ΑΠΚ: «Ταφικά έθιμα στον ελλαδικό χώρο: Από την ελληνορωμαϊκή παράδοση στο χριστιανικό μεσαίωνα»


Το Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει τον κύκλο ανοικτών τηλεσεμιναρίων, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές του Προγράμματος, αλλά και στον καθένα, προσφέροντας μια ανοικτή πλατφόρμα συζήτησης που θα εμπλουτίζεται καίρια από τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις ειδικών και μη.

Απώτερος στόχος μας είναι να προκαλέσουμε προβληματισμό και διάλογο, να ενεργοποιήσουμε τους φοιτητές μας να αφομοιώσουν τη διδακτέα ύλη, να διευρύνουμε την οπτική τους στην εκάστοτε υποενότητα που διανύουν αλλά και να ανοίξουμε τις πόρτες του Προγράμματός μας και του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην κοινωνία, προσφέροντας ανοικτή και υπεύθυνη γνώση σε όλους.

Ο κύκλος των διαλέξεων συνεχίζει τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 20:30, με την κα. Έλλη Τζαβέλλα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στον τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τοπογραφίας, στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Leiden, η οποία μετά από πρόσκληση των Θεματικών Ενοτήτων ΕΛΠ35 «Θέματα Ιστορίας Ρωμαϊκής και Υστερορωμαϊκής περιόδου» και ΕΛΠ14 «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία» θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ταφικά έθιμα στον ελλαδικό χώρο: Από την ελληνορωμαϊκή παράδοση στο χριστιανικό μεσαίωνα».

Η παρουσίαση εξετάζει την εξέλιξη των ταφικών εθίμων στον ελλαδικό χώρο και στην περίοδο της μετάβασης από τον παγανισμό στον χριστιανισμό. Κατά την περίοδο αυτή, τα ταφικά έθιμα αλλάζουν, υπό την επιρροή της νέας θρησκείας αλλά και της ιουδαϊκής παράδοσης. Ταυτόχρονα, ορισμένα έθιμα επιβιώνουν όπως εφαρμόζονταν και στις παγανιστικές πρακτικές. Η διάκριση μεταξύ παγανιστικών και χριστιανικών ταφών συχνά είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Στο σημερινό μάθημα θα παρουσιαστούν οι αρχαιολογικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διάκριση αυτή, και τα μεθοδολογικά τους προβλήματα. Επίσης θα παρουσιαστούν συγκεντρωμένες πληροφορίες για ορισμένα αστικά νεκροταφεία της Ύστερης Αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

http://eclass-live2.ouc.ac.cy:80/join_meeting.html?meetingId=1431485




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161