Από 4 μέχρι και τις 28 Ιουλίου το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και 7- 8 Ιουλίου το Συμπόσιο


Με μειωμένο προϋπολογισμό αλλά όχι και ποιότητα διοργανώνεται και φέτος το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από τις 4 μέχρι και τις 28 Ιουλίου καθώς και το Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού δράματος που πραγματοποιείται κάθε χρόνια και φέτος έχει οριστεί για το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου.

Επίσης το φετινό φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων της Πάφου, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017. Συνδιοργανωτές οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Σε χαιρετισμό του σε Διάσκεψη Τύπου ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς είπε ότι “το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι πολυσυλλεκτικό και εξωστρεφές αναδεικνύει το πιο σύγχρονο και δυναμικό πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου με σημείο αναφοράς την Πάφο ενώ είναι ένας από τους πιο δημοφιλής καλλιτεχνικούς θεσμούς του τόπου και έκανε τα τελευταία χρόνια σημαντικές τομές που συμπυκνώνονται σε ένα άλμα προς τα εμπρός”.

Πρόσθεσε ότι το φεστιβάλ “διεύρυνε την οπτική του και το κοινό του και ταυτόχρονα επικέντρωσε τον στόχο του και απέδωσε περισσότερα στην χώρα και την καλλιτεχνική της δημιουργία αγκάλιασε το πρωτοποριακό μέσα από το διαχρονικό το σύγχρονο μέσα από το αρχαίο χωρίς να εγκαταλείψει το δοκιμασμένο και το κλασσικό με έμφαση στη νέα ακόμα και την πειραματική έκφραση που συνδυάζει την πρωτοποριακή τόλμη με την καλλιτεχνική ποιότητα”.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Γιώργος Νεοφύτου είπε ότι ο προϋπολογισμός μας είναι φέτος πολύ μειωμένος αλλά καθόλου μειωμένη δεν είναι η ποιοτική συνεισφορά του φεστιβάλ.

Ανέφερε ότι οι αιτήσεις που είχαμε για συμμετοχή ήταν πάρα πολλές και η δουλειά της επιτροπής επιλογής και αξιολόγησης των συνδιοργανωτών ήταν αρκετά επίπονη και έπρεπε να ληφθεί υπόψη και το κόστος παραγωγής κάτι που δεν εμπόδισε στο να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ποικίλο που ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του κοινού μας και μένει πιστό στους στόχους μας που είναι η παρουσίαση παραστάσεων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητα του αρχαίου δράματος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης είπε ότι ο τουρισμός στον τόπο μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να προωθείται μόνο για τον ήλιο και την θάλασσα του νησιού αλλά είναι υποχρέωση κάτω από αυτές τις δυσκολίες που περνά ο τόπος μας σήμερα να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός.

Ο κ. Χαννίδης είπε ότι από επιστολές που παίρνουμε και από επικοινωνία που έχουμε με τα κατά τόπους γραφεία μας υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τουρίστες που βρίσκονται σε παραλιακές πόλεις, με πρώτη την Λεμεσό, την Πάφο και μετά την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εκ μέρους του Προέδρου του Πάφος 2017, ο Ανδρέας Χατζηθωμάς, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού, είπε ότι η χαρά μας είναι μεγάλη, η ικανοποίησή μας άφατη και η εκτίμησή μας απέραντη προς τους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ για την τιμή που μας κάνουν να εντάξουν στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεών μας όλη αυτή την θεατρική παραγωγή.

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία μόνο και μόνο αν αναλογιστούμε ότι η ευρωπαϊκή σκέψη αρχίζει από τους Έλληνες και για τον ευρωπαϊκό κόσμο η προσφορά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος είναι μοναδική, ανεξάντλητη και απέραντη.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Το Εθνικό Θέατρο Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, Pandur.Theaters, Σλοβενία & Dubrovnik Summer Festival, Κροατία παρουσιάζει την Μήδεια του Ευριπίδη στις 4 Ιουλίου στπ Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στος 6 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία,

Η Ε.Θ.Α.Λ. (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού) θα παρουσιάσει τον Φιλοκτήτης του Σοφοκλή στις 8 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στις 11 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία και στις 12 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

Από την Ελλάδα η Highway Productions & Λυκόφως ΑΜΚΕ παρουσιάζουν την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στις 13 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 14 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

Ο θίασος La Fondazione Instituto Nazionale Del Dramma Anticο από την Ιταλία παρουσιάζει την Ορέστεια: Χοηφόροι και τις Ευμενίδες του Αισχύλου στις 18 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία και στις 19 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Από το Βέλιο ο θίασος Compagnie José Besprosvany / IDEA asbl, θα παρουσιάσει τον Οιδίποδας του Olivier Kemeid, βασισμένο στο Σοφοκλή στις 21 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία και στις 22 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Το Αμφίκτιο Θέατρο από την Κύπρο παρουσιάζει την Άλκηστις του Ευριπίδη στις 25 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία, στις 27 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 28 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

Στο φετινό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος εντάσσεται μια παράλληλη εκδήλωση για το «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη». Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε διασκευή Κώστα Μόντη στις 7 και 8 Ιουλίου, στο Αρχοντικό της Οδού Αξιοθέας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










132