Αύριο θα είναι αργά και για την Κύπρο


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Στις 4/11/16 Παρασκευή ξημερώματα, έφτασε κοντά μου ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο «αύριο θάναι πολύ αργά» και αφορούσε το νέο αδίσταχτο βήμα του καθεστώτος Ερντογάν να συλλάβει τους δύο συμπροέδρους του (φιλοκουρδικού) Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (του Ντεμιρτάς και της Γιούκσεκτάγκ),  μαζί με άλλους βουλευτές. Ήδη, αποπέμφθηκαν ή βρίσκονται στις φυλακές δεκάδες χιλιάδες, ανάμεσά τους οι μισοί δικαστές/εισαγγελείς, δάσκαλοι, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, μέλη σωμάτων ασφαλείας, εκλελεγμένοι δήμαρχοι και βουλευτές με κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα. Η υστερία του ισλαμοφασισμού θεωρεί ύποπτο όποιον δεν στηρίζει τυφλά τον Ενρτογάν, πήρε δάνειο από τράπεζα ή φοίτησε παιδί του σε σχολείο πολιτικού αντιπάλου του. Παρά τις αδυσώπητες διώξεις, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών είναι το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι είναι το μοναδικό εμπόδιο στην επέλαση του καταστεί απόλυτος δικτάτορας υπό τον μανδύα της προεδρευομένης … τουρκικής δημοκρατίας!  

Στις σημερινές συνθήκες, ο Ερντογάν είναι ο αναδυόμενος Χίτλερ. Στην δεκαετία του 1930,επικράτησε πως για να χαλιναγωγήσουν τον Χίτλερ, κάποιοι τον ανέχονταν, εγκωμίαζαν και επιβράβευαν για να αποσοβηθεί το χειρότερο. Τελικά, επικράτησε το χείριστο με εκατομμύρια νεκρούς, ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και καταστροφές όπως ο διορατικός ηγέτης Τσιώρτσιλ επέμενε. Ποιος θυμάται σήμερα εκείνους που επινοούσαν τότε επιχειρήματα για συνδιαλλαγή με τον Χίτλερ για να γλυτώσουμε, αλλά τελικά το φίδι επιτέθηκε στην ανθρωπότητα; Τέτοιοι πρωτοστατούν σήμερα και φωνάζουν «Ποτέ Πια Φασισμός» αλλά για τον Ερντογάν επινοούν ατελείωτες προφάσεις.  

Την Πέμπτη 3/11/16, μια μέρα πριν την σύλληψη της ηγεσίας του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών,  ήμουν σε τηλεοπτική εκπομπή με εκπροσώπους από ΔΗΣΥΑΚΕΛ και έθεσα ευθέως το θέμα της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων την επόμενη μέρα της προδιαγραφόμενης λύσης-διάλυσης και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της με δεδομένη την προϊστορία της Τουρκίας και του Ερντογάν. Παρακολουθώντας τον ισλαμοφασισμό και την εξαλλοσύνη του και παρά τις κάθετες διαφωνίες μας με την διαμορφούμενη λύση,  προτείνουμε όπως εκείνα που αφορούν την Τουρκία (π.χ. αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, αποπομπή εποίκων και επιστροφή κατεχόμενων εδαφών υπό Ε/κ διοίκηση), θα πρέπει να εκπληρωθούν στην πράξη, προτού τεθεί σε ισχύ η όποια λύση. Οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥΑΚΕΛ υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ότι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία και τον Ερντογάν, αλλά δεν σχολίασαν την συγκεκριμένη πρόταση. Ο ένας θυμήθηκε την επιδιαιτησία του 2003 και ο άλλος το Συμβούλιο Ασφαλείας... Πάντως, μετά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει εκλείψει και θάμαστε στο δρόμο χωρίς επιστροφή, μετά που το διεθνές αναγνωρισμένο κράτος θα έχει αντικατασταθεί με τα δύο ίσα συνιστώντα κρατίδια, η Τουρκία θα έχει αποκτήσει την δυνατότητα να οδηγήσει το δικέφαλο κράτος σε κατάρρευση πρώτα και το χείριστο έπεται. Ωστόσο, οι επικοινωνιακές ανάγκες υποχρεώνουν διάφορους φαφλατάδες να δηλώνουν δημόσια ότι  δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν, μαζί και εκείνοι που τον επισκέφτηκαν και τον εγκωμίαζαν για χρόνια, αλλά δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ συγκεκριμένο να δηλώσουν για το πώς διασφαλίζουμε κάποια ελάχιστα εχέγγυα γύρω από την ασφάλεια και την εφαρμογή της όποιας λύσης αποδέχονται. Με ειλικρίνεια, παρά την εκ διαμέτρου αντίθεσή μας στην επιδίωξη του Προέδρου (εκείνος επαναφέρει βήμα-βήμα το Σχ. Ανάν, ενώ απορρίφθηκε συντριπτικά), επιδιώκουμε εποικοδομητικό ρόλο.Οι τεκμηριωμένες επικρίσεις και υποδείξεις είναι προστασία και εφόδια για έναν Πρόεδρο που διαπραγματεύεται εκ μέρους μας, φτάνει ο ίδιος να το επιθυμεί.

Για πάνω από ενάμιση χρόνο, επιμένουμε ότι, κάθε μέρα που περνά με τον Ερντογάν στην εξουσία, συσσωρεύεται το ανθρώπινο κόστος που θα καταβληθεί εντός και εκτός Τουρκίας για απαλλαγή από αυτό το θηρίο. Με την «λύση» που προδιαγράφεται, αύριο θάναι πολύ αργά για να διασωθεί η Κύπρος. Όταν θα καταρρεύσουν όλα, ας μην ισχυριστούν κάποιοι ότι δεν ήξεραν.   

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173