Αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και ο ρόλος της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας


ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΤΤΟΥΡΑ* 

Ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι σχετικές προετοιμασίες για την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου με το πολύ επίκαιρο και σημαντικό θέμα «Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και ο ρόλος της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας». 

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 μεταξύ 9:00π.μ. και 2:15μ.μ., στην αίθουσα Β108 στο κτίριο Συμβουλίου Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και συνδιοργανώνεται από μεγάλη ομάδα κρατικών και κοινωνικών φορέων, με συντονιστή την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Στους φορείς αυτούς περιλαμβάνονται όλα τα κρατικά και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εργοδοτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέσα από τις εργασίες του, το Συνέδριο φιλοδοξεί να αναδείξει αποτελεσματικές πρακτικές σε θέματα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι η Κύπρος διανύει την δυσκολότερη περίοδο μετά το 1974. Όπως είναι γνωστό, η νέα γενιά επηρεάζεται ιδιαιτέρως από τη δραματικά επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και ενώ σήμερα η ανεργία στην Κύπρο κυμαίνεται γύρω στο 15%, η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει ξεπεράσει δυστυχώς το 30%, με αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το φάσμα του κοινωνικού και οικονομικού ιστού. 

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με θέματα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, καθώς και άλλοι φορείς που επηρεάζουν τόσο την πορεία της οικονομίας όσο και τις επιλογές των νέων στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια καθώς και μετά, καλούμαστε να πάρουμε μέτρα τα οποία θα απαμβλύνουν έμπρακτα την πιο πάνω ανησυχητική κατάσταση. 

Στο επίσημο μέρος του Συνεδρίου θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις σημαντικές εισηγήσεις:

α.       Από τη Λένα Νικολάου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής με θέμα «Η Συμβουλευτική σταδιοδρομίας»

β.       Από το Δημήτρη Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασίας με θέμα «Η νεανική ανεργία» και

γ.       Από την  Heli Piikkila, εμπειρογνώμονα από τη Φιλανδία με θέμα «Η σημασία των δεξιοτήτων καριέρας».

Μετά την ολοκλήρωση των πιο πάνω εισηγήσεων και της συζήτησης, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε δύο μεγάλα παράλληλα εργαστήρια με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση και ανάδειξη συγκεκριμένων πτυχών του συνεδρίου.  Το πρώτο εργαστήριο θα έχει θέμα «Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας: το παρόν και το μέλλον» και το δεύτερο εργαστήριο θα έχει θέμα «Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας: τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».  Σε αυτά τα εργαστήρια θα κατατεθούν σύντομες εισηγήσεις για επιμέρους πτυχές από αρκετούς εισηγητές.

Με το πέρας των δύο εργαστηρίων, το Συνέδριο θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με την παρουσίαση και συζήτηση των πορισμάτων των δύο εργαστηρίων, την κατάληξη σε γενικά συμπεράσματα και στην υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων για το μέλλον.

Οι δαπάνες για το Συνέδριο καλύπτονται πλήρως από τον οργανισμό Euroguidance Κύπρου μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δια βίου εκπαίδευση προς τους οποίους η  Οργανωτική Επιτροπή εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα της ΥΣΦΜ  www.ucy.ac.cy/fmweb στις Ανακοινώσεις,  ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο Μενέλαο Μενελάου menelaou.menelaos@ucy.ac.cy,  στο τηλέφωνο 22 89 40 24/57, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 το μεσημέρι.

*Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Προϊστάμενος ΥΣΦΜ Πανεπιστημίου Κύπρου
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


200