*Για το Σύστημα Αξιολόγησης, θα έχω εκ νέου συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις την άλλη εβδομάδα.
*Τα κλιματιστικά έχουν ήδη μπει σε όλα τα νηπιαγωγεία και σε όλα τα Λύκεια
«Φέτος ξεκινάμε με πολύ καλούς οιωνούς τη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας έχει ήδη συμπληρωθεί το 98% της στελέχωσης». Αυτό ανέφερε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο θα έχουμε μικρά ζητήματα, γιατί αυτή είναι η νομοθεσία, επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν τον διορισμό τους και να πάρουν κάποιον χρόνο μέχρι να διοριστούν άλλοι στη θέση τους. Συνεπώς, είμαστε εδώ και καιρό έτοιμοι με τη στελέχωση, στο πλαίσιο που μπορούμε να προβλέψουμε».
Τα θέματα της αξιολόγησης συνεχίζονται. Όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει, την άλλη εβδομάδα θα έχω εκ νέου συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ώστε, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η Βουλή, τον Σεπτέμβριο να πάρουμε επικαιροποιημένο νομοσχέδιο. Εδώ σημασία έχει όλοι να δούμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. είναι πολύ σημαντικό. Αν θέλουμε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όλοι θα πρέπει να το δούμε έτσι. Θα πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις. Δεν είναι συνδικαλιστικά τα αιτήματα εδώ. Είναι ουσιαστικά, εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά, αφορούν όλη την κοινωνία. Γι' αυτό θέλουμε μια αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης.
Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι εμφάσεις στη Δημοτική, στη Μέση και στην Τεχνική. Ήδη ο κόσμος γνωρίζει ακριβώς σε τι θα δώσουμε έμφαση φέτος, και είναι θέματα ψηφιοποίησης των τεχνολογιών στα αναλυτικά προγράμματα με λίγα λόγια, είναι θέματα που έχουν να κάνουν με καινοτομία στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, το Τεχνικό Γυμνάσιο, και είναι και θέματα υποδομών.
Έχουμε ήδη εξαγγείλει και ενημερώσει όλους που θα έχουμε εργοτάξια, για να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι αρνητικό το να έχουμε εργοτάξια όταν φροντίζουμε για την ασφάλεια. Είναι θετικό, γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη, βελτιωνόμαστε. Είναι 11 μεγάλα έργα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως έχουμε εξαγγείλει και άλλα 17 περίπου που είναι σε δράση αυτή τη στιγμή. Για μας είναι σημαντικό το ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ξέρουν και οι γονείς, ξέρουν και οι εκπαιδευτικοί που θα έχουμε έργα.»
Ερωτηθείσα για την πορεία υλοποίησης της εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία, η Υπουργός είπε: «Τα κλιματιστικά έχουν ήδη μπει, με τη βοήθεια των γονέων, σε όλα σχεδόν τα Νηπιαγωγεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, όχι μόνο τη φετινή χρονιά. Έχουν μπει σχεδόν σε όλα τα Λύκεια, γιατί είδαμε αυτό να επιτυγχάνεται και ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία για τις Παγκύπριες εξετάσεις, είχαμε σε όλες τις αίθουσες κλιματισμό. Ο προγραμματισμός μας αφορά στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια κυρίως, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του '26 να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα κονδύλια είναι εκεί, στον προϋπολογισμό μας, η μεθοδολογία έχει πια ξεκαθαριστεί, ο τρόπος, με τον οποίο δουλεύουν οι Σχολικές Εφορείες είναι πια γνωστός. Άρα απομένει η υλοποίηση.»