Ανοικτό το ενδεχόμενο αποχής των καθηγητών από τις πανελλαδικές


ΑΘΗΝΑ- Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσουν για πιθανή απεργία των καθηγητών στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά το ναυάγιο στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον υπουργό Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διεμήνυσε πάντως μετά τη συνάντηση ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.
Η ΟΛΜΕ τόνισε μετά τη συνάντηση ότι «σε όλα τα βασικά ζητήματα» για τους καθηγητές «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, εμμένει στις αρχικές της θέσεις.
«Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου τα οποία παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην αρχική τοποθέτησή της. Υπ' αυτή την έννοια, δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.
Εντούτοις ο υπουργός διεμήνυσε ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επιστράτευσης, σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές προχωρήσουν σε απεργία.
«Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αλλά μετρά που πήραμε, πήραμε και αυτό της αύξησης του ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δυο ώρες εβδομαδιαίως, από 21 σε 23 ώρες.
»Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρα τους» είπε ο υπουργός.
Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησής με τον υπουργό Παιδείας και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, απάντησε πως «είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά», ενώ ερωτηθείς για το τι θα πράξουν οι καθηγητές μπροστά σε μια ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση είπε:
«Οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια».

Οι καθηγητές αντιδρούν στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα, αλλά και στις υποχρεωτικές μεταθέσεις.
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα προβλήματα «δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές» και ζητά από τον υπουργό «να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










163