Οι αριθμοί και τα ποσοστά που δεν δικαιολογούσαν κλείσιμο σχολείων


Η επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζεται την τελευταία εβδομάδα επιβαρυμένη. Δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες αναφέρονταν για ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων μέχρι σημείο κάποιοι να το θεωρούσαν δεδομένο. Σε κανένα όμως από αυτά τα σενάρια ή τις εικασίες όπως αποδείχθηκαν, δεν είχε στοιχειοθετηθεί ώστε να δικαιολογείται, το πρόωρο κλείσιμο των σχολείων, πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Σύμφωνα με στοιχεία, που το Paideia-News εξασφάλισε, από τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά με rapid test, στα σχολεία δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Τις τελευταίες τρεις μέρες, για παράδειγμα, σε σύνολο 34.173 τεστ που έγιναν σε 112 σχολεία καταγράφονται μόνο 80 θετικά κρούσματα, δηλαδή ποσοστό 0,23%. Τα τεστ δείχνουν πολύ μικρότερη αναλογία θετικών τεστ στο σχολικό πληθυσμό παρά στην υπόλοιπη κοινωνία. 

Είναι γι’ αυτό τον λόγο  που η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό αποφασίστηκε μόνο ότι είναι πρόωρο για χαλάρωση των μέτρων.  

Η απόφαση της σύσκεψης στο Προεδρικό

  Η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, όπως ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, έκτακτη σύσκεψη για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Στη σύσκεψη παρακάθησαν οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η επικράτηση του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου και στη χώρα μας, επηρεάζει όλες τις ηλικίες και συνδέεται με τη σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στην κοινότητα και στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας επικίνδυνα τις δομές του  συστήματος υγείας.

Η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, δυστυχώς, δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, όπως ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης, μέχρις ότου έχουμε τα αναμενόμενα οφέλη από το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα.

Καλούμε όλους να συνεργαστούν σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια, επιλέγοντας να εμβολιαστούν, τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Μόνο έτσι θα βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Η πανδημία μάς επηρεάζει όλους.

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

 




Comments (2)

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΙΝΗΣ:
    Apr 18, 2021 at 08:46 PM

    Η καλύτερη λύση είναι να "κλείνουν" τα τμήματα εκεί και όπου υπάρχει κρούσμα. Τουλάχιστον στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική, αυτό πρέπει να συμβαίνει (λόγω και του ασυμπτωματικού των παιδιών). Εκεί και όπου υπάρχει κρούσμα, να πηγαίνουν όλα τα παιδιά σε εξ αποστάσεως (ελαχιστοποιώντας και τα πρακτικά ζητήματα που εγείρονται όπως οι αναπληρώσεις και οι ελλείψεις σε αντικαταστάσεις). Το "κλείσιμο" τημάτων εκεί και όπου χρειάζεται είναι επιβεβλημένο, μαζί με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, χρήση μάσκες και τεστ στα παιδιά.

    Μόνο έτσι θα σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, για να μην χρειάζεται κάθε λίγο συσκέψεις στο προεδρικό και να υπάρχει αναστάτωση... Ελπίζω να το αντιληφθούν σύντομα αυτό, να πάρουν τις ορθές αποφάσεις και άμεσα να γίνουν οι αλλαγές στα πρωτόκολλα.
    Περισσότερα: https://paideia-news.com/poed/2021/04/15/pros-proedriko-me-apla-logia-i-thesi-mas/

  2. ΜΟΝΙΚΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ:
    Apr 19, 2021 at 01:30 PM

    Μπορούν όμως να ελέγξουν και πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν κάνουν το τεστ στο σχολείο και το κάνουν εκτός; Σίγουρα τα ποσοστά δεν θα είναι τα ίδια αν προστεθούν όλα μαζί.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3784