Α. Στυλιανού: Ο κλάδος των Οικονομολόγων Καθηγητών φθίνει και το μέλλον του είναι αβέβαιο


 Σήμα κινδύνου για το μέλλον του κλάδου των Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου εξέπεμψε το Σάββατο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Στυλιανού μιλώντας σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα στη Εκπαίδευση: Ο Στρατηγικός της Ρόλος στην Ανάκαμψη» που συνδιοργάνωσε με το CIIM. Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι ο κλάδος φθίνει κάθε χρονιά και το μέλλον του είναι αβέβαιο. Επίσης ζήτησε για ακόμη μια φορά να εισακουστεί επιτέλους από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το αίτημα για εισαγωγή του μαθήματος της Επιχειρηματικότητας στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και έτσι να τονώσει κάπως τις ελπίδες για ανόρθωση και του κλάδου.

Είπε στην ομιλία του ο Ανδρέας Στυλιανού:
"Είναι σε όλους γνωστό ότι η Κυπριακή οικονομία, που δυστυχώς έχει καταρρεύσει, αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής στα νέα δεδομένα που παρακολουθούμε με αγωνία όλοι μας και μιλούμε για μνημόνια, Τρόικα, βιωσιμότητα του χρέους, ιδιωτικοποιήσεις και ένα σωρό άλλες έννοιες που πριν λίγα χρόνια δεν μας απασχολούσαν.

Επιπλέον, η επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν αρκετά από τα οποία ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, προσθέτουν νέα δεδομένα τα οποία προοιωνίζουν ένα ακόμα πιο αρνητικό μέλλον για όλους μας.
Ο ρυθμός μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Η άλλοτε ισχυρή οικονομία μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και όπως διαφαίνεται ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν δραστικά και δυναμικά μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας μας.

Η επιχειρηματικότητα είναι πλατιά έννοια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έννοια της επιχειρηματικότητας μας ενδιαφέρει από δύο σκοπιές. Η μια σκοπιά είναι πώς αυτή προωθείται μέσα από την εκπαίδευση και πώς μπορεί με τη σειρά της να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης.

Η άλλη σκοπιά είναι πώς αυτή προωθείται από καθαρά οικονομική άποψη. Μεταξύ των δυο προσεγγίσεων δεν υπάρχει αντίφαση.  Απλά, θα μπορούσε να λεχθεί ότι η καθεμιά κινείται σε διαφορετικά επίπεδα και καλύπτει διαφορετικές ανάγκες.  Σε τελευταία ανάλυση και οι δυο προσεγγίσεις εξετάζουν το ίδιο πράγμα, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία.

Η «επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση» σχετίζεται άμεσα με την ανεξάρτητη και αυτόνομη μάθηση, ώστε ο μαθητής να αναλαμβάνει ευθύνη για τη μάθησή του, να ερευνά, να προβληματίζεται και να παίρνει ακόμα και «ρίσκο» στην πορεία της αναζήτησης και διερεύνησης. Η εκτίμηση του Συνδέσμου μας είναι ότι η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση πρέπει να προωθείται ως εκπαιδευτικός στόχος αφού αποτελεί θεμελιώδη μαθησιακή διαδικασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και την αύξηση της συμμετοχικότητας και εμπλοκής τους στα κοινά, την ανίχνευση και κινητοποίηση των ταλέντων και των δυνατοτήτων τους για έκφραση και δημιουργία. 

Αποκτώντας και καλλιεργώντας αυτές τις δεξιότητες και αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη τους οι μαθητές/μαθήτριες ως αυριανοί πολίτες θα μπορούν να προσαρμόζονται ευκολότερα στις αλλαγές επαγγελμάτων που αναπόφευκτα επιβάλλει η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας και σύγχρονης οικονομίας.

Θέλω τελειώνοντας να ευχαριστήσω τους επίσημους καλεσμένους μας που μας τιμούν με την παρουσία τους αλλά και όλους τους συναδέλφους οικονομολόγους καθηγητές που με το παρόν σας δηλώνετε το τεράστιο ενδιαφέρον σας σε εκδηλώσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια όπως το σημερινό που περιποιεί ύψιστη τιμή για τον κλάδο μας που δυστυχώς φθίνει κάθε χρονιά και το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Ίσως το πάγιο και χρονίζον αίτημά μας για εισαγωγή του μαθήματος της Επιχειρηματικότητας στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα να εισακουστεί επιτέλους από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έτσι να τονώσει κάπως τις ελπίδες μας για ανόρθωση και του κλάδου μας".
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


176