41o Παγκύπριο Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO


«Πολιτιστική Κληρονομιά: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 41ου Παγκυπρίου Συμποσίου του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO, με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», το οποίο διεξήχθηκε στις 19-20 Απριλίου 2018 στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή περίπου 350 μαθητών και εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης από σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Λύκειο Κύκκου Α’.

Το Συμπόσιο εντασσόταν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και κατά τη διάρκειά του οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και εργαστήρια με θέματα, όπως «Μνημεία και Μνήμη», «Πολιτιστική Κληρονομιά, προσβάσιμη σε όλους;», «Μουσεία του 2030: το παρελθόν στο παρόν για το μέλλον», «Η κληρονομιά στο σχολείο: από την παράδοση στην καινοτομία» και «Η ιστορία μέσα από τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς». Ακόμα, συμμετείχαν σε πρωτότυπες ξεναγήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες όπως «Ανακρίνω και αναδημιουργώ κυπριακά σανιδόσχημα ειδώλια», «Η τέχνη της σκηνογραφίας», «Δαντέλες και σύγχρονη τέχνη σε εφαρμογή», «Το Θέατρο ως πολιτιστικό εφόδιο και κληρονομιά για τον αυριανό πολίτη», «Η χρήση του σώματος και η μη λεκτική επικοινωνία στις παραστατικές τέχνες: από την αρχαία ελληνική τραγωδία στον σύγχρονο χορό», «Εξερευνώντας τη δύναμη της φωνής μέσα από την παραδοσιακή μουσική» και «Διαδραστική ξενάγηση στο Μουσείο Παραμυθιού».

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συμποσίου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι η προαγωγή και μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την πολιτιστική κληρονομιά στον χώρο της εκπαίδευσης συνιστούν βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων θα έχει τη διαχρονική υποστήριξη του Υπουργείου, εφόσον τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι νέοι μας είναι πολλαπλά».

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και σε συνεργασία με ποικίλους πολιτιστικούς φορείς, ιδρύματα, μουσειοπαιδαγωγούς, ιστορικούς και καλλιτέχνες, οι οποίοι υλοποίησαν τα εργαστήρια και τις ξεναγήσεις του προγράμματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










962