, κ. Ζωή Πολυδώρου για την παρουσία της στην εκδήλωση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3765