Αρβελέρ: «Νιώθω ότι δεν είμαι ξένη εδώ, τώρα είμαι στο σπίτι μου»


Ο Δήμος Πάφου της απένειμε το Xρυσό Kλειδί της πόλης

«Προσέξτε μην πάρω το κλειδί και σας αφήσω έξω»

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα  στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Δήμος Πάφου τίμησε την επιφανή βυζαντινολόγο ιστορικό, πανεπιστημιακό-ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

 Κατά την έναρξη της  τελετή  ο δημοτικός  γραμματέας κ. Θέμης Φιλιππίδης   ανάγνωσε την απόφαση - απόσπασμα πρακτικών – συνεδρίασης ημ. 9/5/2016  του Δημοτικού συμβουλίου Πάφου για την απονομή της τιμητικής  διάκρισης στην κ. Αρβελέρ. «Η τιμητική αυτή διάκριση  στην καταξιωμένη ακαδημαϊκό απονέμεται σε ένδειξη αναγνώρισης και επιβράβευσης  του ρωμαλέου επιστημονικού της έργου, της εξαιρετικής συμβολής της στην καλλιέργεια, διαφύλαξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς του Ελληνισμού, της έμπρακτης και ακάματης προσήλωσής της στα ιδεώδη και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και της αδιάλειπτης συνηγορίας της υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών» Παραδίδοντας  στην καθηγήτρια Ελένη  Γλύκατζη – Αρβελέρ το χρυσό κλειδί της πόλης της Πάφου  ο δήμαρχος  Φαίδωνας Φαίδωνος ανάφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «Επίκεντρο του επιστημονικού έργου  της καθηγήτριας Αρβελέρ ως  βυζαντινολόγου και ιστορικού  είναι η προσπάθεια  της να καταδείξει ότι το Βυζάντιο δεν αποτελεί μόνο θεμέλιο της Ελληνικής υπόστασης  αλλά και συστατικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Η  κ. Αρβελερ αφού παρέλαβε το  χρυσό κλειδί της Πάφου ζήτησε από τους επίσημους προσκεκλημένους την άδεια να προσφωνήσει  κατά τον Βυζαντινό τρόπο  πρώτα την Εκκλησία και να ευχαριστήσει μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  για την παρουσία του και τον δήμαρχο με το δημοτικό συμβούλιο για την  ανωτάτη τιμή να της απονεμηθεί το Χρυσό κλειδί της πόλη της Πάφου.

 Η κ. Αρβελέρ φανερά συγκινημένη για την μεγάλη τιμή είπε «νιώθω ότι δεν είμαι ξένη εδώ». «Είμαι τώρα στο σπίτι μου» είπε η κ. Αρβελέρ και χαριτολογώντας πρόσθεσε «Προσέξτε μην πάρω το κλειδί και σας αφήσω έξω».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην κ. Αρβελέρ είπε «Θα έχετε, είμαι βέβαιος, πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο επιστημονικός, ακαδημαϊκός σας ρόλος και λόγος έχει, πέραν των άλλων, βαθιά πολιτική χροιά, καθώς οι  παρεμβάσεις σας χαρακτηρίζονται από μία ευθύτητα και μία σπάνια ικανότητα ανάδειξης του καίριου και του καθοριστικού.  Πράγμα το οποίο είναι σήμερα η επιτομή του σύγχρονου αποτελεσματικού λόγου που οφείλει να συγκρούεται με τον καινοφανώς φλύαρο και λαϊκίστικο τρόπο.

Οι δικές σας σκέψεις όταν διατυπώνονται δημόσια καθίστανται ενίοτε και μέτρο σύγκρισης και κρίσης. Σε στιγμές προσωπικής αναζήτησης, θυμάμαι και αναδεικνύω κάτι που διάβασα σε μία συνέντευξη σας. Σας ρώτησαν γιατί κάνουμε λάθη και εσείς είπατε:

 «Κάνουμε λάθη από φιλοδοξία, ματαιοδοξία, από υπερεκτίμηση του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας, από υποτίμηση των άλλων και των δυνατοτήτων τους και κυρίως από λανθασμένη ανάλυση των δεδομένων». Σε ελάχιστες γραμμές κα Αρβελέρ συνοψίσατε τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος. Κυρίως, όμως, κάθε άνθρωπος με αίσθημα ευθύνης».

 Η κυρία Αρβελέρ έχει προσκληθεί στην Πάφο από τον Οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Πάφος 2017», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του οποίου έδωσε χθες βράδυ ενώπιον πυκνού ακροατηρίου διάλεξη , στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

222