Αναπάντητο ερώτημα για το Τζιάος από Αύγουστο 2009


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Τα εγκλήματα του 1974 επανήλθαν στο πολιτικό προσκήνιο μετά από δήλωση-απολογία της κας Ερατώς Μαρκουλλή, που πληροφορίες την φέρουν εν δυνάμει υποψήφια του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εμείς θα επικεντρωθούμε σε ένα αδυσώπητο και αναπάντητο ερώτημα από Αύγουστο 2009, γύρω από την εν ψυχρώ δολοφονία των 5 Ελληνοκυπρίων, της γνωστής φωτογραφίας του 1974 που συλλαμβάνονται ζωντανοί στο Τζιάος από τα τουρκικά στρατεύματα και αγνοούνταν μέχρι που βρέθηκαν δολοφονημένοι και πεταγμένοι σε πηγάδια το 2009.

Με την ανεύρεσή τους, η κοινή γνώμη στην Κύπρο συγκλονίστηκε. Ακόμη και Τ/κ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους. Μερικές μέρες μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος, δύο δημοσιεύματα του Μακάριου Δρουσιώτη στον «Πολίτη» (15.8.09 και 18.8.09) ανέφεραν ότι κάποιος ανθυπολογαχός της Ε.Φ. με τον οποίο γνωρίζονταν, επικοινώνησε μαζί του και «έδωσε την πληροφορία πως έξι ώρες πριν το μαρτυρικό τέλος των πέντε αιχμαλώτων, εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τουρκοκύπριοι» στην ίδια περιοχή. Σημειώστε την ακρίβεια των έξι ωρών! Ο «πληροφοριοδότης» ζήτησε να μην δημοσιευτεί το όνομά του σύμφωνα με τον τότε δημοσιογράφο Μ. Δρουσιώτη. Την αξιοπιστία δημοσιογράφου που επέλεξε να προβάλει την «πληροφορία» από κάποιον που δεν μας αποκαλύπτει το όνομά του και υποχρεωτικά πρέπει να εμπιστευτούμε το δημοσιογράφο, επαφίεται στον καθένα να αξιολογήσουμε.
Για τη δολοφονία των 5 Ελληνοκυπρίων, δεν προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο ή μαρτυρία, που να καταδεικνύει την ακριβή ώρα εκτέλεσής τους. Ούτε υπάρχει επιστημονική μέθοδος που εντοπίζει την ώρα δολοφονίας που συνέβηκε το 1974, 35 χρόνια πριν τον εντοπισμό τους. Ο «πληροφοριοδότης» έμαθε προφανώς για την εκτέλεση των 5 μετά τον εντοπισμό τους σε πηγάδι. Ούτε γνώριζε, ούτε έμαθε μέχρι τον εντοπισμό τους, για την … «ώρα δολοφονίας τους»! Το αδυσώπητο ερώτημα είναι πως γνωρίζει ένας την ακριβή ώρα διάπραξης ενός εγκλήματος, τη στιγμή που παραμένει απροσδιόριστη η ώρα διάπραξής του; Ένας δημοσιογράφος-ερευνητής που αναλύει εξαντλητικά πληροφορίες και διεισδύει για να αποκαλύψει την αλήθεια, πως πρόβαλε μια τέτοια «πληροφορία», χωρίς καν να διερωτηθεί για το πως «εντόπισε» την ώρα εκτέλεσης των 5 ο «πληροφοριοδότης» του;
Πάντως, αν σκοπός των τότε δημοσιευμάτων ήταν να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι οι πέντε έπαθαν περίπου αυτό που οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι Ε/κ διέπραξαν έξι ώρες προηγουμένως στην ίδια περιοχή σε Τ/κ, το είχαν καταφέρει. Και με τρόπο που ο τουρκικός στρατός απαλλάσσεται της ευθύνηςτου εγκλήματος στο πλαίσιο άλλης μιας σκόπιμης «εξίσωσης» των δύο κοινοτήτων, αυτή τη φορά μέσω των… αλληλοσκοτωμών σε ευθυγράμμιση με τις ψευδολογίες του Ντενκτάς για να απαλλάξει τα «ένδοξα μεχμετζίκ».
Μετά τα δύο δημοσιεύματα, άλλος ανθυπολοχαγός που υπηρετούσε στο 398 Τάγμα της Ε.Φ. που επιχειρούσε Αύγουστο 1974 στην περιοχή του Τζιάος (επώνυμα και ενσυνείδητα, όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύει στις 19.8.2009) έδωσε τη δική του μαρτυρία. Για το πρώτο δημοσίευμα του «Πολίτη», όπως ο ίδιος μαρτυρεί, «τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά» και για το δεύτερο, «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Ποιος όμως θα ανατρέψει τις εντυπώσεις και το κακό που προκλήθηκε από «πληροφορίες» που βασίστηκαν στη στρέβλωση ή φαντασίωση; Και ποιος θα απαντήσει το αδυσώπητο ερώτημα που παραμένει έκτοτε;
Εκείνος που πρέπει να μιλήσει επιλέγει για χρόνια την σιωπή, ενώ τα δημοσιεύματα του είχαν τίτλο «Η αλήθεια για το Τζιάος»! Δεν ξέρω από πού εκκινούν τυχόν απωθημένα ή κίνητρα της σιωπής που κρατάει από Αύγουστο 2009 ως Αύγουστο 2016 (σήμερα). Όσοι πραγματικα νοιαζόμαστε για την αλήθεια για το Τζιάος, δεν εξισώνουμε εγκλήματα για να απαλλαχθεί η Τουρκία ή οι φονιάδες, όποιας εθνικότητας και νάναι. Δυστυχως, οσο φρικτή ήταν η δολοφονία τους το 1974, εξίσου αποτρόπαια υπήρξε η «δεύτερη δολοφονία» μετά τον εντοπισμό τους.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










206