Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Επισκέψεις Φοιτητών στη Στέγη Ευγηρίας Αρχάγγελος Μιχαήλ


Στα πλαίσια του μαθήματος Κλινικής Εργοφυσιολογίας, οι φοιτητές του Προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποίησαν σειρά επισκέψεων (6) στη Στέγη Ευγηρίας Αρχάγγελος Μιχαήλ. Η πρωτοβουλία αυτή έδωσε στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στην εφαρμογή πρωτοκόλλων άσκησης σε πραγματικές συνθήκες. Τις επισκέψεις συντόνισε η Λέκτορας Ανατομίας και Φυσιολογίας του Τμήματος Επιστημών Ζωής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Άντρεα Τρύφωνος.

Η Στέγη Ευγηρίας Αρχάγγελος Μιχαήλ προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας και προγράμματα υποστήριξης για ηλικιωμένους και ασθενείς με Αλτσχάιμερ/άνοια. Είναι στελεχωμένη με επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και παρέχει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης που στοχεύουν στη βελτίωση της σωματικής και νοητικής λειτουργίας αυτών των ατόμων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα LLM care LLM Care | AMEN (archangelosmichael.com.cy), όπου μέσω μιας επιστημονικής πλατφόρμας με οπτικά ερεθίσματα, οι ασθενείς ασκούνται με στόχο την ενδυνάμωση του σώματος και του νου. Επιπλέον, η Στέγη συμμετέχει σε ποικίλα ερευνητικά προγράμματα με πληθώρα δράσεων (πχ. Geri Olympics).

Η σειρά επισκέψεων έδωσε το χρόνο στους φοιτητές να εγκλιματιστούν ουσιαστικά στον χώρο και να έρθουν σε επαφή 1:1 με άτομα τρίτης ηλικίας και πάσχοντες με Αλτσχάιμερ/Άνοια. Οι φοιτητές παρακολούθησαν την εφαρμογή παρεμβάσεων άσκησης από τους γυμναστές του χώρου και συμμετείχαν ενεργά, πραγματοποιώντας οι ίδιοι τις παρεμβάσεις και τις αξιολογήσεις φυσικής κατάστασης των ηλικιωμένων ασθενών. Τέλος, με τη βοήθεια των γυμναστών, δοκίμασαν τις δικές τους παρεμβάσεις. Μάλιστα τη τελευταία εβδομάδα, σε συνεργασία με τη γυμνάστρια και εκπαιδεύτρια κυρία Αντιγόνη Λουκά, οργανώθηκε δράση “Laughter Yoga” για τους ηλικιωμένους. Μέσα από ασκήσεις και κινητικά παιχνίδια, οι ηλικιωμένοι αλληλοεπίδρασαν μεταξύ τους, συμβάλλοντας όχι μόνο στη σωματική τους ενδυνάμωση αλλά και στην ψυχική τους υγεία.

«Η αλληλεπίδραση των φοιτητών σε πραγματικές συνθήκες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής μας. Για παράδειγμα, πολλές ασκήσεις και ο τρόπος αξιολόγησης των ηλικιωμένων, ειδικά αυτών με άνοια, απαιτούν ειδικό χειρισμό. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης είναι να αφήσουμε τους φοιτητές να ανακαλύψουν μόνοι τους αυτούς περιορισμούς. Να προσπαθήσουν να εξηγήσουν μία άσκηση σε ένα ηλικιωμένο άτομο με άνοια, ώστε να συνειδητοποιήσουν τις ιδιαιτερότητες και να βρουν λύσεις. Η πρόοδος των φοιτητών από την πρώτη επίσκεψη μέχρι και την τελευταία ήταν εκπληκτική και επιβεβαιώνει το όραμά μας για εκπαίδευση μέσω της πρακτικής εμπειρίας», επισημαίνει η Δρ. Άντρεα Τρύφωνος.

Τέλος, οι φοιτητές ενημερώθηκαν από την Διευθύντρια της Στέγης κυρία Έρση Παπαγιάννη για τις ευκαιρίες εργοδότησης στη Στέγη αλλά και σε παρόμοιες δομές.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ευχαριστεί θερμά όλο το προσωπικό της Στέγης Ευγηρίας Αρχάγγελος Μιχαήλ για τη φιλοξενία και τη συμβολή του στην εκπαίδευση των φοιτητών μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε στη Διευθύντρια της Στέγης κυρία Έρση Παπαγιάννη και τους γυμναστές Θάνο Καραγιάννη, Μάρω Χριστοφόρου και Τεύκρο Σαββίδη, αποφοίτων του Προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που συνέλαβαν σημαντικά στην εμπειρία των φοιτητών μας.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










201