40 xρόνια ιστορίας και προσφοράς της ΠΟΦΕΝ αλλά…


ΤΟΥ  ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ*

Γιορτινές μέρες και μέρες αγάπης αλλά δυστυχώς κάποιοι βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από χιλιάδες συμφοιτητές τους. Σκοπός δεν είναι να κατηγορήσω κάποιον ούτε να υπεκφύγω υποστηρίζοντας οτιδήποτε. Σκοπός είναι να αφυπνίσω και να δώσω να καταλάβουν πως λειτουργεί και τι γίνεται μέσα στο δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών που είναι η ΠαγκύπριαΟμοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).

Φέτος η ΠΟΦΕΝ-ΠΟΦΝΕ κλείνει 40 χρόνια ζωής. Η συνεχής προσφορά της στα δρώμενα της κυπριακής κοινωνίας είναι αναμφισβήτητη. Η ΠΟΦΕΝ είναι το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών στο σύνολο τους είναι το όργανο το οποίο εκπροσωπεί τους φοιτητές ανά το παγκύπριο όσους σπουδάζουν στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Η ΠΟΦΕΝ μέσα από τη δράση της κατάφερε να εισακούετε σε όλα τα όργανα του κράτους που αφορούν τους φοιτητές, όπως είναι η επιτροπή παιδείας της βουλής και το υπουργείο Παιδείας. Είναι αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό όργανο να μην έχει συλλογικότητα και να μην σέβεται το ίδιο του το καταστατικό. Αφού το καταστατικό ορίζει τη ταυτότητα οποιουδήποτε οργάνου, σωματείου, συλλόγου, σώματος και άλλων πολλών φορέων.

Στα επιμέρους της τοποθέτησης μου είναι και ο θεσμός του εκάστοτε προέδρου της ομοσπονδίας. Ως πρόεδρος μιας Φοιτητικής Ένωσης δημοσίου πανεπιστημίου με παραξένεψαν κάποια γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της διοικούσας επιτροπής της ΠΟΦΕΝ.

Ο εκάστοτε πρόεδρος της ομοσπονδίας πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα πρόεδρος των χιλιάδων φοιτητών τους οποίους εκπροσωπεί και μετά στέλεχος οποιασδήποτε παράταξης. Χθες είδαμε τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ να μηδενίζει τα 40 χρόνια ιστορίας της Ομοσπονδίας και να είναι ο πρώτος που καταπάτησε το καταστατικό για το λόγο τον οποίο ο ίδιος εξέφρασε ότι ‘’έχει ξαναγίνει’’. 

Θέλω να θέσω κάποια ρητορικά ερωτήματα όπως:

Eπειδή έχει ξαναγίνει πρέπει να λειτουργούμε κάθε φορά αντικαταστατικά;

Μήπως λειτούργησε υπέρ κάποιων παραταξιακών συμφερόντων στα οποία η παράταξη η οποία ανήκει θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου;

Μήπως η ΠΟΦΕΝ πλέον έχει λοξοδρομήσει και ο πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το σύνολο των φοιτητών που την απαρτίζουν;

Κλείνοντας, ως πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου θέλω να υπενθυμίσω και να προτρέψω τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να είναι ο πρώτος που θα τηρεί το καταστατικό και θα το σέβεται, αφού αυτό πρέπει να πρεσβεύει. Επίσης να υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ είναι πρόεδρος ΟΛΩΝ των φοιτητών ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και ότι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες πρέπει να παραγκωνίζονται στο πιο σοβαρό αξίωμα και θεσμό που έχει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Τελευταίο, πρέπει ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ να προωθεί την ενότητα στις τάξεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες που ζούμε.

Τέλος, λοιπόν, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή κοινωνία πρέπει να βρει ενωμένους τους φοιτητές,  να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τα όποια προβλήματα προκύπτουν για την ομαλή φοίτηση και του τελευταίου φοιτητή. Το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο για όλους τους νέους. Δεν πρέπει να είναι υπό εκμετάλλευση η παιδεία και να συνεχίζουμε όπως το επιβάλλει η ιστορία της ΠΟΦΕΝ να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο και έναν καλύτερο κόσμο.

*Πρόεδρος Φοιτητικής Ένωσης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










130