Άγγελος Άσσος: Ο μαθητής που σαρώνει τα μετάλλια σε διαγωνισμούς Μαθηματικών και Πληροφορικής


*Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Paideia-News 

*Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί καταφέραμε να φέρουμε την Κύπρο σε ανταγωνιστικότερη θέση στα Μαθηματικά. Στη Βραζιλία ήταν η καλύτερη μας επίδοση, σίγουρα έρχονται τα καλύτερα!

*Προετοιμαζόμαστε, με τη βοήθεια πάντα της Μαθηματικής Εταιρείας που μας προσφέρει κάποια μαθήματα.

*Μέχρι σήμερα πήρα 9 μετάλλια, στα Μαθηματικά, Πληροφορική και Φυσική.

  Ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου! Έλαβε και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να λαμβάνει μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις. Η μεγάλη του αγάπη τα Μαθηματικά  αλλά και η Πληροφορική. Μόνο αυτή τη χρονιά κατέκτησε τέσσερα χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών και Πληροφορικής. Ο Άγγελος Άσσος, άριστος μαθητής και καμάρι του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου τελείωσε τη β΄ τάξη και από το ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι τελειόφοιτος.  

 Η τελευταία του επιτυχία σημειώθηκε στην 58η διεθνή μαθηματική ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από τις 12 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2017. Μαζί με πέντε άλλα παιδιά από την Κύπρο, κατάφεραν να κερδίσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και να ανεβάσουν την Κύπρο στην 48η θέση ανάμεσα στις 111 χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Σήμερα ο Άγγελος βρίσκεται το Ιράν για να συμμετάσχει σε ένα Παγκόσμιο  Διαγωνισμό Πληροφορικής. Έφυγε την Τετάρτη και θα επιστρέψει στις 4 Αυγούστου. Στόχος είναι ακόμα ένα μετάλλιο, ακόμα μια διάκριση για τον ίδιο, την οικογένεια του, το σχολείο του, για την Πάφο, για την Κύπρο μας.  

Πριν αναχωρήσει για το Ιράν συναντήσαμε τον Άγγελο στο σπίτι του. Εκτός  από τους γονείς του εκεί ήταν και οι δύο του αδελφές, η Αριάδνη που είναι φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και η μικρούλα Κυριακή που φέτος θα πάει στην Στ’ Δημοτικού και καμάρωνε για το χρυσό βραβείο που κέρδισε σε Ολυμπιάδα Μαθηματικών .

Ο Άγγελος μίλησε στο Paideia-News για την αγάπη που από μικρός είχε για τα Μαθηματικά και την Πληροφορική. Στα πρώτα μαθητικά του χρόνια στο δημοτικό, τον στήριξαν, είπε, οι γονείς του. Ο πατέρας του Πάμπος Άσσος  δραστηριοποιείται επαγγελματικά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές  και η μητέρα του Μαρίνα είναι δασκάλα. Στη  συνέχεια έμαθε να διαβάζει και να προχωρά μόνος του. Δεν έκρυψε όμως και μια άλλη μεγάλη του αγάπη. Το ποδόσφαιρο.

 «Η καλή προετοιμασία και η εξάσκηση φέρνει καλά αποτελέσματα»  είπε ο Άγγελος όταν ρωτήθηκε που οφείλεται η επιτυχία του,  υπογραμμίζοντας  παράλληλα  την βοήθεια  που προσφέρει η Μαθηματική Εταιρεία Κύπρου στην προετοιμασία  όλων των παιδιών  που λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις .   

Στη Βραζιλία πήραμε την 48η θέση από 114 χώρες

Ερ.: Μόλις χθες επέστρεψες από  τη Βραζιλία και αύριο πετάς για  Ιράν! Μίλησε μας λίγο για την συμμετοχή σου στην 58η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα – IMO 2017 που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από τις 12 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2017.

Απ.:  Σε αυτή τη Διεθνή Ολυμπιάδα, την παγκοσμιάδα των Μαθηματικών συμμετείχαν 111 χώρες ανάμεσα στις οποίες η Κύπρος. Είχαμε ένα  εξαιρετικό – τιμητικό  αποτέλεσμα που χαροποίησε όλους μας. Πήραμε την 48η θέση. Στην  Κυπριακή Εθνική Αποστολή  συμμετείχαμε έξι παιδιά (στρατιώτες και μαθητές) και δύο καθηγητές. Καταφέραμε να φέρουμε στην Κύπρο πέντε χάλκινα και μια εύφημη μνεία, γεγονός που μας  χαροποίησε ιδιαίτερα και εμάς και τους καθηγητές μας, γιατί η ομάδα μας  προετοιμάστηκε πάρα πολύ καλά  από την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρείας (ΚΥΜΕ).

Οι διεθνείς συμμετοχές

Ερ.: Θυμάσαι Άγγελε σε πόσους  διαγωνισμούς  έλαβες μέρος και σε ποίες χώρες;

Απ.: Άρχισα από πολύ μικρός, μαθητής του δημοτικού. Όμως θα σας αναφέρω από το γυμνάσιο και μετά. Α΄ Γυμνασίου Βαλκανιάδα Βουλγαρία, Β΄ Γυμνασίου  πήγα Σκόπια, Γ΄ Γυμνασίου πήγα Σερβία, μετά  Κίνα και πάλι Σκόπια. 

 Στην Α Λυκείου  συμμετείχα σε διαγωνισμούς που  πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία, στην Κορέα  μετά έλαβα μέρος σε μια διαγωνιστική συνάντηση στην Κύπρο και ακολούθως Ρωσία και Χόνγκ Κόνγκ, Ακολούθησαν  διαγωνισμοί σε Σκόπια, Δανία, Μολδαβία, Τώρα, μόλις επέστρεψα από Βραζιλία και φεύγω για Ιράν!

Ερ.: Σε ποιους διαγωνισμούς λαμβάνεις μέρος και ποια η μεγαλύτερη διάκριση ;

Απ.: Μαθηματικά και Πληροφορική κυρίως. Σε όλες τις συμμετοχές  είχαμε καλό αποτέλεσμα. Φέτος είχαμε τιμητικό θα έλεγα αποτέλεσμα, πήραμε Χάλκινο.

Στο Ιράν ένα παγκόσμιο διαγωνισμό Πληροφορικής

Ερ.: Όταν θα δημοσιευθεί η συνέντευξη στο  Paideia-News  θα βρίσκεσαι στο Ιράν. Ποιος διαγωνισμός διοργανώνεται εκεί;

Απ.:  Πρόκειται για ένα παγκόσμιο διαγωνισμό Πληροφορικής, Ολυμπιάδα Πληροφορικής,  κάτι αντίστοιχο με τον  διαγωνισμό Μαθηματικών που έλαβα μέρος στην Βραζιλία. Εδώ κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερα άτομα αντί έξι και είναι εξίσου σημαντικός αυτός διαγωνισμός. Είναι αρκετά δύσκολο  πιστεύω να καταφέρουμε να πάρουμε κάποιο μετάλλιο. Πιστεύω ότι στα Μαθηματικά έχουμε καλύτερες επιδόσεις.  

Νοιώθω περηφάνια

Ερ.: Τι σημαίνει για σένα  η συμμετοχή σε τόσες μεγάλες διεθνείς διαγωνιστικές συναντήσεις;

Απ.: Εντάξει. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να αντιπροσωπεύω την Κύπρο σε αυτούς τους διαγωνισμούς. Νοιώθω περηφάνια. Είναι όμως και μια πρόκληση για μένα. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να συναγωνίζομαι «τεράστια θηρία»  όπως της Κίνας, της Αμερικής. Είμαστε όμως πολύ περήφανοι γιατί καταφέραμε να φέρουμε σε ανταγωνιστικότερη θέση, στα Μαθηματικά, την Κύπρο. Ήταν η καλύτερη μας επίδοση στη Βραζιλία και σίγουρα έρχονται τα καλύτερα! Γίνεται πολύ καλή προετοιμασία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

Με τη βοήθεια της Μαθηματικής Εταιρίας

Ερ.: Τι είναι εκείνο που χρειάζεται για να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα; 

Απ.: Ναι σίγουρα, χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία βέβαια είναι μόνοι μας που προετοιμαζόμαστε, με τη βοήθεια πάντα της Μαθηματικής Εταιρείας που μας προσφέρει κάποια μαθήματα. Π.χ, για την παγκοσμιάδα Μαθηματικών μας φιλοξένησε η Μαθηματική Εταιρεία στις Πλάτρες και εκεί μας προετοίμασαν κατάλληλα. Βέβαια εγώ  έχασα κάποια μαθήματα λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό για τη Βαλκανιάδα Πληρφορικής. Αυτή  όμως η προετοιμασία που γίνεται από τη Μαθηματική Εταιρεία είναι πολύτιμη για τον κάθε διαγωνιζόμενο. Βέβαια ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας γίνεται από εμάς τους ίδιους. Χρειάζεται ολόχρονα  μελέτη, προετοιμασία σωστή και πολλή εξάσκηση.

Ερ.: Τι είναι εκείνο που κρατάς μετά από ένα διαγωνισμό;

Απ.: Στο τέλος  είναι τα αποτελέσματα που μετρούν αλλά σίγουρα είναι μεγάλο το όφελος αφού γνωρίζεις παιδιά από άλλες χώρες, δημιουργούνται πολύ καλές φιλίες τις οποίες μπορείς να κρατήσεις ακόμα και στο πανεπιστήμιο. Ένα παράδειγμα  να σας αναφέρω. Κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Βραζιλία ανταλλάξαμε  μικρά αναμνηστικά δώρα μεταξύ μας, τα οποία θα φυλάξουμε για ενθύμιο να θυμόμαστε τα παιδιά από την Κίνα και την Ιταλία που γνωρίσαμε στη μακρινή χώρα. Ακόμα μπορεί να συναντηθούμε σε άλλες ολυμπιάδες και έτσι  δημιουργούμε πολύ καλές φιλικές σχέσεις με άτομα που έχουμε κάτι κοινό, που αγαπούμε τα Μαθηματικά!

Από μικρός σε Ολυμπιάδες

Ερ.: Τι είναι εκείνο που σε έκανε να αγαπήσεις τόσο πολύ και να θέλεις να προχωρήσεις ακόμα περισσότερο στα Μαθηματικά και τη Πληροφορική;

Απ.: Από πολύ μικρός με την ενθάρρυνση των γονιών μου συμμετείχα   σε ολυμπιάδες μαθηματικών. Από την Τρίτη, Τετάρτη τάξη του δημοτικού άρχισα να λαμβάνω μέρος. Είχα καλά αποτελέσματα και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό για να συνεχίσω. Όσο προχωρούσα τόπο περισσότερο  μου άρεσε και αγαπούσα αυτό που έκανα. Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι από μικρός  η μητέρα μου που είναι δασκάλα με έμαθε τον τρόπο  για να μελετώ σωστά όπως και ο πατέρας μου. Μετά  προχωράς μόνος σου.

Εννιά μετάλλια  

Ερ.: Πόσα μετάλλια σου απονεμήθηκαν μέχρι σήμερα;

Ερ.: Εννιά. Στα Μαθηματικά, Πληροφορική και Φυσική. Τα πιο πολλά είναι χάλκινα. Στην Α΄ Γυμνασίου Χάλκινο, στη Β Γυμνασίου Χάλκινο, στην Γ Γυμνασίου  Αργυρό, μετά Έπαινο, ακολούθησε Χάλκινο , πάλι Χάλκινο στη Φυσική και φέτος στη Β’ Λυκείου τέσσερα Χάλκινα. 

ΕΡ.: Τι θέλεις να σπουδάσεις;

Απ.: Σίγουρα  κάτι που να έχει σχέση με τα μαθηματικά δεν έχω όμως  αποφασίσει  ακόμα. Μια επιλογή μου είναι το MIT στην Αμερική. Φέτος στη Γ΄Λυκείου θα πάρω την οριστική απόφαση.

Μαθηματικά και τη Πληροφορική και ποδόσφαιρο

Ερ.: Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο; Ποιά τα ενδιαφέροντά σου;

Απ.: Εκτός από τα Μαθηματικά και τη Πληροφορική μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Από πολύ μικρός πάλι με την ενθάρρυνση των γονιών μου παίζω ποδόσφαιρο. Ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο από 8 χρονών μέχρι φέτος. Κάποτε με επέλεξαν για δοκιμαστικά  στην Εθνική. Τελικά δεν πέρασα, όμως νομίζω  παίζω καλό ποδόσφαιρο.

Ερ.: Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στα παιδιά που έχουν ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Πληροφορική;

Απ.: Αν πραγματικά  αγαπούν και ενδιαφέρονται γι αυτά τα μαθήματα να  λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς, να προετοιμάζονται καλά και να συνεχίσουν να τα εξασκούν. Ένα καλό αποτέλεσμα στην αρχή είναι πολύ ενθαρρυντικό για να συνεχίσουν. Είναι σίγουρο πως αν αγαπάς αυτό που κάνεις θα πετύχεις! 

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εκδότρια εταιρία CHR-NEWS LTD. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την άδεια του εκδότη. Επιτρέπεται η διάδοσή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κοινοποίηση).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1005