Άτομα από 92 χώρες παρακολουθούν τα μαθήματα: «Μάθε Ελληνικά και ζήσε την Κύπρο»


Ο αριθμός των συμμετεχόντων κατά τα δύο πρώτα χρόνια (2010-2011, 2011-2012) εφαρμογής του προγράμματος έχει φτάσει τις 6.078 άτομα, από 92 χώρες, ενώ εκτιμάται ότι θα φθάσει μέχρι το 2015 τις 15.000, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Με σύνθημα «Μάθε Ελληνικά και ζήσε την Κύπρο», το πρόγραμμα αποσκοπεί, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους, στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών και ξενόγλωσσων κατοίκων και λειτουργεί αποτρεπτικά στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίησή τους.

Πρόκειται, δήλωσε ο κ. Δημοσθένους, για ένα «καινοτόμο πρόγραμμα», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 70% και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.2 εκατομμύρια ευρώ και «έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα εξαιρετική επιτυχία».

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ηλίας Μαρκάτζιης, ο οποίος ανέφερε ότι το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι υψηλό, καθώς 3.178 εξ αυτών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 619 είναι απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 1.718 είναι απόφοιτοι ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 563 είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Μαρκάτζιης οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ρουμανικής καταγωγής (1.007), ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (806), οι Βούλγαροι (797) και οι Ρώσοι (530).

Όπως αναφέρθηκε, για τη διεξαγωγή του προγράμματος έγινε αγορά υπηρεσιών από 98 εκπαιδευτές για τη σχολική χρονιά 2010-2011 και από 98 εκπαιδευτές για το 2011-2012. Ο Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι πρόκειται για αδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε πολλές περιπτώσεις για άνεργους νέους επιστήμονες, για τους οποίους το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία απασχόλησης.

Την ευθύνη της διαχείρισης και εποπτείας του προγράμματος φέρει η Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο έχει ως προτεραιότητά του, σύμφωνα με τον Υπουργό, την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων, «μέχρι το τελευταίο ευρώ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










125