(Εξ)...ουσίας ορμώμενοι


TΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Η. ΜΑΝΙΤΑΡΑ*

Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως, είτε θέλουμε να το πιστέψουμε, είτε όχι. Η αδυναμία μας ως λαός να αξιολογούμε αντικειμενικά -χωρίς να μας καταδιώκει το σύνδρομο της άνευ όρων κομματικής υπεράσπισης- τις όποιες πληροφορίες, είναι ορατή. Και αυτό βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στο μορφωτικό μας επίπεδο, μιας και είναι γνωστό ότι ως λαός φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις πτυχιούχων ανά πληθυσμό.
Δράττομαι της ευκαιρίας παρουσίασης των εγγράφων wikileaks, τα οποία τις τελευταίες μέρες μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς υπόκεινται σε μία τεράστια προσπάθεια μηδενισμού και ακύρωσης των από τo επιτελείo του κ. Αναστασιάδη.
Να αναφέρουμε καταρχήν τι είναι το Wikileaks. WikiLeaks καλείται ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές. Το WikiLeaks αναλαμβάνει την τεκμηρίωση των δεδομένων και την παρουσίαση τους στο κοινό. Έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008. Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ (αμφιλεγόμενος ιδρυτής WL) βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award. Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία». Στις 28 Νοεμβρίου 2007, το WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας» -καταρρίπτοντας έτσι τις όποιες αμφιβολίες αυθεντικότητας των όποιων εγγράφων-.
Παραθέτω απόσπασμα ενός εκ των πολλών εγγράφων για να κατανοήσουμε την σοβαρότητα του περιεχομένου τους. Έγγραφο με κωδικό 08NICOSIA273, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2008. Ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρει για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ: “Ο Αναστασιάδης κατ` ακρίβεια υποστήριξε την επαναφορά (retabling) του σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ε/κ”.
Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια μηδενισμού και ακύρωσης των εγγράφων από το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη είναι πλήρως κατανοητή και αναμενόμενη.
Η αναπάντεχη και ακατανόητη συμπεριφορά όμως των υποστηρικτών του κ. Αναστασιάδη στο αντίκρισμα των εγγράφων είναι που με ξενίζει και με τρομάζει. Αυτή η πλήρης απάθεια έναντι των εν λόγω εγγράφων με αναγκάζει να συμπεράνω τα εξής: Είτε δεν διδαχτήκαμε από την ιστορία μας, είτε η δίψα για εξουσία, μας αναγκάζει να αγνοούμε το οφθαλμοφανές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217