Αθηνά Μιχαηλίδου: Το ΥΠΠΑΝ έτοιμο να υλοποιήσει τη νέα δομή στα θέματα βίας και παραβατικότητας


Κ. Χατζησάββας: Η νέα δομή θα εφαρμοστεί 20 μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και εμείς αναμένουμε, ότι όσοι θα στελεχώσουν την ΟΑΠ με το νέο τρόπο να είναι στις θέσεις τους

ΚΥΠΕ - Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι έτοιμο να υλοποιήσει από το Σεπτέμβρη τη νέα δομή στα θέματα βίας και παραβατικότητας, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδoυ.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είχε σήμερα, στο Υπουργείο, διαδοχικές συναντήσεις με τους οργανωμένους γονείς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για τα θέματα βίας και παραβατικότητας, καθώς και για τη νέα δομή της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είπε ότι ως Υπουργείο Παιδείας κάλεσαν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους ενημέρωσαν για τη νέα δομή που έχει δώσει το Υπουργείο στα θέματα βίας και παραβατικότητας, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική και θα στηρίξει τις δράσεις που γίνονται στα σχολεία για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας.
«Η νέα δομή θα έχει στηριχθεί τόσο στη διεθνή βιβλιογραφία όσο και σε μελέτες που έγιναν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά και σε έρευνες μεταξύ των εκπαιδευτικών και θα δώσει μια νέα πνοή στα θέματα αυτά, πιο σύγχρονη, και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ευρύτερα στα θέματα αυτά, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά και μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Έχουν, συνέχισε η κα. Μιχαηλίδου, προσκληθεί όλοι να είναι μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της νέας δομής και των διαδικασιών αυτών, καθώς και να συμμετάσχουν ενεργά στην αξιολόγηση της νέας δομής, «ώστε να υπάρχουν τα αναγκαία εκείνα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν την άμεση παρέμβαση και την βελτίωση των διαδικασιών», όπως ανέφερε.
Σε ερώτηση αν έχουν κατατεθεί κάποιες εισηγήσεις από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων και γονέων, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι άκουσαν και τους οργανωμένους γονείς, αλλά και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
«Όλες οι εισηγήσεις είναι ευπρόσδεκτες και είναι στο τραπέζι και στη βάση των εισηγήσεων αυτών προχωρούμε στη νέα σχολική χρονιά έτοιμοι. Εδώ και καιρό έχουμε οργανωθεί στη βάση της αναδόμησης των προγραμμάτων για την παρέμβαση στα θέματα βίας και παραβατικότητας και ευελπιστούμε ότι και με την παρουσία και την συνδρομή όλων θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι επειδή πριν το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, από τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν αρχίσει να δουλεύουν σε αυτά τα θέματα, είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν από το Σεπτέμβρη τη νέα δομή.
«Ήδη τα άτομα που στελεχώνουν τις υπηρεσίες και τους φορείς που θα ασχοληθούν έχουν τύχει επιμόρφωσης και θα μπουν και σε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να είναι και αυτοί έτοιμοι», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, είπε ότι έχουν εκφράσει σήμερα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους στον Υπουργό Παιδείας και το επιτελείο του κ. Υπουργού, αναφορικά με τη νέα δομή της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, αλλά και το νέο τρόπο λειτουργίας της Ομάδας.
«Κυρίως μας απασχόλησε το γεγονός ότι η νέα δομή ουσιαστικά θα εφαρμοστεί 20 μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ως εκ τούτου και εμείς αναμένουμε, όσοι θα στελεχώσουν την ΟΑΠ με το νέο τρόπο να είναι στις θέσεις τους, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κρούσμα ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς», συμπλήρωσε.
Εκείνο, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο έχει διαφανεί είναι «ότι αν διεξαγόταν ένας ουσιαστικός διάλογος, προηγουμένως, πριν να φτάσουμε λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής μονάδας, ενδεχομένως τα αποτελέσματα να ήταν καλύτερα από ό,τι βρισκόμαστε σήμερα».
 
«Και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να πω ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη, θα παρακολουθούμε πως θα λειτουργήσει η ΟΑΠ με τη νέα της δομή και αναλόγως και εμείς θα κρίνουμε το νέο τρόπο λειτουργίας της», πρόσθεσε.  
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι η νέα δομή τους βρίσκει σύμφωνους και πρόσθεσε ότι τους έχει επεξηγήσει το Υπουργείο Παιδείας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει, «αλλά και αυτό το οποίο ήταν κατανοητό για μας, ήταν ότι μετά από τις διάφορες έρευνες και συναντήσεις που είχαν γίνει, παρουσιάστηκαν τα προβλήματα όπως έχουν τεθεί από τους εκπαιδευτικούς προς την Επιτροπή, κάτι το οποίο για μας ήταν γνωστό τα διάφορα προβλήματα και δυσλειτουργίες που παρουσιάζονταν, και έτσι συνεχίζουμε να συμφωνούμε πλήρως με τη νέα δομή η οποία παρουσιάζεται στην ΟΑΠ».
«Πέρα τούτου εμείς ζητήσαμε από τον Υπουργό Παιδείας να μας ξεκαθαρίσει για τα όσα ακούγονταν το προηγούμενο  διάστημα σχετικά με εκφοβισμούς και εκβιασμούς ατόμων για να υποβάλουν παραιτήσεις. Έχουμε λάβει την διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και σίγουρα αυτό μας χαροποιεί γιατί ως γονείς θέλουμε να επικρατεί η δημοκρατία και να λειτουργούν όλες οι δομές μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Φεύγουμε ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση και ευελπιστούμε ότι η νέα δομή της ΟΑΠ θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.
Ανέφερε, τέλος, ότι τους χαροποιεί ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των μελών της Ομάδας, και κυρίως στις Επαρχίες, αλλά και ο τρόπος πλέον συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των οργανωμένων γονιών.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4732