Το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επαναδιοργανώνει τη σειρά διαλέξεων με θέμα «Η Φιλοσοφία μέσα από έννοιες», η οποία θα παρουσιασθεί από την Ελένη Παπαμιχαήλ, Διδάκτορα Φιλοσοφίας.
Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η φιλοσοφική προσέγγιση ορισμένων βασικών εννοιών που ενδιαφέρουν τον άνθρωπο, και ταυτόχρονα, διαμέσου της προσέγγισης αυτής, η εισαγωγή σε συγκεκριμένες φιλοσοφικές θεωρήσεις της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, στο πλαίσιο των οποίων μελετήθηκαν ιδιαίτερα οι έννοιες αυτές. Ειδικότερα, θα εξετασθούν οι έννοιες: της τρέλλας, του χρόνου, της αλήθειας και του ωραίου.
Η τρέλλα θα μελετηθεί στο πλαίσιο της πλατωνικής θεώρησης. Ο χρόνος θα προσεγγισθεί κατά την αντίληψη του Henri Bergson. Η αλήθεια θα εξετασθεί στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Martin Heidegger, ενώ ο προβληματισμός για το ωραίο θα στηριχθεί στην αισθητική θεώρηση του Immanuel Kant.
Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες (1η Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2016) και θα γίνονται κάθε Τρίτη, η ώρα 18:30 – 20:00, στην αίθουσα M210, κτίριο Millennium, 2ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 6 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 99536311 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση cceia@unic.ac.cy <mailto:cceia@unic.ac.cy> , μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2016. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν ένα τέταρτο ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1 Νοεμβρίου 2016:Τί είναι η τρέλλα;
8 Νοεμβρίου 2016: Τί είναι ο χρόνος; (Ι)
15 Νοεμβρίου 2016: Τί είναι ο χρόνος; (ΙΙ)
22 Νοεμβρίου 2016: Τί είναι η αλήθεια; (Ι)
29 Νοεμβρίου 2016: Τί είναι η αλήθεια; (ΙΙ)
6 Δεκεμβρίου 2016: Τί είναι το ωραίο;
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 60 ευρώ.
Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων: 15 ευρώ.