Απάντηση ΦΕΤΕΠΑΚ στον Προέδρο της Επ. Παιδείας της Βουλής Γ. Τάσου για τα τριετή πτυχία


Η Φοιτητική Ένωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωση της απαντά στο άρθρο του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιου Τάσου για τα τριετή πανεπιστημιακά πτυχία.

Αναφέρει στην ανακοίνωση της:  

«Ως Φοιτητική Ένωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρούμε κακεντρεχείς και αναχρονιστικές τις δηλώσεις του Γ. Τάσου Πρόεδρου της επιτροπής Παιδείας της βουλής στις οποίες αναφέρεται για ένα τριετές πρόγραμμα φοίτησης. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για τον τρόπο που ένας κρατικός αξιωματούχος και πόσο μάλλον ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας της βουλής να τοποθετείται με τέτοιου είδους προτάσεις δημόσια χωρίς να διαβουλευτεί τουλάχιστο με τους ίδιους τους φοιτητές.

Να επισημάνουμε ότι το κόστος φοίτησης δεν θα είναι το ίδιο αλλά ούτε λιγότερο θα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Με την τριτοετή φοίτηση δεν θα μπορεί να υπάρχει ολοκληρωμένη και ουσιαστική μόρφωση λόγω του ότι το πρόγραμμα σπουδών θα μειωθεί στο ελάχιστο. Στο επόμενο στάδιο θα έχουμε ελλιπής μόρφωση με αποτέλεσμα να χρειάζονται στον κάθε νέο εξειδίκευση δηλαδή ακόμα ένας κύκλος σπουδών όπως για παράδειγμα το μάστερ που δεν είναι πουθενά δωρεάν. Έτσι το επιχείρημα για φθηνότερη φοίτηση λόγω του ενός χρόνου έχει ήδη καταρριφθεί.

Επίσης, σε άλλη περίπτωση να ενημερώσουμε τον κ. Τάσου ότι το τρέχον τετραετής πρόγραμμα σπουδών που υπάρχει είναι ήδη βαρυφορτωμένο και οι φοιτητές αγωνίζονται για να αντεπεξέλθουν ποιοτικά στα μαθήματα τους. Άρα ακόμα ένα επιχείρημα το οποίο τέθηκε για σύμπτυξη  του τετραετούς πρόγραμμα σπουδών  μέσα στο τριτοετή έχει και πάλι καταρριφθεί.

Μας γεννιούνται ερωτήματα ως φοιτητές εάν τέτοιου είδους τοποθετήσεις κρύβουν στην πίσω μεριά τους κάποια συμφέροντα ή κάποιες πολιτικές τις οποίες θέλει να εφαρμόσουν κάποιοι. Να τονίσουμε ότι η προσπάθεια για κατάργηση της  δημόσιας δωρεάν παιδείας και της ελλιπής μόρφωσης δεν πρέπει να συζητείται ούτε καν με τέτοιους πλάγιους τρόπους. Εάν θέλει ο κ. Τάσου και οποιοσδήποτε αξιωματούχος να βοηθήσει οικονομικά τις οικογένειες των φοιτητών, μπορεί να ΜΗΝ αποκόψει τους προϋπολογισμούς και να ΜΗΝ αποκόψει, αλλά να αυξήσει τις κοινωνικές παροχές στους νέους.

Ως Φοιτητική Ένωση δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση δεν είναι υπό επεξεργασία και ότι θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε πολιτικές υποσκάπτουν και κουτσουρεύουν το μέλλον μας.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους αρμόδιους να σταματήσουν πλέον την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και να προσπαθήσουν σε συνεργασία με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα να εξευρεθούν λύσεις συλλογικά, για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










150