Αγαπημένο μου εκλογικό ημερολόγιο (Μέρος Β΄)


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΡΧΟΝΤΟΥΣ*

Αγαπημένο μου εκλογικό ημερολόγιο, από πού ν’ αρχίσω; Θα αρχίσω με τη μετά του ‘Α γύρου εποχή.  Την εβδομάδα μεταξύ Α’ και Β’ γύρου!

Μέρος Β’

Η απαξίωση των πολιτικών ή/και κομμάτων από τους πολίτες

Η απαξίωση είναι θέση! Η αποχή είναι; Μέσα από αυτήν εκδηλώνω την απαξίωση μου – θα μου πει κάποιος. Στέλνω ένα σαφέστατο μήνυμα στα κόμματα! Συμφωνώ! Πρέπει όμως να ρωτήσω. Το μήνυμα αυτό έχει όντως παραλήπτη; Και αν έχει, αυτός κάνει κάτι γι’ αυτό? Πρόεδρος συνεχίζει να εκλέγεται κάποιος? Όποιος και να εκλεγεί είναι το ίδιο? Αν ναι, γιατί? Αν όχι, γιατί; Η απαξίωση με τη μη ψήφο στην Αμερική λ.χ  οδήγησε πολλές φορές στο να εκλέγεται πρόεδρος μεσα από μια εκλογική διαδικασία όπου ψήφισαν λιγότεροι από το 50% των ψηφοφόρων! Αυτό το θεωρούμε «δημο-κρατία» που λειτουργεί;

Η Τρόικα ούτως ή αλλιώς θα κάνει ότι θέλει – ακούω να μου απαντάει κάποιος άλλος. Συμφωνώ! Όμως, όποιος και να εκλεγεί θα έχει την ίδια πρόθεση και θα χειριστεί με τον ίδιο τρόπο την Τρόικα; Δε λέω ότι θα καταφέρει τελικά να πετύχει διαφορετικά αποτελέσματα. Παίζει ρόλο όμως για μένα ο τρόπος που θα προσπαθήσει να χειριστεί τα θέματα αυτά και το τι θεωρητικά πρεσβεύει και λέει τόσα χρόνια; Ναι ή όχι και γιατί? Θα είναι τελικά ο ίδιος αυτός ο τρόπος; Και αν η θέση μου, που είναι η απαξίωση και μεταφράζεται στην πράξη σαν αποχή, μετατρέπεται  λόγω του εκλογικού συστήματος σε ψήφο υπέρ του πρώτου σε ποσοστά διεκδικητή τότε γιατί δεν «ψηφίζω» άκυρο ή λευκό; Αυτό δεν εκφράζει απαξίωση χωρίς να δίνει ψήφο σε κανέναν;  Άρα, αυτό δεν είναι η πραγματική απαξίωση;

Τέλος, ακούω κάποιον άλλο να μου λέει – «Δε θεωρώ κανένα από τους δύο άξιο για να κυβερνήσει και δεν θέλω να δώσω την ψήφο μου σε κανένα! Προτιμώ να έχω τη συνείδηση μου ήσυχη – ότι δεν έχω συνενοχή με κανένα και θα μπορώ να λέω στα παιδιά μου ότι τουλάχιστον εγώ δεν τον ψήφισα».  Σωστά!

 

Ερώτηση προς εαυτόν – Είναι τελικά τόσο πολύ ίδιοι αυτοί οι δύο υποψήφιοι; Ναι ή όχι και γιατί; Το απάντησες ποτέ αυτό στον εαυτό σου διεξοδικά;  Και αν η συνείδηση σου παραμένει ήσυχη και αμέτοχη, το μέλλον σου εσένα και των παιδιών σου παραμένει ήσυχο, αμέτοχο και ανεπηρέαστο;  Εάν η θέση μου είναι απαξίωση τότε συμμετέχω στις εκλογές «ψηφίζοντας» λευκό ή άκυρο που όντως απαξιώνει όλους και δε δίνει ψήφο σε κανένα!

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










177